Main menu

header

de Gabriela Bunea

Mai ales în zilele caniculare, alimentaţia influenţează profund evoluţia şi starea de sănătate a organismului. Pentru a ne menţine organismul sănătos, în perioada verii alimentaţia trebuie să fie una uşoară, echilibrată, bogată în legume şi fructe. Aşadar, vă spunem care sunt alimentele sănătoase şi cele pe care trebuie să le evitaţi în zilele caniculare.

Consumaţi legume şi fructe
Pe măsură ce gradele cresc în termometre se simte nevoia unei schimbări în alimentaţia zilnică. De cele mai multe ori, unele alimente care în alte anotimpuri nu ne creează probleme, vara, ne pot afecta starea de sănătate. Deşi în zilele călduroase apetitul nostru scade, deoarece soarele ne mai taie din pofta de mâncare, specialiştii ne recomandă să nu mâncăm mai puţin, dar prost, ci să respectăm un stil de alimentaţie sănătos. Din fericire, vara este anotimpul în care avem la dispoziţie o gamă variată de alimente care ne pot răcori şi pot fi consumate fără a fi supuse preparării termice. Nutriţioniştii ne recomandă ca în zilele caniculare să consumăm cât mai multe fructe şi legume proaspete de sezon, foarte bogate în nutrienţi şi vitamine, pentru a avea un organism sănătos şi plin de energie. Încercaţi să pregătiţi mâncarea prin metode sănătoase şi să alegeţi alimente foarte proaspete. Cea mai sănătoasă metodă de preparare este prin fierbere la baie de abur.

Evitaţi prăjelile
Mai ales în zilele toride trebuie să renunţaţi la prăjeli şi la preparatele bogate în calorii, pentru a avea o digestie uşoară. Prăjelile sunt foarte grele pentru stomac şi ficat, mai ales în zilele caniculare. Toxinele rezultate în urma prăjirii alimentelor sunt greu de eliminat din corp, astfel că organismul luptă mai mult pentru a se acomoda cu căldura. Toxinele neeliminate din organism dau stări de oboseală, dureri de cap sau stări de nervozitate.

Renunţaţi la grăsimile rele
Şi carnea, mai ales aceea cu un conţinut mare de grăsime, trebuie exclusă din meniu. Consumul de grăsimi pe timp de vară poate duce la stări de leşin, aşa că se recomandă ca în zilele foarte călduroase, când trebuie să ieşiţi afară din casă, să renunţaţi în totalitate la alimentele grase, chiar şi la salatele preparate cu ulei. Dar nu renunţaţi şi la grăsimile bune! Acestea sunt, în general, grăsimile de origine vegetală şi cele care se găsesc în peşte. Se recomandă ca peştele să fie preparat la abur, asortat cu legume de sezon, pentru echilibrarea organismului pe perioada verii.

Excludeţi mezelurile
Mezelurile conţin foarte multe grăsimi, şorici şi sare, aşa că sunt total interzise mai ales acum, pe timpul verii. Mai mult, consumul de mezeluri poate duce la apariţia hipertensiunii arteriale, a bolilor cardiovasculare sau a afecţiunilor hepatice.

Fără cafea dimineaţa
Mai ales în zilele toride, cafeaua servită dimineaţa poate da anumitor persoane stări de nervozitate, astenie, comportament extrem de nociv în zilele călduroase. Cafeina poate creşte tensiunea arterială, iar dacă este consumată dimineaţa scade drastic absorbţia mineralelor în organism. Cafeaua servită înainte de micul dejun reduce şi capacitatea de reglare a glicemiei, caz în care căldura excesivă sau expunerea la soare poate da stări de leşin.

Interzis alcoolul
Consumul de alcool este total interzis în zilele caniculare. Chiar şi un pahar cu bere sau cu vin servit în timpul mesei poate afecta funcţiile creierului, astfel că pot apărea stări de disconfort psihic. Totodată, alcoolul consumat în zilele toride scade procentul de calciu în sânge, astfel că pot apărea stări de leşin şi crize de hipocalcemie.

Înlocuiţi ciorbele grase cu supe uşoare
Dacă în perioada iernii, din când în când mai putem mânca şi alimente mai grase, vara acestea trebuie înlocuite în totalitate cu unele uşoare. Aşadar, înlocuiţi ciorbele grase cu supe uşoare din legume proaspete, asezonate cu ierburi proaspete şi aromate.

Beţi apă plată cu lămâie
Temperaturile crescute ne fac să ne dorim o băutură rece, numai că băuturile reci ca gheaţa nu ne potolesc setea. Aşadar, cele mai recomandate băuturi sunt cele la temperatura camerei sau chiar băuturile calde. În afară de apă plată vă puteţi hidrata cu ceai rece din plante, dar preparat acasă. Dacă mai adaugaţi şi puţină lămâie, vă va răcori şi mai mult şi vă va tăia senzaţia de sete. Ceaiurile din magazin nu sunt recomandate, deoarece conţin destul de multe calorii, E-uri şi coloranţi sintetici. Pentru hidratare, cea mai bună alegere rămâne apa plată, deoarece apa minerală sau carbogazoasă vă va balona. Nici sucurile din magazin nu sunt recomandate, deoarece conţin foarte multe calorii şi arome sintetice. Cele mai bune sunt sucurile naturale preparate acasă. Cocteilurile preparate din diverse fructe naturale vă vor ajuta să învingeţi setea.

Atenţie la medicamente!

Persoanele cu afecţiuni cardiovasculare suportă cel mai greu canicula. Temperaturile crescute provoacă deshidratare, eliminarea în exces a sărurilor minerale prin transpiraţie şi vasodilataţie. În plus, medicamentele antihipertensive, în asociere cu căldura sporesc efectele. Aşa se explică faptul că persoanele hipertensive care fac tratament cu vasodilatatoare ajung să facă crize de hipotensiune. Pentru a evita acest lucru, vara li se recomandă cardiacilor să bea apă minerală şi să suplimenteze aportul de sodiu, dar bineînţeles, aceste decizii trebuie luate cu acordul medicului curant.

Ponturi!
- Ţineţi la frigider o sticlă cu apă cu pulverizator. Atunci când vă este foarte cald, stropiţi uşor faţa şi gâtul cu apă rece;
- Puneţi cuburi de gheaţă în punctele de puls, împachetate într-un şerveţel textil. Ţineţi-l timp de 30 de secunde în punctele de puls de la încheieturi sau gât şi veţi reduce temperatura corpului cu circa trei grade;
- Umeziţi un prosop curat cu apă rece şi aplicaţi-l apoi pe gât şi pe umeri. Ţineţi-l câteva minute. Vă veţi răcori imediat şi vă veţi simţi mai bine;
- Pe parcursul zilei faceţi trei sau chiar patru duşuri călduţe, fără a vă şterge apoi;
- Temperaturile foarte ridicate sunt asociate de multă vreme cu o intensificare a proastei dispoziţii, precum şi cu o creştere a violenţei şi agresivităţii. Se recomandă să se evite luarea unor decizii importante pentru viaţa noastră în asemenea perioade marcate de dezechilibru emoţional.