de Cătălina Tăgârţă
În România, zeci de pacienţi află zilnic că sunt bolnavi de cancer, acesta fiind cea de-a doua cauză a mortalităţii atât la nivel naţional, cât şi european. Alimentaţia este un aspect decisiv în ceea ce priveşte traiectoria stării de sănătate. În aceste condiţii, cartea „Nu hrăni cancerul!”, scrisă de doctorul Pavel Chirilă, alături de Mădălina Popescu şi de Cristela Georgescu, oferă informaţii preţioase pe această temă. Este un ghid de alimentaţie pentru fortificarea organismului, dar şi o alternativă pentru prevenirea îmbolnăvirilor cronice şi pentru recuperarea celor care au trecut prin tratamentele incipiente de vindecare a cancerului. Medicul Pavel Chirilă ne-a spus mai multe pe această temă.
„Doctorii ar trebui să dea sfaturi legate de alimentaţie”
- Deşi nu sunteţi oncolog, aţi scris o carte dedicată în primul rând bolnavilor de cancer. Ce v-a determinat să faceţi asta?
- E adevărat. Faptul că nu sunt oncolog şi totuşi am scris o carte despre nutriţia bolnavilor cu cancer poate mira pe mulţi. Eu practic terapia alternativă, iar bolnavii cu cancer, în disperarea lor, deşi n-ar trebui să o facă, vin şi îmi cer ajutorul. Aşa se face că zilnic am cel puţin cinci pacienţi cu cancer în cabinet. Consider că doctorii ar trebui să dea sfaturi legate de alimentaţie, în loc să le spună pacienţilor că n-au nicio restricţie şi să li se permită să mănânce friptură în sânge, ba chiar să li se recomande o hiperalimentaţie, ceea ce e complet greşit.
- Vorbiţi-ne, vă rog, despre carte.
- Când am scris cartea, atât eu, cât şi ceilalţi doi coautori, am avut în faţa noastră cinci tratate scrise de oncologi renumiţi, din toată lumea. Dintre aceştia, niciunul nu recomandă hiperalimentaţia. Din contră, ei au ajuns la concluzia că bolnavii cu cancer trebuie să aibă o alimentaţie săracă în proteine de origine animală, aşa că am luat atitudine, mai ales că în prezent mortalitatea prin cancer e pe locul doi după bolile cardiovasculare. În plus, România e pe locul întâi în Europa la cancerul de plămâni, de col uterin şi de creier, de aceea ne-am gândit să rezolvăm măcar un factor oncogen important: alimentaţia.
- Care sunt factorii patogeni ai unui stil de viaţă greşit?
- Atât bolnavii, cât şi medicii par a fi uitat importanţa dietoterapiei şi dietoprofilaxiei în această boală gravă. Răspunzătoare de o treime din cazurile de cancer am putea spune că sunt substanţele chimice oncogene: pesticidele, medicamentele imunopresoare, unele E-uri, apoi un nivel de radioactivitate crescut, poluarea electromagnetică radar, telecomunicaţiile, alimentele poluate cu nitriţi, abuzul de carbohidraţi rafinaţi - zahăr, făină albă -, fumatul, alimentele contaminate cu aflatoxine (mucegăite), alcoolul, cafeaua, folosirea cuptorului cu microunde, obezitatea sau diverse conflicte nerezolvate. Zahărul alb rafinat şi-l pune omul în farfurie, iar sărurile nitrice sunt făcute tot de mâna omului. Şi le găsim în plante, în cereale, în zarzavaturi, chiar şi în apă, din cauza poluării. Mai trist e că între 150 şi 300 mg se pun şi în carnea preparată, care se găseşte pe piaţă. Aceşti nitriţi şi nitraţi schimbă flora intestinală saprofită, care ne apără de boli, iar sărurile ajunse în stomac se transformă într-o substanţă cancerigenă.
Atenţie şi la apă!
- Mai trebuie să ne ferim şi de altceva?
- Da. De dioxine, bisfenol-A, ftalaţi, de pesticide, de aluminiu şi de alimentele ambalate în el. Când una dintre cauze acţionează singură este posibil ca boala canceroasă să întârzie. De aceea, nu vă lăsaţi păcăliţi! Nu ştiţi clar niciodată când factorii de risc se pot însuma: abuzul sau greşeala alimentară cu stresul ori poluarea.
- Dacă apa pe care majoritatea dintre noi o consumă conţine nitriţi şi nitraţi, ce ar trebui să bem?
- Apă plată şi apă din fructe şi legume...
- Despre produsele lactate ce ne puteţi spune? Sunt sau nu indicate?
- E un adevărat „război al laptelui” în industria alimentară, iar acest lucru a fost accentuat în clipa în care reprezentanţii firmelor de lactate au recunoscut că laptele de la pungă comercializat în special în sezonul rece e făcut din lapte praf. Cazeina pe care o conţine zerul se pare că ar fi cancerigenă, iar multe persoane sunt rezervate în privinţa produsului din comerţ şi fiindcă vacile nu pasc pe câmpii, ci stau la jgheab, unde sunt hrănite mai mult sau mai puţin artificial, în unele cazuri sunt vaccinate şi hormonizate... dar aşa şi laptele din soia am putea spune că ridică probleme, pentru că în Europa se importă soia modificată genetic. În aceste condiţii, părerea mea e că sursa de unde sunt procurate aceste produse e foarte importantă.
Dieta vegetariană bio, cea mai sigură metodă profilactică
- Şi-atunci, nu mai bem lapte? Care sunt cele mai sigure produse lactate?
- Cele mai bune sunt lactatele fermentate, ce îmbunătăţesc flora intestinului şi stimulează ficatul să lupte cu tumorile. E vorba despre iaurt, chefir sau sana.
- În rest, ce alimente şi obiceiuri alimentare sunt recomandate?
- Dieta vegetariană bio este cea mai sigură metodă profilactică împotriva cancerului, deoarece proteinele de origine vegetală nu sunt incriminate de incidenţa şi agravarea evoluţiei bolii. Apoi, e vorba despre cereale şi fructe, care trebuie să fie bio - ştiu că e un dezechilibru între cerere şi ofertă pe piaţă, dar cine vrea cu adevărat poate găsi o sursă de încredere - leguminacee, adică fasole, mazăre, linte, soia. Zarzavaturile, condimentele şi fructele e bine să se consume crude, iar la gătit e important să se folosească vase de pământ sau din inox, să se evite mâncarea preparată la abur sau la cuptor. E recomandat un pahar cu vin pe zi, iar postul negru periodic, una-două zile pe săptămână, e foarte important. Fructele oleaginoase - nuci, alune, migdale, seminţe de dovleac şi floarea-soarelui - sunt recomandate pentru a potoli foamea între mese, iar alimentele loco-regionale, adică din ţinutul în care ne-am născut, sunt foarte indicate.
- Am mai găsit în carte că recomandaţi şi ciupercile. Ce beneficii aduc organismului?
- Ele au un efect antitumoral şi inhibă aromataza, o enzimă răspunzătoare de proliferarea neoplazică. Se consumă după un tratament termic foarte uşor, la cuptor sau pe grătar, asezonate cu ulei presat la rece şi condimente, de maximum trei ori pe săptămână!
- În cazul vegetarienilor, cum poate fi suplinită lipsa vitaminei B12?
- Există milioane de vegetarieni în lume şi nu au anemie pernicioasă mai mult decât ceilalţi când vine vorba despre vitamina B12, aşa că acesta nu e un impediment pentru ei. Evident, pot lua suplimente.
- Am înţeles că banii obţinuţi din vânzarea cărţii vor fi donaţi...
- Aşa este. Numărul bolnavilor de cancer din România a crescut alarmant în ultima vreme. În Anglia s-a născut o specialitate nouă, dedicată îngrijirii paliative, ce se ocupă cu îndrumarea pacienţilor după tratament şi oferirea de sfaturi alimentare. În acest sens, ne dorim să ajutăm la ridicarea Clinicii Nera, primul centru de recuperare oncologică din România. Mai multe detalii pot fi găsite pe www.clinicanera.ro.
„Potrivit lui Richard Beliveau, o treime din cancere reprezintă boli evitabile, cauzate de un stil de viaţă greşit. Aşadar, cu un stil de viaţă sănătos, cancerul poate fi ţinut la distanţă“ - doctor Pavel Chirilă