de Cătălina Tăgârţă
- Medic primar ortoped Vasile Druţă, despre artroza în stadiu avansat
Artroza este o afecţiune în care cartilagiul se deteriorează şi devine mai rugos şi mai subţire. Acest proces poate avea loc la nivelul articulaţiilor gâtului, spatelui, genunchilor, şoldurilor, degetelor de la mâini şi de la picioare. Este o afecţiune cronică, reumatică, ce evoluează încet, dar progresiv. Doctor Vasile Druţă, medic primar ortoped - General Manager la BioOrtoclinic (Bucureşti) şi membru al Societăţii Europene de Ortopedie şi Traumatologie -, ne-a spus mai multe despre această afecţiune, dar şi despre problemele spatelui.
„Este o deformare a suprafeţei articulare”
- Domnule doctor, ce părţi ale corpului pot fi afectate de artroză?
- Artroza este o deformare a suprafeţei articulare. Există artroză coxofemurală - care se numeşte coxartroză, artroză la articulaţiile genunchiului - cunoscută sub numele de gonartroză, la gleznă... afecţiunea se poate instala practic la orice articulaţie. Chiar şi spondiloza e tot o artroză - a articulaţiilor intervertebrale.
- E adevărat că e dureroasă?
- Da. E foarte dureroasă, şi nu atât la repaus, cât mai ales la mişcare.
- Şi atunci ce e de făcut? În ce constă tratamentul?
- În principiu, e vorba despre administrarea unor produse antiinflamatorii, dar şi de tratament fizioterapeutic şi injectabil.
„După operaţie, pacientul pleacă acasă pe picioarele sale”
- Ştiu că, în stadiu foarte avansat al artrozei, se poate recurge la operaţie. După aceasta, dispare durerea?
- După operaţie, pacientul poate pleca acasă pe picioarele sale în doar câteva zile. Durere mai poate resimţi circa două-trei săptămâni după intervenţie, dar aceasta e dată mai degrabă de musculatura care a fost tăiată. Oricum, rezultatele se vor vedea după primele două-trei zile de la protezare.
- Câte proteze poate avea o persoană? Adică, să presupunem că artroza i-a afectat şi cotul, şi genunchiul, şi glezna...
- Teoretic, pe om îl poţi face şi RoboCop (zâmbeşte), dar nu vă imaginaţi că se pun toate protezele o dată. Mai întâi se face o intervenţie, după patru-şase luni se mai poate pune o altă proteză, în funcţie de starea generală a pacientului... deci trebuie lăsată o perioadă de acomodare.
Infiltraţiile se fac cu un sistem de ghidare imagistică
- Să revenim puţin la injecţiile de care aţi amintit şi care am înţeles că fac adevărate minuni! Nu ştie foarte multă lume de ele...
- De fapt, eu aş zice că le cunosc mulţi oameni, dar ceea ce nu ştiu ei este că pot fi făcute şi în România, aşa că merg în continuare în ţări precum Germania sau Austria ca să le facă. De exemplu, în cazul unor probleme ale coloanei, aceste infiltraţii periradiculare - aşa cum se numesc ele - se fac când rădăcina nervoasă e inflamată de la o compresie pe rădăcină, când ţesuturile moi din zona rădăcinii radiculare sunt foarte inflamate sau când există o inflamaţie musculară... Atunci se introduce un cocteil de medicamente direct pe rădăcina nervoasă, dar cu ajutorul unui sistem performant de ghidare imagistică pe care îl avem în dotare, căci altfel e cam greu să introduci medicamentele direct în locul unde trebuie.
„Pentru problemele spatelui, mai întâi hidratez discul”
- Care sunt beneficiile acestor infiltraţii?
- În primul rând dorim să redresăm tot ce înseamnă microcirculaţie, iar dacă reuşim să facem asta şi să avem şi efectul antiinflamator, sigur că o să dispară tot ce înseamnă spasm, contracturi şi aşa mai departe... Eu am călătorit cam peste tot prin lume pe unde se fac astfel de tratamente şi am „furat” câte ceva despre ce trebuie făcut. De aceea, aplicăm injecţiile în contextul unui tratament mai complex. Pentru problemele spatelui, de exemplu, mai întâi hidratez discul, înlătur spasmele musculare, apoi se fac gimnastică, decompresii, tot ce e nevoie... În plus, de ceva vreme avem cel mai mare concept care există în lume, creat special pentru stabilizarea coloanei.. Acesta antrenează anumite grupe musculare care sunt de bază, el ştie perfect ce-i trebuie coloanei, să dozeze exact cât trebuie, cu forţa care trebuie şi timpul care trebuie, fiindcă niciodată n-o să putem doza corect forţa musculară la sala de fitness...
„Dacă apar deja dureri, nu trebuie să aşteptăm să treacă singure“
- Cum putem preveni artroza şi problemele spatelui?
- Sigur că pot fi prevenite, dar e mai greu în România, pentru că aici, până nu te doare rău, nu te duci la doctor. Prevenţia se face prin somn suficient, prin gimnastică, sport, înot, prin tot ce înseamnă mişcare - dar nu făcută forţat, competitiv, spatelui nu-i trebuie performanţă. Mişcarea trebuie făcută uşor şi cât mai des. Ideal e să mergem la sală măcar de două ori pe săptămână, pentru că o singură dată e prea puţin. Şi trebuie făcută gimnastică pentru coloană cu seriozitate. Evident că, dacă apar deja dureri, nu trebuie să aşteptăm să treacă singure. Problemele spatelui nu se vindecă niciodată de la sine. Trebuie să ne adresăm neapărat unui specialist. După ce am studiat cam toate tratamentele care există în lume pentru coloana vertebrală, am ales toate metodele care au succes, şi doar pe acestea le recomandăm pacienţilor noştri. E vorba despre decompresie - dar care trebuie făcută de un specialist, care ştie foarte bine ce înseamnă coloană vertebrală şi afecţiuni ale acesteia; proceduri de osteopatie, de kinetoterapie... dar ideea e că sunt importante şi aparatele profesionale, dar şi personalul specializat. Una fără alta nu se poate.
„Artroza este foarte dureroasă, şi nu atât la repaus, cât mai ales la mişcare“