de Cătălina Tăgârţă
Programul naţional pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, derulat gratuit de Ministerul Sănătăţii, este deja funcţional în zece judeţe, urmând ca acesta să fie extins ulterior la nivelul întregii ţări.
Dedicate femeilor cu vârsta între 25 şi 64 de ani
Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia amintită, vor avea posibilitatea să efectueze gratuit testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş-Papanicolau. Programul Ministerului Sănătăţii este gratuit şi se va desfăşura anual, pe o perioadă de cinci ani. Pentru început însă vor putea face testele doamnele din următoarele judeţe: Arad, Bihor, Caraş-Severin, Bistriţa, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj şi Timiş. „În partea de vest a ţării au fost deja organizate din punct de vedere tehnic şi financiar reţelele de recoltare şi sunt deja funcţionale. Şi celelalte regiuni sunt în etapele de finalizare ale acestor reţele. Anul acesta avem în vedere testarea a peste 200.000 de femei care sunt eligibile pentru program, iar în cei cinci ani vor fi incluse în programul ministerului aproximativ 6 milioane de femei. Acest deziderat însă depinde de receptivitatea lor, motiv pentru care am pregătit campanii locale de informare atât prin media, cât şi prin cabinetele medicilor de familie”, a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.
Formularul se ia de la medicul de familie
Paşii urmaţi de pacientă pentru realizarea testului sunt foarte simpli. Aceasta se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă se poate încadra în acest program. Medicul de familie va informa pacienta, îi va elibera un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. După fixarea pe o lamă a frotiului, acesta va fi transmis de centrul de recoltare la spitalul care a organizat screeningul sau, după caz, la laboratoarele de anatomie patologică, însoţit de formular. Ulterior, rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.
Se doreşte şi creşterea gradului de informare a populaţiei
Prin implementarea unui astfel de program, autorităţile sanitare urmăresc, în primul rând, depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. De asemenea, se are în vedere creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi utilizarea programelor de prevenţie.
• Nu vor intra în acest program femeile care prezintă absenţa iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin.