de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Una dintre cele mai contagioase boli, rujeola, este cauzată de un virus despre care oamenii de știință au descoperit recent că nu doar alterează sistemul imunitar, ci îi anihilează memoria, ceea ce are potențialul de a genera efecte foarte primejdioase pe termen lung.
Read more: Virusul rujeolei anihilează memoria sistemului imunitarde Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Se estimează că până la sfârșitul anului 2030 vor exista 2,2 milioane de noi diagnostice de cancer în întreaga lume. Având în vedere că metodele mai precise de diagnosticare a teribilei maladii devin o practică standard, accentul este pus tot mai mult pe prevenție. Iar în prima linie se află aerul pe care îl respiră oamenii, deopotrivă afară și în locuințe, unde produsele de curățare eliberează constant compuși cu potențial cancerigen.
Read more: Chimicalele cancerigene, omniprezente în produsele de curăţare a caselorde Monica Beleneș și Claudia Mîțoi
În România ne apropiem de 1 milion de persoane care prezintă obezitate și diabet zaharat de tip II. Din 1975 până în 2016, prevalența obezității a crescut de trei ori astfel că în prezent din 1,9 miliarde de adulți supraponderali, 650 de milioane sunt obezi. 1,3 miliarde de adulți suferă de hipertensiune, iar 46% din ei nici nu știu că au această boală. Doctor Alice Munteanu, medic primar cardiolog în cadrul Spitalului Militar din București, și doctor Cornelia Bala (foto), medic diabetolog, la UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, ne-au ajutat să înțelegem care este legătura dintre obezitate, bolile de inimă și diabetul zaharat de tip II.
Read more: Doctor Alice Munteanu: „Obezitatea şi diabetul zaharat de tip II sunt factori de risc pentru...de Roxana Istudor şi Adrian Barna
În ultimii ani, comunitatea medicală a înregistrat o creștere semnificativă a unei afecțiuni care a fost mult timp un mister și, deopotrivă, o provocare: esofagita eozinofilică. Această tulburare cronică, ce afectează atât copiii, cât și adulții, se află în centrul cercetărilor care urmăresc să facă lumină asupra cauzelor, simptomelor și opțiunilor de tratament.
Read more: Esofagita eozinofilică, boală cronică rară, în extinderede Roxana Istudor şi Flori Pintea
Există foarte multe persoane care au obiceiul de a merge la culcare foarte târziu sau chiar de a pierde nopți întregi. Specialiștii atrag atenția că acest obicei nociv expune la o serie de boli foarte grave, unele invalidante, și în final scurtează viața.
Read more: Pierderea nopţilor expune la boli grave şi scurtează viaţade Roxana Istudor şi Flori Pintea
Numită și teleterapie sau e-terapie, psihoterapia la distanță este o reflectare a trecerii masive a lumii în lumea digitală, cu toate componentele sale, aplicabile, iată, inclusiv într-un domeniu care tradițional a implicat întotdeauna întâlniri față în față. Experții care analizează fenomenul pun în evidență avantajele, cât și cele câteva neajunsuri ale acestui tip de tratament.
Read more: Psihoterapia la distanţă. Avantaje şi neajunsuride Roxana Istudor şi Adrian Barna
Meditaţia îmbunătăţeşte starea de bine a vârstnicilor
Un nou studiu al cercetătorilor de la University College London a descoperit că un program de meditație special conceput poate îmbunătăți sănătatea mintală a adulților de peste 65 de ani. Programul a constat dintr-un modul de conștientizare de nouă luni, urmat de un modul de nouă luni despre bunătate și compasiune. De asemenea, au fost incluse sesiuni de grup săptămânale, cu durata de două ore, antrenament zilnic de 20 de minute acasă și o retragere de o zi. Participanții care au finalizat cursul au experimentat îmbunătățiri considerabile în ceea ce privește bunăstarea, în special în domeniile conștientizării, conexiunii și înțelegerii.
Read more: Stiri sanatoasede Georgiana Mihalcea
Când sunt mici, pietrele la rinichi pot fi eliminate în mod natural și uneori pot duce la apariția sângelui în urină. Colica renală este o durere foarte intensă, chiar insuportabilă, localizată la mijlocul spatelui (în zona lombară), şi iradiată anterior până în zona inghinală şi a organelor genitale, uneori însoțită de greață și vărsături. Dacă nu sunt tratate, pietrele pot provoca infecții la rinichi, chiar insuficiență renală. Doctor Sorin Pătrășcoiu (medalion), medic primar urolog și doctor în știinte medicale, cu supraspecializare în chirurgia robotică, la Clinica Urolife Class Care Clinic, ne-a mărturisit că litiaza renală este o boală comună care afectează 10% din populație și tinde să recidiveze (50% recurență după cinci ani).
Read more: Blocajele persistente pot afecta capacitatea rinichiului de a produce urina în mod corespunzător...de Georgiana Mihalcea
Histeroscopia este utilizată în principal pentru a diagnostica și a trata cauzele sângerării uterine anormale, dar și pentru alte probleme ale aparatului genital. Procedura permite chirurgului să privească în interiorul uterului cu un instrument numit histeroscop. Doctor Cherecheș Raul (foto; 0752.509.419), medic specialist în ginecologie afirmă că această procedură poate fi o parte a procesului de diagnostic, precum și a celui de tratament, fiind o intervenție extrem de sigură pentru paciente. Specialistul poate efectua o histeroscopie în ambulatoriu sau în timpul spitalizării.
Read more: Medic Raul Cherecheş: „Histeroscopia permite diagnosticul şi tratamentul cauzelor sângerărilor...de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Specialiștii au cercetat efectele obiceiului multor persoane de a nu se da jos din pat imediat ce se trezesc, binecunoscuta somnolență matinală, și au ajuns la concluzii uimitoare: acest fel de a începe dimineața este extrem de dău- nător, deopotrivă pentru sănătate, pentru viața socială și pentru activitatea profesională.
Read more: Metode de combatere a somnolenţei matinalede Roxana Istudor şi Daniel Şuta
În timp ce întreaga lume luptă cu actuala criză sanitară, există și numeroase minți iscoditoare care se întreabă ce putem face, ca specie, în cazuri similare care vor veni. Potrivit experților, nanotehnologia va schimba modalitățile de combatere a pandemiilor viitorului.
Read more: Nanotehnologia va schimba lupta cu pandemiile viitorului