Main menu

header

Cei care locuiesc aproape de pub-uri, baruri sau fast-food-uri se pot îmbolnăvi de inimă

976 12 2de Georgiana Mihalcea

Persoanele care locuiesc în apropierea pub-urilor, barurilor și restaurantelor de tip fast-food pot avea un risc mai crescut de a suferi de boli cardiovasculare, arată un nou studiu citat de Euronews. Concret, oamenii care au în jur mai multe localuri de acest tip au avut un risc cu 16% mai mare de insuficiență cardiacă, arată cercetarea.

Read more: Cei care locuiesc aproape de pub-uri, baruri sau fast-food-uri se pot îmbolnăvi de inimă

Sindromul Cushing, boala excesului de steroizi

976 12 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Actrița și regizoarea Amy Schumer a dezvăluit recent că are sindromul Cushing, provocat, în cazul său, de injecțiile cu steroizi în doze mari. Boală rară, care apare preponderent la femei, sindromul Cushing poate fi vindecat, dar numai dacă este tratat.

Read more: Sindromul Cushing, boala excesului de steroizi

Vitamina D, prima alegere antiîmbătrânire a oamenilor de ştiinţă şi celebrităţilor

976 13 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Suplimentele cu vitamina D sunt alegerea antiîmbătrânire la care apelează deopotrivă celebritățile și mulți oameni de știință. Mai multe cercetări au confirmat o serie de beneficii care îi determină pe tot mai mulți oameni să recurgă la administrarea așa-numitei „vitamine a Soarelui”.

Read more: Vitamina D, prima alegere antiîmbătrânire a oamenilor de ştiinţă şi celebrităţilor

Poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la persoanele de peste 50 de ani Medic Alina Dima: „Artrita reumatoidă este cea mai importantă boală autoimună articulară de tip eroziv“

976 14 1de Georgiana Mihalcea

Artrita reumatoidă este o tulburare inflamatorie cronică care poate depăși zona articulațiilor. La unii oameni afecțiunea poate să deterioreze inclusiv pielea, ochii, plămânii, inima și vasele de sânge. Doctor Alina Dima (foto), medic primar reumatologie, specialist în medicină internă, doctor în știinte medicale, la Spitalul Clinic Colentina București, spune că aceasta apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod eronat propriile țesuturi ale corpului. Lezează, de asemenea, structurile articulare, provocând o umflare dureroasă, care poate duce la eroziunea osoasă. În timp ce noile tipuri de medicamente au îmbunătățit substanțial opțiunile de tratament, forma severă poate duce la dizabilități fizice.

Read more: Poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la persoanele de peste 50 de ani Medic Alina...

Înveţi mai mult, trăieşti mai mult!

975 12 2de Georgiana Mihalcea

Vreți să trăiți mai mult? Educați-vă! Acest principiu s-ar putea să vă surprindă, dar reprezintă observația stabilită de cercetătorii care sunt interesați de impactul educației asupra speranței de viață. Munca lor dezvăluie că fiecare an suplimentar petrecut la școală ar putea reduce cu 2% mortalitatea. Multe studii au încercat să demonstreze că nivelurile mai înalte de educație sunt asociate cu o speranță de viață mai lungă, dar niciunul nu a reușit, până acum, să determine măsura în care educația poate scădea riscul de deces.

Read more: Înveţi mai mult, trăieşti mai mult!

Tratamentul cu hormoni tiroidieni poate creşte riscul de tulburări cognitive la adulţii în vârstă

975 12 1de Georgiana Mihalcea

Pacienții cu vârsta de 65 de ani și peste această vârstă care primesc terapie cu hormoni tiroidieni și prezintă un nivel scăzut de tirotropină au un risc crescut de demență și alte probleme cognitive, potrivit unei noi cercetări publicate în JAMA Internal Medicine. Studiul a mai constatat că femeile au mai multe șanse de a avea niveluri scăzute de tirotropină (hormon de stimulare a tiroidei/TSH) decât bărbații și, implicit, mai multe șanse să fie supratratate.

Read more: Tratamentul cu hormoni tiroidieni poate creşte riscul de tulburări cognitive la adulţii în vârstă

Ambele sexe trebuie evaluate când vine vorba despre infertilitate Medic Andreas Vythoulkas: „Ceasul biologic al bărbaţilor «ticăie» cel mai bine între 20 şi 35 de ani“

975 13 2de Georgiana Mihalcea

Deși se consideră că fereastra de oportunitate biologică pentru femeia care își dorește să fie mamă este mai mică, nici aceea pentru tați nu este foarte mare. Doctor Andreas Vythoulkas (foto), medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, la Clinica Genesis Athens din România, spune că bărbații consideră în mod greșit că în cazul lor vârsta nu contează la conceperea unui copil și că importantă este doar cea a mamei. Cu toate acestea, chiar dacă un bărbat păstrează capacitatea de a produce spermă toată viața, numărul și calitatea spermatozoizilor scade odată cu înaintarea în vârstă și pot exista riscuri și pentru bebeluș.

Read more: Ambele sexe trebuie evaluate când vine vorba despre infertilitate Medic Andreas Vythoulkas:...

Mai mult decât o rutină de relaxare Beneficii uimitoare ale băilor cu săruri

975 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

O baie caldă la final de zi plină este una dintre cele mai simple și mai benefice plăceri ale vieții. Iar dacă în apă sunt presărate săruri de baie, întregul răsfăț vine și cu avantaje pentru corp și minte pe care puțini le bănuiesc, dar pe care specialiștii le confirmă.

Read more: Mai mult decât o rutină de relaxare Beneficii uimitoare ale băilor cu săruri

Medicina tradiţională ayurvedică, politică de stat în Nepal

975 15 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Primministrul Nepalului, Pushpakamal Dahal Prachanda, a cerut ajutorul Indiei în cercetarea și explorarea medicinei tradiționale Ayurveda, având în vedere promovarea turismului de sănătate prin popularizarea acestei practici naturiste străvechi, pe care intenționează s-o transforme într-un proiect național.

Read more: Medicina tradiţională ayurvedică, politică de stat în Nepal

Are beneficii evidente asupra sănătăţii fizice şi emoţionale a mamei şi copilului Sorana Mureşan: „Ora Magică contribuie la un ataşament sigur încă din primele clipe de viaţă“

974 13 1de Monica Beleneș şi Claudia Mîţoi

Legătura dintre o mamă și copilul său este una foarte puternică și se formează încă de când fătul este în burtică. Dar pe măsură ce bebelușul se dezvoltă, odată cu dragostea pentru acesta apare și teama de necunoscut, nesiguranța, nerăbdarea sau îngrijorarea. Iar acest mixt de sentimente și gânduri se amplifică pe masa de naștere și trebuie gestionat cu grijă imediat după ce fătul este scos din burta mamei. Sorana Mureșan (foto), președintele Asociației ProMAMA și Consultant în Alăptare IBCLC, ne-a explicat cât de importantă este prima oră după naștere, numită și Ora Magică, și cum poate întări și mai mult relația dintre proaspăta mămică și nou-născut.

Read more: Are beneficii evidente asupra sănătăţii fizice şi emoţionale a mamei şi copilului Sorana Mureşan:...

S-a inventat instrumentul care detectează riscul de epuizare profesională extremă

974 12 3de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cunoscută pe scurt ca „burnout”, epuizarea profesională extremă a ajuns un fenomen global, „explodând” cu manifestări grave după o perioadă de acumulare. Acest cumul de simptome afectează deopotrivă lucrătorii și angajatorii, iar cercetătorii caută un remediu, una dintre ultimele izbânzi pe acest „câmp de luptă” fiind un instrument special, care include un chestionar, un manual și literatură de specialitate.

Read more: S-a inventat instrumentul care detectează riscul de epuizare profesională extremă