de Cătălina Tăgârţă
- 50.000 de persoane vor beneficia de analiza anti-VHC
Sub sloganul „Hepatita C nu doare. Doar ucide”, Alianţa Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, împreună cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Profesor Doctor Matei Balş”, a lansat zilele trecute cea mai vastă campanie de testare pentru virusul hepatitei C desfăşurată în ultimii ani. E vorba despre 50.000 de teste gratuite, ce vor fi efectuate la nivel naţional începând din această săptămână până la epuizarea dozelor.
Nu există un vaccin
Infectarea celulelor hepatice cu virusul hepatic C (numit şi „non-A, non-B”) determină o inflamaţie acută a ficatului, „silenţioasă” din punct de vedere al simptomelor şi semnelor. Spre deosebire de hepatita B, unde prevenţia constă în vaccinare, în acest caz nu există un vaccin, astfel încât profilaxia se face prin câteva măsuri simple, ce previn răspândirea virusului. „Acesta poate fi transmis în interacţiunea cu diverse servicii - orice are de-a face cu o manevră care incumbă tăiere sau zgâriere, deci de la procedurile din saloanele de înfrumuseţare şi până la procedurile medicale din spitale. Astfel, campania aceasta ajută la conştientizarea unui grup populaţional că trăieşte cu ceva care la început nu doare”, a adăugat şi doctorul Adrian Pană, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.
Absenţa simptomelor poate persista zeci de ani
Cel mai important lucru de reţinut referitor la simptomele hepatitei cu virus C este că momentul infectării trece neobservat la majoritatea oamenilor, el putând fi confundat cu o gripă uşoară. Absenţa simptomelor poate persista zeci de ani, timp în care boala poate evolua către ciroză. Aceasta din urmă determină tulburarea funcţiilor ficatului, iar simptomele ei sunt: reţinerea de lichid la nivelul abdomenului (denumită ascită), la nivelul picioarelor sau a întregului organism, icter persistent (colorarea în galben a pielii şi mucoaselor), oboseală, tulburări ale somnului, prurit (mâncărimi ale pielii), scăderea apetitului, pierderea în greutate, vărsături cu sânge, dar şi tulburări ale stării de conştienţă, confuzie, letargie şi chiar halucinaţii - în stadiile avansate ale cirozei decompensate. De aceea, singura modalitate de a depista infecţia este testarea pentru depistarea anticorpilor anti-VHC.
„România, locul întâi în Europa ca număr total de cazuri”
Persoanele care vor să se testeze gratuit trebuie doar să se adreseze Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Profesor Doctor Matei Balş” sau celui mai apropiat laborator Bioclinica sau partener din toată ţara, unde vor solicita testul gratuit de depistare a anticorpilor anti-HCV. Nu e nevoie de trimitere de la medicul de familie sau de orice alte formalităţi, însă de preferat e ca la clinicile Bioclinica, de exemplu, să se facă în prealabil o programare. „Este important să vorbim despre hepatita C şi să testăm oamenii în acest sens, întrucât România ocupă locul 1 în Europa ca număr total de cazuri, conform datelor raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi locul 4 ca rată a mortalităţii cauzată de afecţiunile hepatice, mai exact 44,5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 14 decese la suta de mii de locuitori. La noi în ţară se află aproape 10% din cele 12 milioane de persoane care se presupune că sunt infectate cu virusul hepatitei C din întreaga Europă”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.
„Determinăm profilul genetic şi tratăm pacientul personalizat”
Rezultatele examenelor medicale realizate gratuit sunt confidenţiale şi pot fi ridicate doar de pacient. În cazul în care acestea sunt, din nefericire, pozitive, pacientul trebuie să se adreseze imediat medicului de familie. „Progresele medicinei din ultimii zece ani ne-a adus în situaţia să putem trata această infecţie şi să «transformăm» bolnavii în persoane sănătoase. Dar pentru a trata e nevoie mai întâi de testare. Am obosit de când tot spunem: «Hai să facem prevenţie, să tratăm!...» E bine, dar ca să facem asta e nevoie să începem cu testarea. Plus că, dacă pacienţii află de boală din stadiu incipient, aceasta e mult mai uşor de tratat”, a spus şi profesor doctor Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Profesor Doctor Matei Balş”. Mai mult, acesta a declarat că circa 80% dintre cei infectaţi dezvoltă infecţia cronică, ce va evolua spre ciroză, hepatită cronică şi chiar cancer hepatic, în timp ce doar 20% dintre persoanele cu virusul hepatitei C se vindecă de la sine. „De câţiva ani, noi determinăm profilul genetic al pacientului şi îl tratăm personalizat. Din experienţă vă pot spune că proporţia de vindecare este mai mare de 80% dacă medicaţia primită e corespunzătoare, personalizată”, a mai adăugat medicul Adrian Streinu Cercel.
„Vârful epidemiei va fi atins în jurul anului 2020”
Întrucât infecţia cu virus C este o boală transmisibilă (se poate lua prin sângele contaminat), orice persoană trebuie să cunoască principalele măsuri de prevenţie. Aşadar, trebuie acordată atenţie mărită rănilor deschise ori gingiilor care sângerează - ele putând reprezenta „porţi de intrare” a virusului în organism. Virusul mai poate fi transmis prin transfuzii sau instrumentar medical nesterilizat corespunzător, prin folosirea seringilor în comun, se mai poate vorbi despre transmiterea prin hemodializă, prin metodele de realizare a tatuajelor şi piercingurilor, prin utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală (periuţe de dinţi, aparate de ras, forfecuţe/unghiere - care pot avea pe suprafaţa lor urme microscopice de sânge, care nu sunt vizibile cu ochiul liber). Mai rar, transmiterea se poate face şi pe cale sexuală, riscurile fiind mai mari în cazul contactelor sexuale pe durata menstruaţiei sau în cazul practicilor sexuale ce implică riscuri mari de rănire. Boala poate fi preluată şi de la mamă la făt în medie în 1 din 20 de cazuri. „Estimările specialiştilor arată că vârful epidemiei de hepatită C în România va fi atins în jurul anului 2020, din cauza cumulării pacienţilor infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou-infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje”, a mai adăugat doctorul Adrian Streinu Cercel.
• Infecţia cu virusul hepatic C se transmite prin contactul cu sânge contaminat.
• Lista laboratoarelor înscrise în program poate fi consultată pe site-ul campaniei www.afladec.net sau la numărul de telefon cu tarif normal 021.326.00.36.