de Simona Lazăr
Efectele protectoare ale consumului redus de alcool au fost puse sub semnul întrebării de un studiu american. Chiar și la doze mici, alcoolul ar crește riscul de a dezvolta cancer.
Read more: Alcoolul, consumat şi în doze mici, creşte riscul de cancerde Ştefania Băcanu şi Adrian Pătrăuceanu
Virusul ucigaş, SARS-CoV-2, a pus stăpânire pe toată planeta şi, de mai bine de opt luni, medicii fac eforturi pentru a găsi soluţii de stopare a răspândirii, dar şi de vindecare a pacienţilor infectaţi. Din păcate, odată contactat, COVID-19 poate afecta întregul organism pe care l-a invadat, iar rezultatele sunt devastatoare. Neurochirurgul Dan Benţia (medalion) ne-a spus în ce măsură sunt atacate creierul şi sistemul nervos, ce complicaţii poate produce şi cum se manifestă bolnavul.
Read more: Neurochirurg Dan Benţia: „COVID-19 afectează creierul“ În cazurile avansate, poate apărea atacul...de Simona Lazăr
Potrivit cercetătorilor de la Inserm (Institutul Național de Cercetări Medicale al Franței), o proteină produsă de bacteriile intestinale este implicată în tulburările alimentare, cu alte cuvinte, anorexia și bulimia nu sunt doar psihologice, ci și bacteriene. Efectul acestei proteine bacteriane intestinale ar trebui să fie „parat” de melanotropină, hormonul care reglezează starea de sațietate, dar nu se întâmplă întotdeauna așa.
Read more: Anorexia şi bulimia au şi cauze bacterienede Ştefania Băcanu şi Daniel Alexandrescu
Stenoza de canal lombar se traduce prin îngustarea sau compresia sacului dural şi a nervilor spinali, din cauza uzurii şi a îmbătrânirii coloanei vertebrale. Pacienţii afectaţi, cei mai mulţi dintre ei fiind bărbaţi, simt durere la nivelul picioarelor, mai ales la mers, amorţeli, furnicături, slăbiciune şi dificultate în a se deplasa. Giuliano De Bella, medic rezident neurochirurg în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni, a explicat ce înseamnă această afecţiune a coloanei vertebrale, ce complicaţii poate produce şi cum se tratează.
Read more: Afecţiune a coloanei vertebrale care apare, cel mai des, odată cu îmbătrânirea oaselor Doctor...de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
De ani buni, carnea roșie este în mijlocul alarmelor pe care le trag specialiștii vizavi de pericolele pentru sănătate pe care le reprezintă consumul acestui aliment. Pe de altă parte, după îmbogățirea orezului și a crustaceelor cu diverse substanțe benefice, a venit rândul acestui tip de carne să devină mai puțin periculoasă pentru organism.
Read more: Carnea „de aur“, aliment îmbogăţit cu betacarotende Simona Lazăr
Potrivit unui studiu publicat în celebrul jurnal științific internațional BMJ, cercetătorii au dezvoltat un test de urină pentru a detecta cancerul de col uterin. Prin urmare, acest tip de test ar putea înlocui frotiul curent.
Read more: Papiloma-virusul şi cancerul de col uterin, diagnosticate şi cu un test de urinăde Camelia Onciu
Suplimentele bogate în vitamina D ar putea ar putea face mai mult rău decât bine femeilor aflate în postmenopauză, conform unui studiu recent. Celor care nu au osteoporoză le poate chiar provoca instalarea acestei afecțiuni.
Read more: Excesul de vitamina D poate dăuna oaselorde Simona Soare Ghișea şi Daniel Şuta
Atât femeile, cât și bărbații încep să observe schimbările ce se produc din punct de vedere sexual, în jurul vârstei de 50 de ani. Acum, atașamentul față de persoana iubită poate deveni mai important, satisfacția relației fiind abordată mai mult în termeni de afecțiune. Anumite boli asociate cu vârsta pot să diminueze viața sexuală a cuplului. Majoritatea oamenilor se bucură însă de sex pe parcursul întregii vieți. Beneficiile sexului după vârsta de 50 ani sunt numeroase, de la stima de sine ridicată, la înlăturarea anxietății, îmbunătățirea funcției creierului și întărirea musculaturii și a oaselor.
Read more: Sexul după 50 de ani, între provocări şi beneficiide Camelia Onciu
Aproximativ una din patru persoane care suferă un infarct miocardic a mai avut deja un astfel de atac de cord. Pot fi mai multe cauze pentru această statistică surprinzătoare. Pacienții, probabil, își păstrează obiceiurile de viață și vechile probleme de sănătate (cum ar fi hipertensiunea arterială și obezitatea abdominală) care au contribuit la primul lor infarct. Și, desigur, genetica lor nu s-a schimbat. Cardiologii susțin că, pentru a preveni apariția unui nou atac de cord, este bine să colaborați cu medicul îndeaproape și să faceți cele mai bune modificări în stilul de viață. Iată ce v-ar putea ajuta:
Read more: Cinci schimbări în viaţă după un infarct miocardicde Sorin Dumitrescu şi Adrian Pătrăuceanu
Când vorbim despre microbi imediat creierul nostru se setează pe sistemul de alarmă, pentru că de cele mai multe ori frica muşcă adânc din luciditate şi începem să ne imaginăm tot felul de scenarii catastrofale pentru viaţa noastră. Iată însă că oamenii de ştiinţă vin şi demontează în mare măsură aceste temeri, căutând să ne demonstreze că o expunere bine gândită la cei pe care-i considerăm inamici, adică microbii, poate avea, dimpotrivă, un rezultat foarte bun pentru sistemul nostru imunitar.
Read more: Microbii pot contribui la întărirea sistemului imunitarde Camelia Onciu
Când spunem alergie ne gândim la simptomele neplăcute care apar ca reacții la substanțele din polen, păr de animale, alimente sau medicamente. Dar există și alergeni mai puțin cunoscuți care, din fericire, sunt la fel de rari pe cât de bizari.
Read more: Cele mai ciudate alergii