de Mihaela Zamfirache
Oricât de favorabilă vi s-ar părea teoria care susține că femeile însărcinate pot mânca orice și oricât, e bine să știți că există alimente care sunt inofensive în orice alt moment al vieții, dar care vă pot crea probleme în perioada gravidității. Iată lista preparatelor la care va trebui să renunțați dacă vreți să vă protejați de boli și să aveți un copil sănătos.
Brânza cu mucegai, risc de enterocolită
Sosurile preparate din lapte nepasteurizat, brânza de capră și brânzeturile rafinate (Brie, Camembert, blue cheese) pot fi contaminate cu o bacterie numită Listeria, care provoacă listerioza, o toxiinfecție alimentară ce poate duce la decesul fătului. În plus, aceste produse pot cauza enterocolite, care sunt greu de tratat în timpul sarcinii. Înlocuiți-le cu brânză topită sau cașcaval, iar dacă nu puteți renunța la șarlote și înghețate, aveți grijă ca ele să fie preparate din lapte pasteurizat.
Ouăle crude vă pot contamina cu salmonela
Deși nu sunt interzise în timpul sarcinii, ouăle pot pune sănătatea fătului în pericol dacă nu sunt cumpărate din surse sigure, transportate şi depozitate corect, dar, mai ales, bine gătite. Insuficient fierte, acestea pot conține Salmonela, o bacterie ce provoacă intoxicaţie alimentară, cu simptome foarte neplăcute pentru femeia însărcinată și malformații fătului, așa că fierbeți-le timp de șapte minute înainte de a le consuma. De asemenea, spălați bine vesela care a luat contact cu ouăle crude și evitați maioneza preparată în casă.
Friptura în sânge duce la avort spontan
Deoarece există riscul să fie contaminată cu Toxoplasma, Salmonela sau Listeria, carnea consumată în perioada sarcinii trebuie să fie foarte bine preparată termic. În caz contrar, vă puteți îmbolnăvi de toxoplasmoză, care poate provoca avortul spontan sau nașterea prematură. Atenție și la mezelurile cu grad mare de perisabilitate (bacteria Listeria se poate dezvolta și la temperaturi precum cele din frigider), inclusiv la crenvurști! Consumați aceste produse numai după ce au fost prăjite sau reîncălzite la o temperatură mare.
Peștele oceanic atacă creierul bebelușului
Carnea de pește este recomandată pentru a avea un urmaș isteț, însă aveți grijă la speciile pe care le consumați! Evitați rechinul, macroul sau peștele-spadă, deoarece conțin o cantitate foarte mare de mercur, care, ajuns în sângele unei femei însărcinate, poate afecta sistemul nervos central al fătului. Nici știuca, păstrăvul de mare, bibanul și tonul proaspăt nu sunt indicați, așa că optați pentru somon sau cod. Indiferent ce alegeți, limitați consumul de pește la maximum 350 g pe săptămână pentru o sarcină sănătoasă.
Ceaiul negru privează fătul de nutrienți
Substanţele active pe care le conțin unele ceaiuri din plante pot avea efecte la fel de grave asupra sarcinii precum nictina sau alcoolul. De exemplu, ceaiul din frunze de zmeur poate produce contracții, cel de mușețel poate declanșa reacții alergice severe, iar ceaiul de rozmarin inflamează mucoasa stomacală. De asemenea, infuziile de levănțică, rostopască sau coada-șoricelului pot provoca avortul spontan, prin declanșarea ciclului menstrual, iar aportul crescut de cafeină din ceaiul negru reduce fluxul sângelui care alimentează placenta, cauzând pierderea de nutrienţi importanţi care ajung la făt. Înlocuiți-le cu ceai de fructe de pădure, lămâie sau măceșe!
Evitați sucurile nepasteurizate!
Deși băuturile din fructe sau legume proaspete sunt bogate în vitamine și minerale, gândiți-vă de două ori înainte să le cumpărați atunci când sunteți în parc, la supermarket sau la restaurant. Acestea pot conține bacterii precum Salmonela sau E-coli, care pot provoca diaree, pot duce la deshidratare sau chiar la sângerări. Consumați sucuri pasteurizate, la cutii, pe care scrie „100% fruct”, iar dacă vă preparați acasă răcoritoarele, spălați fructele de mai multe ori cu apă caldă.
Ce trebuie să consume cu moderaţie
Dacă unele produse sunt interzise în sarcină, altele își pot face loc pe lista de cumpărături, însă ceva mai rar decât în mod obișnuit. Printre acestea se numără alunele de pământ (fătul ar putea dezvolta sensibilitate la alergeni), sarea (suprasolicită rinichii și favorizează retenția de lichide) și dulciurile (pot provoca diabetul de sarcină). Din când în când, înlocuiți sarea cu plante aromatice, alunele - cu migdale și dulciurile - cu fructe uscate.
Nu consumați condimente precum ardei iute, cimbru, rozmarin şi chilli, deoarece produc arsuri la stomac și sunt stimulente ale uterului