de Cătălina Tăgârță
Un studiu recent, care a analizat legătura dintre șomaj și îmbătrânirea prematură, a confirmat faptul că munca îi menține tineri pe oameni. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au prelevat probe de sânge de la 5.500 de bărbați și femei în vârstă de 31 de ani, pentru a măsura telomerii, structuri care se găsesc la capătul cromozomilor și care susțin ADN-ul.
Telomerii mai mici denotă o sănătate fragilă
Odată cu înaintarea în vârstă, telomerii devin din ce în ce mai bătrâni. Potrivit experților, acest lucru face ca ADN-ul să poată fi atacat mai ușor, crescând astfel șansele de apariție a bolilor asociate îmbătrânirii, precum Alzheimer. Pe de altă parte, oamenii de știință mai spun că telomerii care sunt mai mici decât media sunt percepuți ca un semn al unei sănătăți fragile și al unui deces prematur. În urma analizelor, studiul a evidențiat clar o legătură între șomajul pe termen lung și lungimea telomerilor. Cei care nu lucrau cel puțin de doi-trei ani prezentau de două ori mai multe șanse de a avea telomeri mai scurți, în comparație cu indivizii angajați. Legătura s-a păstrat chiar și atunci când s-au luat în calcul alți factori asociați, precum fumatul, anumite boli, consumul de alcool sau lipsa exercițiilor fizice.
Lipsa unei slujbe în tinerețe ar putea afecta indivizii, deoarece este foarte stresant să nu ai bani atunci când abia ai întemeiat o familie