de Dana Purgaru
Cancerul, tratat cu aur la Cluj
Cancerul de pancreas şi cel de ficat ar putea fi vindecate în anii următori cu un tratament revoluţionar, datorită cercetătorilor de la Centrul de Nanomedicină din Cluj-Napoca. Aceste două tipuri de cancer sunt imune la chimioterapie, iar oamenii de ştiinţă lucrează de doi ani la un mod de vindecare ce are la bază nanoparticule de aur. Rezultatele de până acum sunt încurajatoare, aşa că s-a făcut pasul următor: testele pe şoareci.
Extirparea ambilor sâni, recomandată în cazul prezenţei genelor BRCA1 şi BRCA2
Aproximativ 0,2% dintre femei sunt purtătoare a două mutaţii pe genele BRCA1 şi BRCA2 ce cresc riscul de apariţie a unui prim cancer mamar cu 60%-70% şi favorizează apariţia unui al doilea cancer mamar, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani şi canadieni. Femeile diagnosticate cu cancer mamar moştenit genetic au şanse de supravieţuire mai bune dacă optează pentru extirparea ambilor sâni decât pentru a unuia singur. Din cele 100 de paciente supuse unei mastectomii bilaterale, imediat după detectarea unui cancer mamar într-un stadiu precoce, 87 erau încă în viaţă la 20 de ani după operaţie.
Multivitaminele pot duce la pierderea sarcinilor
Suplimentele multivitamine pot avea un efect nedorit dacă sunt luate cu câteva săptămâni înainte de momentul conceperii unui copil, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Danemarcei de Sud pe 35.000 de femei gravide. Cele care luaseră regulat suplimente de multivitamine în ultimele şase săptămâni dinaintea concepţiei aveau un risc cu 32% mai mare de a pierde sarcina. Descoperirea este îngrijorătoare, dar, pentru moment, cercetătorii nu ştiu de ce au multivitaminele aceste efecte.
Cercetătorii au „cultivat“ o pereche de plămâni
Un experiment revoluţionar în SUA a uimit lumea medicală. Cercetătorii au reuşit să „cultive” în laborator prima pereche de plămâni pornind de la organe prelevate de la porc. Aceasta a fost testată timp de mai multe luni, iar în următorii zece ani se speră să se facă teste cu transplanturi la animale şi apoi la oameni.
Renunţarea la fumat conferă bună dispoziţie
Persoanele care renunţă la fumat pot trăi o stare de bună dispoziţie asemănătoare „dopingului”, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Birmingham, Marea Britanie. Aceştia au analizat 26 de studii anterioare şi au concluzionat că efectul pe care îl are renunţarea la fumat ar putea fi echivalent sau superior celui avut de antidepresivele utilizate în tratamentul contra anxietăţii sau tulburărilor de dispoziţie. Se speră că noile rezultate vor duce la eliminarea unor idei false, precum acelea care atribuie fumatului virtuţi antistres şi relaxante.