de Iulian D. Moleianu
- De la succese revoluţionare la dezastre şocante
Progresul tehnologic în domeniul medical a marcat o suită de intervenţii chirurgicale inedite, soldate cu vindecări miraculoase. Priceperea doctorilor, care au ajuns aproape un fel de „Dumnezei” pentru pacienţii cărora viaţa li se părea o iluzie, a creat o adevărată isterie pe tot mapamondul, astfel încât mulţi oameni sunt convinşi că medicina poate „repara” orice. Totuşi, există şi reversul medaliei. Din acest motiv, e necesar să apelăm la soluţii radicale numai în situaţii de extremă urgenţă.
Chinezii au inventat mâna dreaptă cusută pe piciorul stâng
De curând, o echipă de medici chinezi a realizat o intervenţie complicată, pentru a salva mâna unui muncitor care îşi pierduse membrul într-un accident. Ideea revoluţionară a constat în faptul că doctorii i-au conectat pacientului mâna la fluxul sangvin al piciorului. Totul a început după ce muncitorul i-a sensibilizat atât de tare pe medici, încât aceştia au decis să rişte. „Sunt încă tânăr, nu pot trăi fără mâna dreaptă!”, s-a tânguit Xiao Wei... Ca să nu rămână cu un handicap, muncitorului i-a fost ataşată mâna dreaptă de piciorul stâng. Isprava medicilor chinezi pare ruptă din scenariul unui film ştiinţifico-fantastic, dar ea este, de fapt, realizarea doctorilor de la un spital din regiunea Changsa. Pentru ca ţesutul mâinii să nu moară în lipsa unui flux sangvin constant, medicii au „plantat” mâna pe picior, pentru ca aceasta să se alimenteze de la sursa de sânge reprezentată de arterele de aici. Motivul oficial a fost că accidentul a deteriorat atât de mult ţesuturile încheieturii, încât mâna nu a putut fi reataşată imediat. O lună mai târziu, medicii au desprins mâna de picior şi au cusut-o la locul ei, astfel că, în scurt timp, Xiao Wei îşi va putea folosi ambele mâini.
Asistăm însă rar la asemenea recuperări spectaculoase, deoarece procedurile necesită tehnici microchirurgicale extrem de precise şi, de aceea, operaţiile de acest tip sunt rare şi extrem de costisitoare, preţurile ajungând până la 1 milion de euro.
Degete ataşate pe stomac şi urechi pe braţe
Tot din China provin şi alte exemple de „reparaţii” ameţitoare ale corpului uman. Un medic a avut ideea de a „creşte” piele pentru faţă pe pieptul unei tinere în vârstă de 17 ani, care fusese desfigurată într-un incendiu spre finalul anului trecut.
De asemenea, chinezului Xiao Lian, în vârstă de 22 de ani, i-a fost „crescut” un nou nas, după ce nasul „original” i-a fost distrus în urma unui accident. În anul 2011, o altă echipă de doctori fabuloşi i-a „plantat” un deget pe stomac, ataşat la ombilic, lui Wang Yongiun (în vârstă de 20 de ani), după ce tânărul şi l-a zdrobit în timpul unui accident de muncă.
Nici americanii nu stau cu mâinile în sân. În luna septembrie a anului 2012, medicii din Chicago i-au cusut o nouă ureche pe braţ lui Sherrie Walter, după ce individul suferise de o formă rară de cancer şi îşi pierduse una dintre urechile cu care îl înzestrase natura.
Cazul copilului timişorean cu malformaţie congenitală, o victorie a medicilor români
Medicii români nu se lasă mai prejos când e vorba despre intervenţii cu risc maxim. Un copil din Timişoara, în vârstă de numai 2 luni, a fost diagnosticat la naştere cu o malformaţie congenitală severă, care ar fi împiedicat dezvoltarea sa normală, ducând inevitabil la deces. Părinţii au acceptat o operaţie deosebit de grea, dar care îi oferea micuţului unica şansă la viaţă. Intervenţia a fost realizată de o echipă provenită din secţiile de neurochirurgie, microchirurgie reconstructivă, chirurgie vasculară, anestezie şi terapie intensivă ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara. După cinci ore, medicii au îndepărtat „la milimetru” malformaţia care afecta în acelaşi timp cerebelul şi măduva spinării copilului. Specialiştii au declarat că a fost vorba despre un caz de neînchidere a craniului şi a coloanei vertebrale, părţi din acestea fiind crescute în afara corpului. Riscurile au fost teribile, pentru că, având în vedere zona afectată a corpului, orice atingere greşită putea cauza grave complicaţii sau chiar decesul pacientului. Copilul şi-a revenit, aflându-se acum într-o stare care le dă speranţe medicilor că nu vor reveni asupra operaţiei până după maturizarea completă a corpului. „A fost una dintre cele mai dificile intervenţii chirurgicale realizate până acum în România şi chiar în Europa. Este foarte greu să menţii stabil, sub anestezie, un corp de numai patru kilograme, care are în total 400 de mililitri de sânge, din care inevitabil pacientul mai pierde în timpul intervenţiei chirurgicale”, a precizat Gheorghe Nodiţi, managerul spitalului.
• Operaţiile extreme presupun tehnici microchirurgicale precise şi costuri de până la 1 milion de euro
Ulciorul nu merge de multe ori la apă, mai ales când discutăm despre operaţiile estetice, o modă în rândul celebrităţilor, inclusiv în societatea românească. Avem exemplele unor vedete care au apelat la asemenea tehnici şi s-au trezit în ipostaza de cobai pentru experimente nereuşite.
Primul pe listă este megastarul Michael Jackson, care s-a confruntat în ultimii ani ai vieţii cu o teribilă boală de piele. Regele muzicii pop a recunoscut că şi-a făcut două rinoplastii, deşi se presupune că ar fi recurs la mai multe intervenţii chirurgicale de înfrumuseţare, printre care şi o procedură de albire a pielii. Deşi Michael declarase că pielea sa şi-a schimbat pigmentul din pricina bolii vitiligo, mulţi specialişti sunt de părere că decesul starului s-a datorat tratamentului toxic la care acesta a recurs pentru a-şi ascunde defectele.
Şi celebra Gwyneth Paltrow a apelat la bisturiu, dorind să producă o surpriză de proporţii la inaugurarea stelei sale pe Walk of Fame. Numai că privirea sa împietrită, pomeţii proeminenţi şi gura mărită au făcut-o aproape de nerecunoscut, nu mică fiindu-le mirarea celor prezenţi, mai ales că actriţa se declarase o susţinătoare a stilului de viaţă sănătos.
Potrivit datelor Asociaţiei Americane de Chirurgie, numărul persoanelor care apelează la operaţii extreme, mai ales de înfrumuseţare, a crescut în ultimii 10 ani cu peste 50%. „Cele mai grele intervenţii sunt cele de corectare a nasului, care implică o foarte bună cunoaştere a teoriei, dar şi o mare experienţă. Operaţiile care durează cel mai mult sunt cele de îndepărtare a pielii în exces, după o slăbire considerabilă”, a declarat medicul american Charles Thompsey.