Main menu

header

476 12 1de Gabriela Niculescu

Aproape 90% din populaţie se confruntă cel puţin o dată cu un episod de durere de spate, astfel că incidenţa acestei patologii a devenit o problemă recurentă şi de o reală importanţă pentru societatea modernă. Încadrându-se în categoria afecţiunilor degenerative ale coloanei vertebrale, hernia de disc se manifestă mai exact la nivelul discurilor aflate între vertebrele coloanei şi constituie una dintre cele mai serioase boli de natură neurologică, prin numărul mare de cazuri şi prin intensitatea suferinţei produse. Am aflat despre cele mai recente metode de tratare a herniei de disc de la domnul doctor Mihail Dăncescu (medalion), medic primar neurochirurg în cadrul Secţiei de Neurochirurgie a Spitalului „Sf. Constantin” din Braşov.

„Cauzele frecvente sunt sedentarismul și limitarea efortului fizic”

- Care sunt cauzele ce duc la apariția herniei de disc?

- Cauzele instalării herniei de disc sunt multiple, cel mai adesea fiind cauzată de predispoziţia generală a oamenilor către sedentarism şi limitarea efortului fizic, traumatizarea discului în urma tensionării puternice sau din cauza presiunii crescute la nivel lombar. În urma unor astfel de traumatisme sau chiar şi din cauza procesului natural de îmbătrânire, discul intervertebral îşi modifică poziţia obişnuită, acesta având rolul fundamental de a absorbi şocurile la care este supusă coloana vertebrală şi de a asigura protecţia acesteia. De aceea, debutul herniei de disc este adesea marcat de instalarea lombalgiei sau a altfel numitelor dureri de spate.

- Cum sunt percepute aceste dureri?

- În funcţie de zona afectată, senzaţia de durere se manifestă diferit. Dacă este vorba despre un disc intervertebral poziţionat la nivel lombar, durerea va radia în zona feselor, coapselor şi picioarelor, în special sub genunchi. Dacă discul se află în partea superioară a coloanei vertebrale, în zona gâtului, senzaţia de durere se va manifesta la nivelul umerilor şi al braţelor. Mai mult, aceste dureri cresc progresiv în intensitate şi sunt adesea însoţite de senzaţii de amorţeală, furnicături sau slăbiciune.

„Chirurgia spinală minim-invazivă înlătură temerile”

476 12 2- Cum se tratează această afecțiune?

- În funcţie de stadiul de evoluţie şi de complexitatea simptomelor, indicaţiile terapeutice pentru hernia de disc încep în prima fază cu tratamentul medicamentos, bazat pe antiinflamatoare sau miorelaxante şi progresează în majoritatea cazurilor cu intervenţiile neurochirurgicale. Vreme îndelungată, procedurile neurochirurgicale au fost privite cu teamă şi reticenţă, ceea ce a condus mai departe chiar şi la evitarea acestora. Însă, odată cu apariţia conceptului de chirurgie spinală minim-invazivă, aceste temeri nu mai sunt justificate. Nucleoplastia este o astfel de procedură minim-invazivă, care se adresează în mod specific pacienţilor cu hernie de disc.

- În ce constă nucleoplastia?

- Avantajul acestei metode de tratament este că micşorează presiunea la nivelul discului intervertebral degenerat şi scade tensiunea la care sunt supuse elementele nervoase din canalul rahidian, toate acestea fără ca pacientul să sufere vreo incizie. Acest lucru înseamnă dispariţia senzaţiilor de durere şi în acelaşi timp diminuarea semnificativă a posibilităţii apariţiei problemelor neurologice mai grave, precum pareza sau tulburările de sensibilitate. Procedura de nucleoplastie durează aproximativ 20 de minute, iar perioada de spitalizare este de o zi, timp în care pacientul se poate odihni în salon, după care poate pleca acasă. Se recomandă două, trei săptămâni de activitate fizică redusă şi tratament cu antiinflamatorii, eventual și câteva şedinţe de ozonoterapie.

„Scopul menţionat este atins fără incizie”

- Cum se realizează această metodă de tratament?

- Avantajul acestei proceduri este că scopul menționat este atins fără incizie. În blocul operator, sub ecran radiologic, cu anestezie locală, se pătrunde cu un ac puțin mai gros în discul intervertebral afectat. Când vârful acului a ajuns în mijlocul discului, se scoate mandrenul şi prin ac se introduce un dispozitiv, numit DeKompresor, care are forma unui burghiu. Acesta este de unică folosinţă, electric şi are rolul de a scoate câteva grame de nucleu pulpos degenerat - componentă a discului intervertebral care herniază. La sfârşitul procedurii se injectează câţiva mililitri de amestec ozon-oxigen, foarte concentrat în ozon (30-40 mg/ml), cu rol antibiotic, antiinflamator, antioxidant şi antialgic.

Avantaje: riscuri mici, costuri reduse şi recuperări rapide

476 12 3- Experienţa dumneavoastră din sute de cazuri de succes a demonstrat că rata de reuşită a acestei metode de tratament este condiţionată şi de anumite criterii în selecţia pacienţilor. Care sunt acestea?

- Vârsta bolnavului nu trebuie să depăşească 45 de ani, discul intervertebral să nu conţină fragmente libere migrate în canalul rahidian şi să nu prezinte simptome de deficit neurologic, precum pareza. Prin contrast, nereuşita nu înseamnă agravarea simptomelor, ci eventualitatea efectuării unei discectomii clasice. Având la bază o rată de succes tot mai crescută, riscuri mici, costuri reduse pentru pacient şi posibilitatea recuperării rapide, nucleoplastia este cu siguranţă o procedură modernă, tot mai solicitată în tratamentul herniei de disc. În acest sens, Spitalul „Sf. Constantin” din Braşov, prin centrul său de neurochirurgie, pe care îl conduc, este o opţiune demnă de luat în calcul pentru pacienţii din întreaga ţară care au nevoie de consultaţii de specialitate, diagnostic profesionist şi tratament de ultimă generaţie pentru afecţiunile degenerative ale coloanei vertebrale, printre care şi hernia de disc. Intervenții care până acum erau posibile doar în afara țării, acum se pot realiza în secţia noastră de neurochirurgie, care asigură tratamentul medical complet pentru hernia de disc, de la investigaţii, diagnostic, act operator până la îngrijirile postoperatorii.

„Procedura de nucleoplastie durează aproximativ 20 de minute, iar perioada de spitalizare este de o zi“