de Cătălina Tăgârţă
Cuprinşi în totalitate de sentimentele noi ce îi învăluie şi de teama ca nou-născutul să nu păţească ceva, mulţi părinţi nu îi fac masaj şi gimnastică. Total greşit, spun specialiştii. Gimnastica bebeluşului este foarte importantă, aceasta ajutându-l să se dezvolte armonios. Gabriela Răducan (foto), specialistă în kinetoterapie la Clinica de Recuperare Medicală Motivation, din Bucureşti, ne-a spus mai multe în acest sens.
„Îl ajută să stea mai repede în şezut”
Gimnastica bebeluşului e bine să se facă încă din primele zile de viaţă fie acasă, fie la centru. E recomandat să fie realizată în fiecare zi, până când micuţii merg în picioare. „Dincolo de relaxare sau de joacă, aşa cum poate fi resimţită de cel mic, gimnastica are foarte multe beneficii şi efecte pe termen lung. Vorbim, în primul rând, de bebeluşul sănătos, pe care exerciţiile speciale îl vor ajuta să atingă mai rapid etapele de dezvoltare neuromotorie - să stea în şezut, să meargă de-a buşilea şi să stea în picioare”, ne-a explicat kinetoterapeutul Gabriela Răducan.
Relaxează musculatura
Exerciţiile pot fi însoţite şi de masaj, care e bine să fie efectuat în timpul băii, cu apă călduţă (între 36°C şi 38°C), după care cel mic se unge, prin masaj, cu ulei fără parabeni. Aplicat pe mânuţe, pe picioare sau pe spate, uleiul îmbunătăţeşte circulaţia sangvină. „Gimnastica, în combinaţie cu masajul, are şi rolul de a relaxa musculatura, de a stimula terminaţiile nervoase, tonifică inima şi plămânii, ajută la eliminarea secreţiilor traheobronşice. Mai poate stimula digestia şi poate înlătura colicii, bebeluşul având un ritm de creştere echilibrat şi evitând astfel să devină supraponderal. Pe de altă parte, exerciţiile executate de kinetoterapeut urmăresc corectarea şi perfecţionarea mişcărilor naturale şi formarea de deprinderi corecte, dar pot fi văzute şi ca «primii paşi spre socializare», întrucât acestea sunt forme terapeutice de joacă”, mai spune reprezentanta Clinicii de Recuperare Medicală Motivation.
„Terapeuţii iau în calcul aspecte pe care părinţii nu le cunosc”
Mişcările folosite pentru masajul bebeluşului sunt uşoare, naturale, adaptate vârstei sale, deci părinţii nu au de ce să se îngrijoreze, pentru că cel mic nu suferă. „E recomandat ca exerciţiile să se facă de personal calificat, care va urmări dezvoltarea copilului, precum şi introducerea unor exerciţii noi, cu grad de complexitate mai ridicat. Datorită cunoştinţelor medicale şi experienţei, terapeuţii pot evalua şi pot lua în calcul aspecte pe care părinţii nu au cum să le cunoască profund. Însă, gimnastica şi masajul pot fi făcute şi de mamă, acasă, după ce a fost instruită în prealabil de kinetoterapeut”, ne-a mai spus reprezentanta clinicii.
Afecţiunile neuromotorii este bine să fie identificate la timp
Din păcate, mulţi părinţi nu înţeleg cât de importantă este mişcarea, chiar şi pentru nou-născut. „Prin intermediul gimnasticii bebeluşului, kinetoterapeutul poate depista şi eventuale probleme pe care copilul le poate prezenta. Din păcate, mulţi părinţi se prezintă la noi când copilul are deja 8 luni sau chiar 1 an, după ce au observat că ceva este în neregulă cu cel mic, fie că încă nu îşi ţine singur capul, că nu se întoarce de pe o parte pe alta sau că nu merge «în patru lăbuţe» - practic, nu face unele lucruri de bază, pe care trebuia să le fi făcut de la 3-4 luni. Prezentarea din timp la un specialist ar identifica şi ar trata mai repede afecţiunile neuromotorii sau luxaţiile congenitale de şold, dar în aceste situaţii trecem deja la un alt nivel, la gimnastica medicală, denumită kinetoterapie, nemaifiind vorba despre gimnastica bebeluşului. În cadrul cursurilor pentru părinţi sunt explicate toate aceste aspecte, iar pe site-ul www.clinicamotivation.ro pot fi găsite mai multe detalii”, a adăugat Gabriela Răducan.
Kinetoterapia are rol în tratarea rahitismului
O indicaţie majoră de kinetoterapie o au bebeluşii născuţi prematur şi cei cu diferite afecţiuni, cum ar fi displazie de şold sau torticolis. Mai mult, aceasta poate aduce un mare beneficiu şi în tratarea rahitismului, mişcarea fiind unul dintre factorii importanţi ce stimulează depunerea calciului în oase şi creşterea.
Pentru ca bebeluşul să se simtă în largul său, în camera în care se efectuează şedinţele trebuie să fie circa 25°C, astfel încât copilul să poată fi lăsat gol sau cu un body. Pentru ca părinţii să-şi facă o idee mai clară asupra acestor şedinţe, specialista ne-a explicat cum se desfăşoară acestea. „Mâinile specialistului trebuie să fie calde şi curate, iar cel mic este aşezat pe masa de terapie. Mişcările se efectuează cu blândeţe, în timp ce i se vorbeşte cu o voce calmă şi afectuoasă. Trebuie să fim atenţi la reacţiile bebeluşului, şi astfel vom observa ce îi place şi ce nu”, ne-a eplicat kinetoterapeutul, care a mai subliniat şi că fondul muzical poate fi asigurat de cântecele pentru copii. „Se începe întâi cu masajul picioruşelor, apoi al abdomenului, al pieptului, al braţelor şi, la final, se face masajul spatelui. Se trece apoi la mişcări ce vor stimula abilităţile psihomotorii ale copilului. Pe parcurs, copilul va începe să participe şi el activ la şedinţe. Obiectivele şedinţelor vizează, în funcţie de nivelul motor al componenţilor grupei, atingerea punctelor-cheie în dezvoltarea neuromotorie şi consolidarea achiziţiilor motorii specifice vârstei”, a mai spus specialista.
• Durata primelor şedinţe de masaj pentru bebeluşi este de 30 de minute şi creşte treptat.