de Dana Purgaru
Conform statisticilor date publicității în 2012, 19% dintre români nu au o igienă orală, iar expresii precum „La bătrânețe e normal să ne pierdem dantura”, „Copiii mici nu trebuie să se spele pe dinți” sau „La dentist se merge doar când avem carii” sunt, din păcate, foarte des întâlnite la noi în țară. Doctor Andrei Tîrpea (medalion), medic stomatolog, demontează astfel de mituri și explică de ce trebuie să acordăm mai multă atenție sănătății danturii.
Spălarea dinților începe de la 6 luni
În ceea ce privește copiii, în popor se spune că nu este obligatoriu ca aceștia să se spele pe dinţi doar după ce le apare dantura definitivă. Un lucru fals. „Periajul dinţilor începe de la vârsta de 6 luni, când apar primii dinţi temporari - este făcut de părinţi - şi continuă pe toată perioada dentiției temporare, copilul începând să se perieze singur, sub atenta supraveghere a părinţilor, de la vârsta de 2 ani şi jumătate, în aşa fel încât în momentul erupţiei dinţilor permanenţi deja să stăpânească tehnica de periaj”, conform medicului stomatolog.
Foarte multă lume consideră că, dacă dinții de lapte au carii, acest lucru nu este important. Din nou, fals. „Tratarea cariilor pe dantura de lapte este foarte importantă. În lipsa tratamentului, dinții se pot infecta şi pot perturba mineralizarea normală a celor permanenţi. De asemenea, pierderea timpurie a dinţilor temporari din cauza cariilor poate duce la apariţia unor anomalii dento-alveolare ce vor necesita apoi tratament ortodontic pentru corectare”, a explicat specialistul.
Zahărul strică dantura
Una dintre concepțiile foarte des întâlnite este că dinții albi sunt sănătoşi. Însă se pare că lucrurile nu stau chiar așa. „Dinții foarte albi nu înseamnă neapărat că sunt sănătoşi. De obicei, aceştia nu sunt în mod natural albi, ci au diverse nuanţe de galben sau gri. Cei foarte albi pot ascunde uneori diverse afecţiuni, cum ar fi fluoroză dentară sau alte defecte de mineralizare. Se închid la culoare o dată cu înaintarea în vârstă, iar cei de un alb imaculat se pot obţine uneori prin albire dentară, operațiune care trebuie făcută numai sub îndrumarea şi supravegherea stomatologului”, ne-a spus medicul.
O altă noțiune care circulă frecvent este că zahărul strică dantura. Fapt confirmat de specialiști. Dar nu numai dulciurile sunt vizate. „Asta nu înseamnă că numai bomboanele şi dulciurile ne strică dantura, zahărul găsindu-se în momentul de faţă în foarte multe alimente. El creează o peliculă lipicioasă pe dinţi, fiind mediu nutritiv propice pentru bacteriile implicate în producerea cariei dentare”, a explicat doctor Tîrpea.
„Periajul trebuie realizat de două ori pe zi”
Una dintre controversele în ceea ce privește igiena dentară este dacă e bine să ne spălăm pe dinți înainte sau după micul dejun. „Părerile specialiştilor sunt împărţite, dar eu recomand periajul după micul dejun, pentru a îndepărta resturile alimentare şi placa bacteriană, astfel încât ele să nu stagneze pe parcursul zilei”, ne-a declarat medicul dentist. În plus, acesta este de părere că periajul dentar este foarte important și seara, după cină. De asemenea, este esențială folosirea aţei dentare fie înainte, fie după periaj, preferabil seara, înainte de culcare.
În ceea ce privește concepția potrivit căreia periuţele electrice sunt mai bune decât cele clasice, doctor Tîrpea aduce lămuriri: „Important este să se facă periajul de două ori pe zi şi să se folosească o metodă corectă. Studiile nu au indicat că periuţele electrice ar fi mai bune decât cele manuale utilizate corect”.
„Detartrajul nu dăunează smalțului”
Un alt mit care circulă este faptul că la bătrâneţe este normal să ne pierdem dantura. „Este fals. În momentul de faţă există un arsenal terapeutic extrem de bogat pentru rezolvarea problemelor dentare specifice vârstei a treia”, este de părere specialistul. Acesta a demontat și temerea potrivit căreia vizita la dentist este un eveniment dureros. „Tratamentele dentare se fac sub anestezie locală, deci nu dor”, a asigurat el.
Și părerea des întâlnită că detartrajul strică smalţul dinţilor este una eronată. „Detartrajul, inclusiv cel cu ultrasunete, nu afectează smalțul dinţilor, ci îndepărtează doar tartrul, care este factor etiologic în boala parodontală”, ne-a mai spus doctor Tîrpea.
„Este recomandabil controlul de două ori pe an”
În ciuda concepției multora, la dentist nu se merge numai când apar dureri sau carii vizibile, ci o dată la șase luni, indiferent dacă există sau nu probleme vizibile. „Faptul că nu sunt dureri nu înseamnă întotdeauna că totul este în ordine. Pot exista probleme ascunse pe care doar dentistul poate să le depisteze. De aceea, este recomandabil controlul periodic de două ori pe an, atunci fiind indicată şi o igienizare profesională”, sfătuiește specialistul.
În ceea ce privește dinții îmbrăcaţi sau protezele, foarte multe persoane care au astfel de lucrări cred că nu mai este nevoie să acorde importanță îngrijirii lor. O concepție greșită, ce poate să creeze probleme în viitor. „Orice lucrare dentară necesită o igienă foarte bună atât printr-un periaj corect efectuat, cât şi prin folosirea unor metode auxiliare de igienizare - aţă dentară, superfloss, duș bucal. Longevitatea lucrărilor și mai ales a dinţilor-stâlpi este condiţionată de igiena cât mai apropiată de perfecţiune şi de controale periodice”, avertizează medicul dentist.
Radiografiile nu sunt periculoase
Se spune că radiografiile dentare sunt periculoase. O concepție falsă, potrivit medicului dentist. „Doza de radiaţii emisă în cursul realizării unei radiografii dentare este foarte mică, mult mai mică decât cea pentru plămâni sau mână, să zicem. Majoritatea cabinetelor folosesc senzori digitali pentru captarea razelor X, ceea ce înseamnă că doza de radiaţii va fi redusă cu 70%. Purtarea şorţului şi a gulerului cu plumb ecranează oricum chiar şi această doză extrem de mică de raze X. Expunerea gravidelor la raze X este însă de evitat”. Acestea din urmă nu trebuie să se ferească să meargă la stomatolog, în ciuda miturilor existente. „Este indicat a se face control periodic în timpul sarcinii, mai ales din cauza faptului că pot apărea anumite probleme parodontale, din cauza schimbărilor hormonale. Cu toate acestea, este bine ca problemele dentare existente să fie rezolvate înaintea apariţiei unei sarcini, iar eventualele tratamente stomatologice să nu se facă în primul şi în ultimul trimestru”, ne-a spus doctor Tîrpea. O altă părere preconcepută care circulă este că dinții crescuţi strâmb nu se mai îndreaptă la vârstă adultă. Medicul dentist aduce însă asigurări că metodele actuale de tratament ortodontic permit corectarea acestei probleme inclusiv la vârstă adultă.