de Dana Purgaru
- Experta în stilul de hrănire raw demontează miturile legate de alimentaţia din timpul sarcinii
Majoritatea femeilor însărcinate se ghidează după concepţia populară că în perioada gravidităţii le este permis să mănânce orice şi oricât, că bebeluşul va avea de suferit dacă nu îşi fac toate poftele sau dacă dieta lor nu conţine produse animale, şi că nu vor putea duce sarcina la capăt fără ajutorul suplimentelor sintetice. Chiar dacă doreşte să păstreze detaliile legate de sarcină pentru următoarea sa carte, Ligia Pop, expertă în alimentaţia raw, crudă, autoare şi ambasador al unui stil de viaţă sănătos, a acceptat să ne împărtăşească unele aspecte ale vieţii de gravidă vegetariană.
„S-a dovedit că trebuie să consumi zilnic doar 300-400 kcal în plus”
- Ligia, sarcina ta este foarte avansată. Cum e să fii gravidă vegetariană şi cât de greu este să îţi asiguri ţie şi bebeluşului necesarul zilnic de substanţe nutritive?
- Înainte de sarcină mi-am făcut un set complet de analize şi totul a fost mai bine decât mă aşteptam. Până acum am ţinut un meniu cât mai simplu realizat, care conţine atât mâncare gătită, cât şi raw, însă am căutat mereu să mănânc calitativ şi echilibrat, pentru a evita carenţele. Am mâncat mai mereu în cantităţi mici, chiar dacă de multe ori mi-aş fi dorit mai mult. Corpul mi-a spus întotdeauna când să mă opresc şi niciodată nu m-am temut că nu voi avea suficient „combustibil” pentru mine şi bebe. În sarcină se spune că trebuie să mănânci pentru doi, însă nu este întocmai adevărat. S-a dovedit că pentru bebe trebuie să consumi zilnic doar 300-400 kcal în plus, şi ce este peste acea limită nu este necesar, ci doar va îngrăşa. Mi-am menţinut o alimentaţie simplă şi, în locul preparatelor raw, care implicau mulţi paşi, am preferat combinările cele mai simple. Am simţit că îmi prieşte mai bine să mănânc trei-patru ardei capia în loc de o zacuscă raw sau un pumn cu migdale în loc de o prăjitură raw. Înaintând în sarcină am început să-mi pregătesc bombonele gen Raffaello sau câte o prăjiturică ori o ciocolată raw când mi se face poftă de ceva dulce. Am avut şi pofte mai puţin sănătoase şi le-am urmat de câteva ori, însă după aceea am suportat consecinţele, simţindu-mă rău câteva săptămâni. Am învăţat că pot să le potolesc prin alternative sănătoase.
- Există anumite alimente pe care le consideri absolut necesare în această perioadă?
- Seminţele de chia au fost şi sunt sfinte pentru sarcină şi alăptare, aşa că încerc săptămânal să le integrez în orice. Chlorella şi Spirulina iau cel puţin la două zile câte patru-şase pastiluţe din fiecare; fiindcă ştiu că nu există limită, nu mă tem şi mai ales că am nevoie de proteine pentru bebe. Mai iau capsule din ulei de cânepă bio - le iubesc fiindcă, pe lângă seminţele de chia care au Omega 3 şi 6, acestea îmi oferă în plus acizi graşi esenţiali, atât de necesari în sarcină. Mai ales acum, în sezonul rece, consum zilnic vlăstari de cel puţin două-patru feluri, despre care ştim că sunt de 30 de ori mai puternici nutriţional comparat cu plantele mature. Dimineaţa, spre exemplu, mănânc vlăstari de floarea-soarelui, de broccoli, de lucernă şi de trifoi, câte jumătate de caserolă din fiecare. Beau sucuri verzi din orice frunză comestibilă, în combinaţie cu fructe precum mere, pere, ananas şi suc proaspăt de grâu. Nu am luat vitamine şi minerale recomandate pentru femei însărcinate. Prefer să mi le iau din surse vegetale sau din superalimente vegane şi naturale, nu sintetice precum cele din comerţ care nici măcar nu se asimilează.
- Ce fel de ceaiuri consumi în această perioadă?
- Beau ceaiurile mele preferate, ghimbir-lămâie, măceşe, ceaiuri din fructe uscate sau scorţişoară ori cuişoare. Evit ceaiurile verde şi negru şi mai beau ceaiuri pentru femei însărcinate, de rooibos şi din frunze de zmeură.
„Exerciţiile Kegel sunt recomandate”
- Ce produse foloseşti pentru îngrijirea corporală?
- Folosesc o gamă largă de uleiuri cosmetice presate la rece şi raw. În special pentru burtică şi bust am folosit unt de mango şi shea, ambele fiind printre cele mai recomandate pentru potenţiale urme sau vergeturi. Am mai folosit şi ulei de gălbenele, unt de cacao şi unt de cocos. În ceea ce priveşte vopseaua de păr am apelat la henna şi la o vopsea 100% naturală, care nu are amoniac şi parabeni. Alte cosmetice folosite sunt uleiurile sau unturile presate la rece pentru corp, faţă şi demachiere, fardurile minerale 100% naturale şi rujuri, luciu de buze, săpunuri şi şampoane tot naturale.
- Faci şi gimnastică pentru gravide?
- Mă străduiesc săptămânal să fac, pe lângă mişcarea şi alergătura zilnică, cel puţin o dată sau de două ori exerciţiu fizic special pentru această perioadă. Am apelat la un program pregătit pe trimestre, făcut de o mămică antrenor de fitness pentru grupuri de femei însărcinate din SUA. De asemenea, exerciţiile Kegel sunt recomandate înainte de sarcină pentru o naştere uşoară, pentru refacere rapidă şi pentru a preveni posibilele rupturi. Eu le fac zilnic - cel puţin 10-15 repetări.
- Eşti o persoană publică şi probabil primeşti multe sfaturi de la persoanele cu care intri în contact în această perioadă. Le urmezi?
- De multe ori sfaturile femeilor experimentate mai mult înspăimântă decât să ajute. Am avut discuţii cu alte mămici, care îmi povesteau cât de rău le-a fost, cum au pierdut sarcinile, ce probleme au avut în maternitate, chiar dacă ele ar fi putut schimba foarte uşor cursul acelor probleme, cât de panicate au fost - ca şi cum sarcina este cea mai groaznică etapă din viaţa unui om. Când le-am rugat frumos să schimbăm subiectul, că mă înspăimântă, au rămas puţin surprinse, însă mi-au respectat cerinţa. Chiar dacă vă daţi seama sau nu, toate poveştile înfricoşătoare vă afectează bebeluşul. De asemenea, nu permit oricui să îmi atingă burtica. Oamenii vin cu încărcătura lor emoţională negativă mult prea aproape de copilaşul neajutorat, aşa că ascultaţi-vă instinctul şi reacţionaţi prin respingere. Mulţi suntem tentaţi să credem că bebeluşul nu ştie prea multe, însă veţi fi uimiţi cât de multe ştie încă din uter şi cât de mult îl afectează diverse întâmplări şi acţiuni. De aceea ni se şi recomandă să discutăm cu bebeluşii, să-i mângâiem, să le cântăm şi să includem acestea în rutina zilnică încă din timpul sarcinii. În rest, îmi spun mereu că trebuie să fiu pozitivă şi optimistă. Ştiu că influenţez în bine sau în rău creşterea bebeluşului prin atitudinea şi starea mea de spirit.
• Ligia Pop are 33 de ani, este autoarea cărţilor „Reţete vegane fără foc”, „Deserturi pentru copii şi părinţi sănătoşi”, „Germeni şi vlăstari, surse de sănătate şi energie”, susţine demonstraţii culinare, organizează bianual expoziţii pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, este gazda show-ului tv online, „Ligia’s Kitchen” şi a site-ului ligiapop.com şi câştigătoarea, alături de alţi 15 bucătari din lume, a titlului internaţional „YouTube Next Chef“