de Cătălina Tăgârţă
Stretchingul (întinderi) poate fi practicat oricând şi oriunde, deoarece nu necesită niciun fel de dotare specială sau echipament. În plus, pe lângă faptul că se învaţă extrem de uşor şi rezultatele se văd doar după câteva şedinţe de antrenament, acest tip de exerciţii se adresează tuturor persoanelor, indiferent de vârstă, sex sau nivel de pregătire fizică. Luiza Bucur, antrenoare de fitness la centrul „Lady Dance”, ne-a arătat câteva exerciţii şi ne-a explicat care sunt beneficiile lor asupra organismului.
Read more: Relaxaţi-vă făcând stretchingde Cătălina Tăgârţă
Bolnavii de cancer pulmonar care suferă şi de diabet zaharat tind să trăiască mai mult decât cei care nu au diabet, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii norvegieni. Acest lucru este posibil pentru că la pacienţii care suferă şi de diabet zaharat metastazele apar cu frecvenţă mai scăzută. Cercetătorii avertizează însă că acesta nu ar trebui să fie un motiv pentru a refuza tratamentul împotriva cancerului.
Read more: Ştiri sănătoase (344)de Cătălina Tăgârţă
Când suntem obosiţi, nervoşi sau pur şi simplu supăraţi şi fără chef de viaţă ne refugiem, de multe ori, în mâncare. Şi nu în orice fel de mâncare, ci în dulciuri. Pofta de „ceva dulce” poate fi însă şi un semnal de alarmă tras de organism pentru a ne atenţiona că ceva nu este în regulă.
Read more: Doctor Laurenţiu Luca: „Nevoia de «ceva dulce» apare când se instalează hipoglicemia“O tehnologie cu ultrasunete, pusă la punct de o echipă de medici din oraşul scoţian Glasgow în anii ’50, s-a dovedit în prezent eficace în scurtarea cu peste 33% a timpului de vindecare a oaselor fracturate. Tehnologia cu ultrasunete, concepută iniţial pentru scanarea corpului în vederea depistării unor afecţiuni, încurajează celulele să elimine bacteriile şi stimulează producţia de celule osoase şi maturizarea acestora. Pentru moment, din cauza costurilor mari - aproximativ 1.000 de lire sterline per pacient - procedura e folosită doar pentru fracturile complexe.
Read more: Ştiri sănătoase (343)de Cătălina Tăgârţă
Hemofilia este o boală care se manifestă prin oprirea cu dificultate a sângerării, din cauza lipsei unei proteine care contribuie la coagulare. Este o afecţiune gravă, care necesită îngrijire de specialitate. Nicolae Oniga (foto), preşedintele Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor din România, ne-a vorbit mai mult pe această temă.
Read more: Spuneţi STOP! Hemofilieide Daniela Anton
Atunci când, deodată, lumea pare a se învârti cu dumneavoastră, vi se înmoaie picioarele şi vedeţi negru în faţa ochilor, este un semn clar că organismul are nevoie de întărire. Ameţeala este o tulburare caracterizată printr-o alterare a simţurilor, ce poate evolua spre o pierdere a stării de conştienţă, o ameţeală vesteşte, de regulă, instalarea unei probleme de sănătate. Aceasta poate fi mai mult sau mai puţin gravă, în funcţie de cauza ce o declanşează.
Read more: Un semnal de alarmă: ameţealaPotrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii britanici, banalele mere, în special cele foarte dulci, pot fi de patru ori mai dăunătoare pentru dantură decât sucurile carbogazoase. „Doctorii au dreptate să recomande consumul de mere, dar, dacă acestea sunt mâncate lent, nivelul ridicat de acizi din fructe afectează smalţul dinţilor”, a declarat David Bartlett, de la Institutul de Stomatologie din cadrul King’s College din Londra. În urma studiului s-a ajuns la concluzia că şi vinul şi berea blondă sunt la fel de dăunătoare pentru dantură.
Read more: Ştiri sănătoase (342)de Gabriela Niculescu
Trăim în secolul vitezei şi, din păcate, am ajuns să neglijăm cel mai important lucru, sănătatea noastră. Alimentaţia lasă de dorit, am devenit sedentari, am renunţat la controalele periodice la medic şi, din pricina stresului, fumăm din ce în ce mai mult. Sunt deja suficiente motive pentru care „motoraşul” organismului nostru să se îmbolnăvească şi, de cele mai multe ori, refuzăm să ne schimbăm stilul de viaţă de bunăvoie, însă ajungem s-o facem în mod forţat atunci când inima se îmbolnăveşte. Despre bolile secolului al XXI-lea şi prevenţia lor ne-a vorbit Luminiţa Iliuţă (foto), medic primar cardiolog la Clinica de chirurgie cardiacă din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu” şi şef de lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.
Read more: Doctor Luminiţa Iliuţă: „Hormonii eliberaţi la stres ne distrug inima“de Cătălina Tăgârţă
În ciuda semnalelor de alarmă trase de medici, majoritatea femeilor încă nu conştientizează importanţa vizitei la doctor în vederea efectuării analizelor specifice grupei de vârstă. În plus, specialiştii afirmă că o mare parte dintre pacientele diagnosticate cu cancer la sân, în fază avansată, provin din mediul rural, unde posibilităţile financiare sunt limitate. În acest context, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a lansat campania socială „Nu am făcut destul”, menită să informeze femeile cu privire la cancerul de sân şi să le ofere şansa unei consultaţii gratuite.
Read more: Luna ecografiilor mamare gratuitede Dana Purgaru
Profesorul Alexandru Ciocâlteu, de la Spitalul „Sfântul Ioan” din Bucureşti, care a inventat anul trecut, împreună cu doi colaboratori, o nouă metodă de dializă, peritoneofiltrarea, a anunţat că începe testele clinice pentru a introduce descoperirea în rândul tratamentelor medicale. Intervenţia inovatoare presupune realizarea procedurii de dializă prin intermediul peritoneului pacientului, nemaifiind nevoie de aparat. Principalul avantaj al procedurii este costul considerabil scăzut.
Read more: Ştiri sănătoase (341)de Gabriela Niculescu
- Doctor Maria Niţescu: „Bio înseamnă mai sigur, nu neapărat mai bun“
În urmă cu două numere am început un miniserial în care ne-am propus să vă aducem la cunoştinţă cele mai noi şi utile informaţii din domeniul nutriţiei sănătoase. Din acest ultim episod veţi afla de la doamna doctor Maria Niţescu (foto) - şef de lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” - cum trebuie să gătim corect, ce înseamnă bio, despre cele mai frecvente greşeli pe care le facem în alimentaţie şi despre bolile provocate de pregătirea necorespunzătoare a alimentelor.
Read more: Cum să aveţi o alimentaţie sănătoasă (III)