de Cătălina Tăgârţă
Rotavirusul este principala cauză a diareii acute şi a vărsăturilor la sugari şi la copiii mici în întreaga lume. Înainte de a împlini vârsta de 5 ani, aproape toţi copiii se pot contamina cu rotavirus, de aceea e nevoie ca părinţii să se informeze şi să-i vaccineze împotriva acestuia. Unele ţări din vecinătatea României, cum ar fi Austria, au inclus deja vaccinul antirotavirus în programul naţional de imunizare, însă în România costul acestuia este suportat de părinţi.
Se transmite prin contact direct
Se pare că infecţia e mai frecventă la copiii mici, astfel încât unul din trei se va infecta în primele luni de viaţă. Rotavirusul este foarte contagios şi rezistent la majoritatea produselor de igienă casnică. Acesta se transmite mai ales prin contact direct: mână - cavitate bucală, în special în locurile în care copiii se joacă împreună.
Semnele includ diaree şi vărsături severe
În ceea ce priveşte simptomele, infecţia cu rotavirus se manifestă prin: diaree apoasă severă - peste trei scaune moi pe zi, vărsături severe, dureri sau crampe abdominale, febră şi uneori chiar crize convulsive. În cazul apariţiei simptomelor bolii, părinţii trebuie să apeleze la medicul de familie în cel mai scurt timp.
Aceste stări pot dura până la opt zile şi pot deveni supărătoare atât pentru copil, cât şi pentru părinţi. De aceea, se impune respectarea unor practici igienice precum: spălatul frecvent al mâinilor atât în cazul copiilor, cât şi al persoanelor care intră în contact cu aceştia, mai ales după schimbarea scutecelor sau după folosirea oliţei sau a toaletei, încercarea de a limita contactul mână-cavitate bucală şi dezinfectarea periodică a spaţiului de joacă şi a jucăriilor, pentru a reduce riscul de transmitere a altor infecţii.
În acea perioadă nu trebuie duşi la creşă
Părinţii copiilor cu vârsta sub 6 luni e indicat să contacteze medicii în vederea prezentării opţiunilor legate de vaccinarea antirotavirus, care poate preveni formele severe de boală şi spitalizările cauzate de gastroenterită cu rotavirus.
Infecţia cu rotavirus este extrem de contagioasă, iar ceilalţi membri ai familiei se pot contamina cu rapiditate. Aşadar, pentru a reduce riscul de transmitere a virusului, copiii infectaţi cu rotavirus nu trebuie duşi la creşă sau în orice alt loc unde pot intra în contact cu alţi copii cel puţin două zile după dispariţia simptomelor, subliniază specialiştii GSK pe site-ul lor, www.gsk.ro, care au iniţiat o campanie cu privire la importanţa vaccinării.
• În Europa se estimează că sunt circa 3,6 milioane de cazuri de infecţie cu rotavirus la bebeluşi şi la copii sub 5 ani, reprezentând cel mai frecvent motiv al spitalizărilor cauzate de diaree şi vărsături la copii, însă, din păcate, părinţii ignoră de multe ori acest virus extrem de contagios.