Main menu

header

de Dana Purgaru

Culoarea ochilor „prezice“ bolile

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu ochi albaştri au şanse mai mici de a suferi de vitiligo. În schimb, cei care au ochii căprui au şanse mai mari de a deveni victime ale acestei afecţiuni a pielii, ce este caracterizată prin pete albe. Oamenii de ştiinţă spun că acest studiu oferă, de asemenea, informaţii importante în ceea ce priveşte riscul de a dezvolta melanom, cea mai gravă formă de cancer de piele. Deoarece melanomul şi vitiligo sunt afecţiuni înrudite genetic, culoarea ochilor ar putea dezvălui riscul de a suferi de acest tip de cancer.

Pastila antibeţie va deveni realitate

Cercetătorii testează un medicament care, dacă e luat înainte de a se consuma alcool, suprimă efectele alcoolului asupra creierului. Oamenii de ştiinţă cred că medicamentul, numit iomazenil, va reduce efectele plăcute ale alcoolului, astfel că tentaţia de a consuma băuturi va fi redusă. Totuşi, nu protejează alte organe, precum ficatul.

Băuturile energizante strică dinţii

Un nou studiu efectuat de cercetătorii americani a ajuns la concluzia că băuturile energizante, mai ales când sunt consumate de adolescenţi, pot provoca daune ireversibile asupra dinţilor. „Majoritatea pacienţilor sunt şocaţi să audă că aceste băuturi reprezintă, practic, o baie în acid pentru dinţii lor”, a declarat coordonatoarea studiului, Poonam Jain, de la Universitatea Southern Illinois.

Guma de mestecat dăunează memoriei

Pentru a avea o minte alertă nu trebuie mestecată gumă în timpul procesului de gândire. Aceasta este recomandarea oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Cardiff, elaborată în urma unei cercetări recente, ce a demonstrat că guma de mestecat afectează memoria de scurtă durată.

Bacteriile, virusurile şi paraziţii, printre cauzele cancerului

Foarte multe cazuri de cancer sunt provocate de bacterii, virusuri şi paraziţi. Agenţii infecţioşi care contribuie la apariţia cancerului includ virusul papiloma (HPV), bacteria gastrică Helicobacter pylori şi virusurile hepatitei B (HBV) şi C. Specialiştii susţin că aceste patru virusuri sunt responsabile pentru 1,9 milioane de decese apărute în urma cancerului gastric, de ficat şi de col uterin.