de Dana Purgaru
Persoanele care mănâncă regulat mezeluri prăjite, precum cârnaţii, şunca de porc şi alte astfel de preparate din carne roşie, sunt predispuse riscului de a se îmbolnăvi de cancer.
Unii au o rezistenţă mai mică la compuşii toxici
Oamenii de ştiinţă de la Facultatea de Medicină a Universităţii California de Sud, din Los Angeles, SUA, au descoperit că două componente ce se găsesc în carnea roşie se combină formând substanţe puternic cancerigene, ce măresc riscul de apariţie a cancerului vezicii urinare. Astfel, proteinele şi fierul din carnea roşie se pot lega chimic, dând naştere unor substanţe numite compuşi N-nitrozo. Aceştia provin din nitriţii adăugaţi mezelurilor precum şunca, crenvurştii şi cârnaţii, pentru a conserva carnea şi a-i da o culoare apetisantă. Din motive genetice, unii oameni au o capacitate mai scăzută de a remedia efectele negative ale acestor compuşi în organism şi prezintă un risc mare de a se îmbolnăvi de cancer.
Chiar şi 50 g pe zi pot fi dăunătoare
Descoperirea specialiştilor de la Facultatea de Medicină a Universităţii California de Sud reprezintă un nou semnal de alarmă privind pericolul unui consum mare de carne roşie, în ceea ce priveşte riscul de cancer.
Studii anterioare arătaseră că persoanele care consumă mezeluri zilnic sunt mai predispuse la apariţia cancerului, chiar dacă e vorba numai de 50 g, adică echivalentul unui cârnat sau a două felii de şuncă. De asemenea, se cunoştea de decenii faptul că nitriţii dau cancer la animalele de laborator.
Afectează vezica urinară, plămânii, stomacul şi colonul
Pe lângă tumorile la vezica urinară, cercetătorii au descoperit că există un risc mare de a dezvolta cancer la plămâni, stomac şi la nivel colorectal în rândul celor care mănâncă mari cantităţi de mezeluri - definite ca preparate obţinute din carne conservată prin metode ce includ sărarea, afumarea şi tratarea cu nitraţi şi nitriţi. Ca urmare, specialiştii recomandă tuturor să limiteze consumul acestor alimente.
• Organizaţia World Cancer Research Fund a avertizat că un consum de numai aproximativ 500 g carne roşie pe săptămână măreşte şansele apariţiei cancerului de intestin cu o treime.
• Cancerul vezical omoară 5.000 de oameni în fiecare an în Marea Britanie, unde micul dejun tradiţional include bacon şi cârnaţi prăjiţi.
• Prăjirea şi frigerea pe grătar a mezelurilor sunt în mod special riscante, deoarece temperatura ridicată transformă zaharurile şi aminoacizii din ţesutul muscular (carne) în compuşi cancerigeni, în cantitate mare.