de Cătălina Tăgârță
În mod normal există un proces constant de maturare și înlocuire a celulelor moarte de la nivelul dermei, care durează circa 21-28 de zile. În cazul psoriazisului însă, acest proces se accelerează la două-șase zile, astfel că atât celulele vii, cât și cele moarte se acumulează la suprafața pielii. Dar e bine de știut că psoriazisul este o afecțiune autoimună și că nu este contagioasă.
„Propunem o abordare multidisciplinară: la dermatolog, psiholog și nutriționist”
Chiar dacă în mod obișnuit psoriazisul nu pune viața în pericol, are un impact semnificativ asupra calității vieții. Fiind o boală cronică ce implică modul în care arătăm, ea determină frecvent scăderea respectului de sine, reducerea senzației de bine și, în timp, chiar depresia. Psoriazisul este o afecțiune care se transmite genetic, modul în care apare de la o generație la alta nefiind încă stabilit. Se crede că tendința de a dezvolta psoriazis este înmagazinată în genele persoanei, dar asta nu înseamnă că boala se poate declanșa obligatoriu.
Totuși, dacă observați pe piele apariția unor pete roșiatice, proeminente, bine definite, acoperite de scuame (coji) alb-sidefii, e bine să vă adresați imediat medicului. Societatea Română de Dermatologie (SRD) împreună cu Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), compania LEO Pharma și lanțul de farmacii Dona au derulat un proiect care urmărește încurajarea pacienților care suferă de psoriazis să se prezinte pentru consult la medicul dermatolog. „Pentru că psoriazisul nu este doar o afecțiune dermatologică propunem o abordare multidisciplinară, astfel pacienții vor beneficia de câte o consultație gratuită la dermatolog, psiholog și nutriționist în următoarele orașe: București, Constanța, Iași, Cluj, Timișoara”, au declarat reprezentanții APAA.
Unul din trei pacienți a avut tentative de sinucidere
Ultimele statistici arată că încrederea pacienților în ei înșiși și față de tratamentul aplicat psoriazisului a început să crească substanțial. Aceasta în contextul în care la nivel mondial unul din trei pacienți a avut tentative de sinucidere, rata de suicid raportată fiind de 5,5% la bolnavii cu psoriazis în comparație cu o rată de 2,4%-3,3% pentru alți bolnavi. „Pacienții cu psoriazis sever ratează anual în medie între 3 și 26 de zile de muncă, iar 23% dintre pacienți afirmă că psoriazisul a afectat alegerea unei cariere profesionale. Peste 30% dintre ei dezvoltă și psoriazis artropatic, iar 20% dintre aceștia fac leziuni articulare severe, distructive, deformante, ce pot conduce la invaliditate. Discriminarea la locul de muncă este raportată de 6% dintre pacienți, iar 62% dintrei ei relatează probleme financiare. Studiile din SUA au arătat că pacienții care suferă de psoriazis și artrită psoriazică (ambele boli inflamatorii) sunt mai susceptibili la apariția altor boli ce includ: obezitatea, boala cardiovasculară (BCV) și diabetul”, a afirmat doctorul Alin Nicolescu, secretar general al Societății Române de Dermatologie.
Faceți programare telefonică
Psoriazisul a depășit de mult stadiul de „boală de piele”. Persoanele cu această afecțiune prezintă sau pot dezvolta comorbidități (afecțiuni cardiovasculare, oculare, articulare, diabet, obezitate, boala Crohn) care o transformă într-o problemă de sănătate cu răsunet sistemic. „Netratată la timp, problema se asociază cu depresia, stresul, frustrarea și afectează relațiile pacientului cu familia, prietenii și așa mai departe... De aceea e absolut important să vă adresați medicului. Pentru a beneficia de consultațiile gratuite oferite prin intermediul campaniei cu mesajul „Mergi la medic, psoriazisul poate fi controlat!”, pacienții pot face mai întâi programare telefonică la numărul 0720.977.816, de luni până joi, între orele 10:00 şi 16:00”, a mai spus reprezentantul Societății Române de Dermatologie.
Atenție! Se fac consultații gratuite
Consultațiile gratuite se efectuează în perioada 1.04.2014-30.06.2014, cu posibilitate de prelungire a duratei campaniei, în cazul în care există cereri