de Dana Purgaru
Plasturele cu insulină, soluţia viitorului pentru diabetici
Un plasture asemănător celor folosite pentru tratamentele de substituţie hormonală sau celor cu nicotină ar putea fi soluţia viitorului pentru diabeticii insulinodependenţi. Utilizat împreună cu un dispozitiv pe bază de ultrasunete, el înlesneşte ajungerea insulinei în sânge fără injecţii, în cantităţile necesare pentru a păstra glicemia în limite normale. Dispozitivul, aflat în acest moment în teste, este rezistent la apă.
Un nou tip de SIDA ameninţă omenirea?
Oamenii de ştiinţă americani au identificat o afecţiune necunoscută până în prezent, care a infectat deja mai multe persoane în sud-estul Asiei şi Statele Unite. Victimele acestei boli suferă de simptome asemănătoare cu cele provocate de SIDA, cu toate că persoanele în cauză nu sunt infectate cu virusul HIV. Primul caz a fost documentat în anul 2004, iar studiile efectuate recent au identificat circa 100 de persoane afectate într-un interval de şase luni.
Paternitatea târzie poate duce la copii cu autism
Un studiu publicat recent arată că pe măsură ce înaintează în vârstă bărbaţii au şanse mai mari de a deveni taţii unui copil ce suferă de autism sau de schizofrenie. Acest lucru este provocat de mutaţii aleatorii care devin mai numeroase pe măsură ce tatăl trece de 40 de ani. Se pare că aceasta este o explicaţie potrivit căreia a crescut incidenţa cazurilor de autism în ultimele decenii. Vârsta mamei nu afectează în niciun fel riscul de a suferi de aceste afecţiuni.
Carnea la grătar este nocivă
Cercetătorii au descoperit, în urma unui nou studiu efectuat pe şoareci, o legătură între un compus (metil-glioxal) ce apare atunci când alimentele sunt preparate cu ajutorul „căldurii uscate” - de exemplu, la grătar - şi creşterea în greutate, rezistenţa la insulină şi diabet. Cercetătorii afirmă că ar fi mai bine dacă oamenii ar opta să mănânce carne ce a fost gătită prin alte metode, de exemplu fiartă în aburi, în apă sau înăbuşită.
Anticoncepţionalele pentru bărbaţi, mai aproape de realitate
Descoperirea unei substanţe (JQ1), capabile să inhibe producţia de spermatozoizi, ar putea conduce la obţinerea unei pilule contraceptive pentru bărbaţi, cu efecte reversibile, fără a perturba sinteza de hormoni masculini, afirmă autorii unui studiu american. Substanţa produce o diminuare rapidă şi reversibilă a numărului şi a mobilităţii spermatozoizilor, cu efecte determinante asupra fertilităţii.