de Cătălina Tăgârță
Oricât de ocupați ați fi, nutriționiștii atrag atenția să aveți totuși un program alimentar ordonat, cu trei mese și două gustări pe zi, dacă vreți să vă păstrați sănătatea. Mai mult, aceștia recomandă ca măcar una dintre acestea să fie caldă, dar nu neapărat încălzită la cuptorul cu microunde, întrucât acesta prezintă multe riscuri pentru sănătate. În plus, o serie de alimente își pierd aproape toate proprietățile dacă sunt preparate la microunde.
Acoperiți vasul în care fierbeți spanacul
Microundele fac moleculele de apă din alimente să vibreze, şi astfel produsul se încălzeşte, dar sistemul nu este recomandat pentru orice tip de mâncare. Așadar, potrivit specialiștilor de la Medical Daily, nu doar alegerea unor alimente sănătoase este esenţială pentru o dietă corectă, ci şi modul în care ele sunt preparate. Nutriţioniştii precizează că unele alimente îşi pierd calităţile nutritive dacă sunt puse în cuptorul cu microunde, aparat care este folosit tot mai des în gospodării, pentru a găti cât mai rapid şi simplu diferite mâncăruri. Iată care sunt alimentele cu cel mai înalt risc!
Sparanghelul este o legumă bogată în antioxidanţi, inclusiv în vitamina C, iar aceste substanţe sunt distruse la microunde. Și în cazul în care vă hotărâți să fierbeți spanacul în apă la acest cuptor e bine să știți că își va pierde până la 70% din conținutul de acid folic. Pentru a împiedica acest lucru puteți acoperi vasul cu un capac, astfel încât să fie nevoie de cât mai puțină apă, și spanacul să se facă mai mult la abur. Însă, chiar și așa, conținutul de acid folic nu va mai fi la fel ca atunci când consumați produsul crud sau preparat pe aragaz.
Ardeiul iute poate lua foc
Broccoli este una dintre legumele puțin folosite de români, însă problema este că mare parte dintre cei care totuși se hotărăsc să o consume nu au timp să o fiarbă pe aragaz sau să tragă leguma la tigaie, așa că preferă să o prepare la microunde, într-un vas cu apă. Însă, atenție! Studiile arată că în acest fel îşi va pierde 97% din antioxidanţi, în timp ce, dacă este fiartă pe aragaz, îşi va pierde doar 11% din nutrienţi.
Pe de altă parte, ardeiul iute uscat conţine capsaicină, un ingredient care este foarte volatil şi poate lua foc. În plus, acest ingredient, care va fi eliberat de microunde, poate produce iritaţii la nivelul gâtului şi al ochilor. Nici ardeii obişnuiţi nu trebuie gătiţi la microunde, pentru că ei conţin multe minerale, cum este fierul, magneziul sau seleniul, care se vor pierde. Iar principalul motiv pentru care se recomandă consumul mare de fructe și de legume este tocmai aportul mare de vitamine și de minerale.
Nu decongelați fructele la cuptor
Multe gospodine pun la congelator fructe de pădure, caise și alte bunătăți care să le amintească de vară chiar și în anotimpul rece. Inițiativa lor este una de apreciat, cu atât mai mult cu cât fructele sunt din propriile grădini, ceea ce înseamnă că vor consuma produse autohtone chiar și în extrasezon, când toată lumea cumpără din import. Potrivit specialiștilor, conservate prin înghețare, fructele nu îşi pierd decât o parte dintre nutrienţi. Foarte important e modul în care le dezghețați (de preferat, ținându-le la temperatura camerei sau mutându-le pentru început din congelator în frigider), căci, dacă intenționați să le puneți direct la microunde, fiți siguri nu doar că veți distruge tot ce era mai bun în ele, dar e posibil ca substanțele să se transforme în unele cancerigene.
Dispar substanțele anticancerigene din usturoi
Specialiștii englezi recomandă să nu introduceți la microunde nici sosurile sau mâncărurile ce conțin mult usturoi, întrucât sunt suficiente 60 de secunde pentru a inactiva toate substanţele anticancerigene conținute de acest produs. În plus, unii specialiști atrag atenția nu doar asupra produselor puse în cuptor, ci și a căldurii emanate de acesta. Ba chiar s-a vehiculat mult ideea că utilizarea excesivă a acestui aparat poate îmbolnăvi. „Energia microundelor poate fi absorbită de organismul uman şi poate produce căldură în ţesuturile expuse. Organele cu un circuit sangvin sărac şi deci fără un control corespunzător al temperaturii, cum sunt ochii, ori ţesuturile sensibile la căldură, cum sunt testiculele, prezintă un risc crescut de afectare atunci când sunt expuse la microunde. Totuşi, aceste lucruri se pot întâmpla numai în cazul expunerilor prelungite la niveluri ridicate de microunde, mult peste cele care scapă în afara unui cuptor cu microunde”, arată experţii OMS (Organizația Mondială a Sănătății).
Asiguraţi-vă că uşa se închide corect şi garniturile sunt intacte
Pentru a nu emana substanțe radioactive în jur și a vă expune pericolului e bine să țineți cont de câteva sfaturi simple. Scăpările de substanțe periculoase apar doar în cazul aparatelor deteriorate, murdare sau modificate. Așadar, întrețineți dispozitivele și asigurați-vă că uşa cuptorului se închide corect. De asemenea, asigurați-vă de buna funcţionare a dispozitivelor de blocare de siguranţă montate pe uşă pentru a preveni emisia de microunde atunci când aparatul nu este pornit. Garniturile de pe uşă trebuie curăţate periodic şi trebuie să vă asigurați și de integritatea lor. Şi deteriorarea carcasei ar trebui să descurajeze utilizarea cuptorului cu microunde. Dacă descoperiți ceva în neregulă cu oricare dintre aceste componente nu mai folosiți cuptorul cu microunde decât după ce a fost reparat într-un service profesionist.