Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Transfuzie de sânge efectuată intrauterin

Un făt care suferea de anemie şi risca să moară în pântecul mamei, să se nască prematur sau cu malformaţii a fost salvat datorită unei transfuzii de sânge realizată intrauterin. Intervenţia a fost efectuată în premieră de medicii de la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi, înainte de naştere cu patru săptămâni. Mama copilului, în vârstă de 39 de ani, s-a prezentat la medic imediat ce a aflat că e însărcinată şi a făcut mai multe analize, ocazie cu care a aflat că ea are Rh negativ, iar soţul Rh pozitiv, incompatibilitate care îi putea dăuna fătului. După naştere, mama şi-a ţinut în braţe copilul, născut perfect sănătos, cu o greutate de 3.400 de grame.

Sânii mari, risc crescut de cancer

În urma unui nou studiu, efectuat pe 16.000 de subiecţi, oamenii de ştiinţă au strâns suficiente dovezi pentru a afirma că femeile cu sânii mari au un risc crescut de apariţie a cancerului mamar. Această legătură între mărimea sânilor şi neoplasm a fost observată la femeile de toate vârstele, independent de originea genetică şi de faptul că au fost sau nu gravide ori au alăptat. De asemenea, în cadrul unei alte cercetări a fost descoperită gena care joacă un rol esenţial în creşterea sânilor, deci implicit şi în apariţia cancerului mamar.

Botoxul reduce tremorul provocat de scleroza multiplă

Persoanele care suferă de scleroză multiplă au un motiv de bucurie. Oamenii de ştiinţă au descoperit că botoxul poate fi o soluţie în reducerea tremorului spastic. Descoperirea e cu atât mai importantă, cu cât „ticul” apare atât în mişcare, cât şi în repaus, şi se agravează pe măsură ce boala avansează.

Molecula „Keep 32“, duşmanul cariilor

O moleculă numită „Keep 32” (denumire ce vine de la numărul dinţilor pe care îi au oamenii) promite să schimbe radical industria stomatologică. Reprezentanţii Universităţii din Santiago, Chile, care au descoperit-o, susţin că aceasta ar putea fi adăugată în orice produs dental şi chiar în dulciuri sau în gumă de mestecat şi că ar fi suficient ca respectivele produse să petreacă 60 de secunde în gura pacientului pentru a elimina bacteriile ce conduc la apariţia cariilor şi a preveni reapariţia acestora pentru mai multe ore. Cercetătorii speră să scoată pe piaţă produsul în 14-18 luni.

Descoperirea ce previne leucemia

O echipă internaţională de cercetători susţine că o moleculă produsă de o mutaţie genetică ce poate cauza leucemia are potenţialul de a genera noi metode de a preveni această boală. Potrivit studiului, mutaţia e implicată şi în 70%-90% dintre cazurile de cancer cerebral şi o varietate de alte tipuri de cancer.