de Dana Purgaru
Tumorile mamare, depistate cu 20 de ani înainte
Oamenii de ştiinţă americani au pus la punct un test de sânge ce arată riscul de a face cancer mamar chiar cu 20 de ani înainte ca boala să se manifeste. Condiţia este ca pacienta să nu apeleze la terapii hormonale. Astfel, în funcţie de nivelul unor hormoni, precum estradiol, testosteron şi DHEAS, se poate estima dacă femeia va suferi sau nu de acest tip de cancer. Un astfel de test nu trebuie repetat prea des, pentru că rezultatele sunt valabile 20 de ani.
Suzetele afectează psihicul băieţilor
Trei experimente efectuate de un grup de psihologi de la Universitatea din Wisconsin, SUA, au găsit o corelaţie între utilizarea intensivă a suzetei la sugari şi deficienţele în maturizarea emoţională a copiilor, în special a băieţilor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandase deja limitarea folosirii suzetei atât pentru a încuraja alăptarea, cât şi pentru că suzeta ar favoriza apariţia unor infecţii la nivelul urechii şi a unor anomalii dentare.
Oxitocina, hormonul care învinge alcoolismul
O metodă inedită de tratament a fost testată la Universitatea din Carolina de Nord, SUA, pe 11 alcoolici înscrişi într-un program de dezintoxicare de trei zile. Metoda foloseşte oxitocina, supranumită „hormonul dragostei”, şi a dat rezultate promiţătoare în ceea ce priveşte învingerea dependenţei de alcool. Administrarea de oxitocină nu are niciun efect secundar.
Fibrele protejează colonul de cancer
În urma unui studiu realizat de specialiştii de la Universitatea Queensland, SUA, s-a descoperit că fibrele din fructele şi legumele proaspete (pulpa acestora) împiedică digerarea timpurie a polifenolilor - antioxidanţi ce inhibă dezvoltarea cancerului - şi îi transportă direct în colon, unde aceştia oferă protecţie împotriva cancerului.
Exerciţiile fizice apără creierul
Sportul, practicat mai ales la vârstă înaintată, poate opri procesul de micşorare a creierului, care apare pe măsură ce trec anii şi care se află în strânsă legătură cu demenţa, arată un nou studiu. În cadrul cercetării a fost monitorizat timp de trei ani creierul a 638 de pensionari; s-a concluzionat că la cei mai activi fizic micşorarea creierului era mai puţin vizibilă. Potrivit experţilor britanici, sunt de ajuns plimbările regulate. Practic, exerciţiile fizice măresc fluxul de sânge către creier, oferindu-i acestuia oxigen şi nutrienţi.