de Gabriela Niculescu
- Problemele hormonale pot fi rezolvate pe cale naturală
Problemele hormonale din timpul ciclului menstrual pot fi tratate cu medicamente, însă acestea au adesea efecte secundare la fel de neplăcute. Dacă preferaţi soluţiile naturale, aflaţi cum puteţi atenua problemele hormonale feminine, introducând în dieta dumneavoastră anumite alimente.
Iaurtul, sursă inegalabilă de calciu
Cercetătorii americani de la Spitalul St. Luke’s-Roosevelt au demonstrat că o creştere a consumului de calciu are efecte benefice în atenuarea crampelor menstruale. Efectele prostaglandinelor, acizi graşi ce produc spasmele uterine dureroase, sunt atenuate semnificativ de un consum ridicat de calciu, care relaxează muşchii. Cu un pahar cu iaurt pe zi veţi avea tot necesarul de calciu pentru prevenirea crampelor menstruale.
Cartofii copţi diminuează irascibilitatea
Când hormonii afectează producţia de serotonină, starea dumneavoastră devine din ce în ce mai schimbătoare şi puteţi trece cu uşurinţă de la calm la iritare. Cercetările au demonstrat efectul benefic al aminoacidului triptofan, prezent în cantităţi mari în cartofi, asupra producţiei de serotonină, ce reduce iritabilitatea. Un cartof copt mâncat zilnic în perioadele de iritabilitate vă poate ajuta să fiţi mai calmă timp de până la şase ore.
Legumele îndepărtează migrenele menstruale
În timpul menstruaţiei, riscul de a suferi migrene creşte cu până la 71%, şi acestea pot fi mai severe decât în alte perioade. Adăugând în dieta zilnică un castron cu legume, veţi reduce atât intensitatea durerilor, cât şi frecvenţa lor. Efectele se fac simţite cu adevărat după ce aţi făcut o cură cu legume timp de trei luni.
Nucile, leac antibalonare
Variaţiile în nivelul de estrogen din sânge duc la balonare, care afectează lunar până la 60% dintre femei. Cu o jumătate de ceaşcă pe zi cu nuci sau migdale puteţi scădea nivelul balonării cu până la jumătate. Acidul alfa linoleic, prezent în toate tipurile de nuci, vă va ajuta să reţineţi mai puţine lichide.
Cerealele integrale aduc buna dispoziţie
Vitamina B, mineralele şi carbohidraţii din cerealele integrale sunt elemente absolut esenţiale pentru producţia de dopamină, endorfină şi oxitocină din creier, substanţe necesare pentru prevenirea depresiei. Evitaţi dietele sărace în carbohidraţi în perioada ciclului menstrual. Dacă mâncaţi cereale integrale de trei ori pe zi, riscul de depresie scade până la jumătate.
Apă minerală pentru dureri în zona pelviană
Deficienţa de magneziu este principala cauză a durerilor din zona pelviană, asociate ciclului menstrual. Apa minerală bogată în magneziu vă ajută muşchii să se relaxeze şi reduce inflamarea. Deoarece conţinutul de magneziu din legume şi fructe variază în funcţie de solul în care au crescut, cea mai sigură cale de a vă asigura necesarul zilnic este să beţi două pahare cu apă minerală.
Carnea de vită uşurează ciclul
Când menstruaţia este abundentă, corpul pierde din necesarul de fier, iar anemia slăbeşte vasele sangvine din uter, amplificând acest fenomen.
În trei luni, cu doar 115 grame de carne de vită zilnic, necesarul dumneavoastră de fier va fi asigurat, iar ciclul va fi mai uşor. Dacă vreţi să evitaţi carnea, combinaţi cerealele integrale cu citrice sau fructe de pădure. Aciditatea din stomac duce la absorbţia mai rapidă a fierului din cereale.
• Durerea ce survine în timpul scurgerilor menstruale, numită dismenoree, poate fi asociată cu modificările hormonale legate de ciclu menstrual sau poate fi cauzată de o afecţiune adiacentă, precum endometrioza, infecţia fungică (candida), bacteriană sau parazitară.
• Sindromul premenstrual, durerea ce precede scurgerile menstruale, se asociază adesea cu dureri şi modificări ale volumului sânilor, uneori şi cu umflarea abdomenului. El poate fi legat de un dezechilibru hormonal (exces de estrogeni) şi se tratează prin administrarea de progesteron.