de Andreea Vasilescu şi Sorin Dumitrescu
Știm cu toții că buna funcționare a organismului uman depinde de sistemul nostru imunitar reprezentat de o rețea complexă, de la celule până la organe interne, care lucrează împreună, apărându-ne de germeni, bacterii, microbi și toxine și că în pro- porție de 90% acesta este depozitat în intestin. Bunăoară, un sistem imunitar bun depinde de sănătatea intestinală ținută în echilibru, de funcționarea florei microbiene, aceasta fiind responsabilă de sănătatea stomacului, a digestiei și a absorbției nutrienților. Sunt multe căi prin care echilibrul acesta al funcționării în parametrii normali este afectat, scrie thescienceofeating.com.
Read more: Sabotarea propriului sistem imunitar duce la îmbolnăvirede Roxana Istudor şi Florica Pintea
Prin simpla analiză a unor simptome prezente pe radiografii, un sistem de inteligență artificială poate detecta demența cu un deceniu înaintea medicilor.
Read more: Inteligenţa artificială detectează demenţa cu ani în avansde Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Ultimii doi ani s-au dovedit de excepție pentru inventica și cercetarea din domeniul medicinei. Unele dintre cele mai avansate și mai eficiente dispozitive de tratament anunță o eră revoluționară în domeniu.
Read more: Invenţii medicale de ultimă orăde Andreea Vasilescu şi Adrian Barna
Despărţirile dureroase, infidelitatea, decese, experiențe medicale dureroase şi alte evenimente stresante pot fi şterse pur şi simplu din memorie. Oameni de ştiinţă din Germania, Olanda și Marea Britanie au descoperit că, în încercări conştiente de a uita un eveniment sau o informaţie, există o activitate deosebită în zone separate ale creierului. Ea este responsabilă pentru procesul fiziologic de „uitare” a unor anumite date.
Read more: Creierul uman şi uitarea. Uneori, şi ea este benefică organismuluide Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Există numeroase studii științifice care atestă beneficiile pe care le aduce introducerea în alimentație a sării Epsom, în ciuda gustului său pronunțat amar.
Read more: Sarea Epsom calmează sindromul dureros miofascialde Călin Popa şi Eduard Popa
În pofida reglementărilor şi a controalelor ingredientelor, meniurile fast-food nu doar că nu s-au îmbunătățit, dar sunt chiar mai nesănătoase decât în anii 1990.
Read more: Meniurile fast-food, mai nesănătoase decât în urmă cu trei deceniide Simona Lazăr şi Adrian Barna
Cât de periculoase sunt căpușele, în perioada caniculară? Este sau nu obligatoriu să vă adresaţi unei unități spitalicești după ce aţi fost mușcat de acest ectoparazit hematofag? Care sunt precauțiile pe care trebuie să le luaţi, în contextul în care, în timpul verii, „atacurile” căpușelor se amplifică, iar uneori consecințele pot fi grave? Iată doar câteva dintre întrebările la care am primit răspuns de la dna conf. dr. Adriana Hristea (medalion), medic specialist la Institutul Național de Boli Infecțioase.
Read more: Insecta care provoacă boala Lyme - ce trebuie să ştiţi despre ea Doctor Adriana Hristea:...de Andreea Vasilescu şi Eduard Popa
În ziua de azi nu putem nega varietatea plăcerilor, atunci când vine vorba despre îndulcirea alimentelor. Sirop de agave sau ştevie, aspartam sau miere, toate sunt alternative la zahăr, considerat „moartea albă”. Prea caloric, prea rafinat, rău pentru sănătate. Cam așa este catalogat zahărul, pe care specialiștii din domeniul sănătății ne recomandă să-l vânăm prin farfurii sau prin cești și să-l eliminăm. Alternativele ar fi mai naturale, mai puțin calorice și mai sănătoase, se spune. Dar ce ascund aceste alternative? Sunt ele mai bune? La aceste întrebări încearcă să găsească răspuns autorul unui articol din cotidianul francez „Le Figaro”.
Read more: Ce ascund produsele alternative la zahărde Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Cercetătorii americani de la Universitatea „Johns Hopkins” au pus în evidență o legătură între consumul de carne procesată - salam, crenvurști, bacon etc. - și spitalizările pentru accese maniacale.
Read more: Carnea procesată expune la accese maniacalede Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Una dintre cele mai răspândite tulburări de alimentație din rândul femeilor, anorexia, este în acest moment, potrivit studiilor, a treia cea mai comună boală cronică a tinerelor. Chiar dacă nu se cunoaște cu exactitate numărul celor care suferă de această tulburare de alimentație, întrucât foarte multe cazuri nu sunt declarate, se crede că este posibil ca până la 15%-20% dintre femei să fie anorexice.
Read more: Distruge lent organismul şi poate duce la deces Boala care vă transformă într-un schelet: Anorexiade Simona Lazăr şi Florica Pintea
Celor mai mulți dintre noi ne este teamă de întâlnirea cu medicul stomatolog - asta și pentru că, atunci când ne hotărâm să ajungem în cabinetul acestuia, deja problemele s-au instalat, zona e dureros-pulsatilă și ne gândim cu groază la sunetul pe care îl scoate instrumentarul folosit de medic. Cu atât mai utilă e profilaxia dentară! Iată un subiect pe care l-am documentat cu doamna doctor Simona Tănase (medalion), medic specialist stomatologie.
Read more: Doctor Simona Tănase: „Profilaxia dentară ar trebui să fie parte a educaţiei fiecăruia dintre noi“