de Cătălina Tăgârţă
Din cauza stilului de viaţă alert şi agresiv pentru retine, mulţi dintre noi au din ce în ce mai des probleme cu ochii. Miopia se declanşează de obicei în copilărie, dar se înrăutăţeşte când tânărul sau adultul ajunge să muncească într-un birou. Studiile arată că peste 20% din populaţia României au probleme cu vederea. Proiectul www.ochi-sanatosi.ro pune la dispoziţia utilizatorilor posibilitatea, în premieră în România, de a efectua teste de vedere pe internet.
Read more: Testaţi-vă vederea pe internet!de Dana Purgaru
Agentul patogen al gonoreei, o boală cu transmitere sexuală ce infectează anual milioane de oameni, devine rezistent la tratamentul cu antibiotice, motiv pentru care afecţiunea ar putea deveni incurabilă, avertizează oamenii de ştiinţă. Specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii au solicitat guvernelor şi instituţiilor medicale să monitorizeze răspândirea gonoreei, o boală bacteriană infecţioasă ce poate cauza inflamaţii, infertilitate, complicaţii în timpul sarcinii şi care, în cazuri extreme, poate duce la deces.
Read more: Ştiri sănătoase (376)de Cătălina Tăgârţă
- Copiii pot ajunge să trăiască o viaţă satisfăcătoare dacă familia cere ajutor
Deşi expresia „sindrom Down” ni se pare foarte cunoscută, puţini îi cunosc, cu adevărat, semnificaţia. Un lucru e cert: nu e vorba despre o boală. Şi, dacă nu e o boală, nu există tratament, deci nici prevenţie. Ce este atunci sindromul Down, cum se manifestă el şi cum poate fi ţinut sub control? Despre toate acestea ne-a vorbit Liana Barbu (foto stânga), psiholog şi profesor psihopedagog, şi Alexandru Zelko (foto dreapta), reprezentanţii Asociaţiei Down, din Bucureşti.
Read more: Sindromul Down (I)de Cătălina Tăgârţă
Cine nu a auzit, cel puţin o dată la televizor, avertismentul: „Consumul excesiv de sare, zahăr sau grăsimi dăunează grav sănătăţii”? În plus, foarte mulţi medici recomandă pacienţilor regimuri total desodate, pentru a trata anumite boli. Pentru că nimic nu se compară însă cu „sarea-n bucate”, profesorul Gheorghe Mencinicopschi (foto), directorul ştiinţific al Institutului de Cercetări Alimentare, ne-a vorbit despre acest aliment atât de controversat, îndemnându-ne să nu renunţăm definitiv la el, dar să îl consumăm totuşi cu măsură.
Read more: Gheorghe Mencinicopschi: „Sarea integrală marină, mai bună decât cea rafinată“de Gabriela Niculescu
Mulţi specialişti atrag atenţia asupra efectelor nocive ale zahărului şi îl consideră responsabil, în mare parte, pentru patologia umană a ultimului secol. Destui nutriţionişti numesc zahărul rafinat „moartea albă”. După carne, el ocupă primul loc în scurtarea vieţii. Înşelător prin gust, stârneşte în organism o furtună de dezechilibre şi, cu toate acestea, nu multă lume ştie că dulciurile, pe lângă faptul că provoacă diabet, favorizează depunerile de colesterol şi supun inima la eforturi suplimentare. Pe scurt, plătim plăcerea gustativă cu felii de sănătate. De aceea vă vom prezenta îndulcitorii care nu distrug organismul: mierea şi dulcostevina, iar ca produs de compromis, zahărul invertit.
Read more: Zahărul alb şi unii îndulcitori fac ravagii în organismde Cătălina Tăgârţă
Insuficienţa cardiacă e o problemă gravă de sănătate. În România sunt maximum 100.000 de cazuri declarate, însă neoficial cifra variază între jumătate de milion şi un milion. Adevărata cale de a rezolva problema e să se acţioneze cu mult înainte ca aceasta să devină de gravitate maximă. Când vorbim despre frecvenţă cardiacă apare o confuzie majoră în identificarea ei cu tensiunea arterială. Un studiu realizat pe 80 de persoane cu vârste peste 35 de ani arată că majoritatea confundă pulsul cu tensiunea arterială.
Read more: Insuficienţa cardiacă „bate“ cancerulde Dana Purgaru
Stilul de viaţă nesănătos şi îmbătrânirea populaţiei vor face ca, la nivel global, numărul cazurilor de cancer să crească dramatic în următoarele două decenii, arată un studiu realizat de Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului. Se pare că de la 12,7 milioane de cazuri noi înregistrate în 2008 se va ajunge, în 2030, la 22,2 milioane de cazuri noi - o creştere de peste 75%. Ţările în curs de dezvoltare vor prezenta, estimează specialiştii, creşterile cele mai mari ale incidenţei cancerului, de până la 90%.
Read more: Ştiri sănătoase (375)de Cătălina Tăgârţă
Somnologia este un domeniu puţin cunoscut în România, deşi departamentul din cadrul Institutului de Pneumofiziologie Marius Nasta din Bucureşti funcţionează din anul 1997, fiind primul de acest gen din ţară şi totodată cel mai bine echipat. Doctor Oana Deleanu (foto), medic primar pneumolog, competenţă somnologie, ne-a explicat care sunt cele mai importante boli ale somnului.
Read more: „Există peste 80 de boli ale somnului“de Cătălina Tăgârţă
Din când în când, e important să ne „despovărăm” organismul de reziduurile acumulate. Claudia Gheorghe (foto), reprezentanta cabinetului Estetica Plus Consulting, din Bucureşti, ne-a vorbit despre câteva metode moderne şi foarte eficiente de detoxificare: Detox-spa, capsula Heaven Spa şi tratamentul UCW (sau detoxificarea cu argilă).
Read more: Tehnici plăcute de detoxificarede Cătălina Tăgârţă
Magneziul este o substanţă minerală vitală pentru buna funcţionare a organismului. E necesar reglării unor importante funcţii nervoase, contribuie la mărirea rezistenţei organismului la stres, iar împreună cu calciul intervine în activităţile musculare. De asemenea, ajută muşchiul inimii să funcţioneze corect şi participă la transformarea zahărului din sânge în energie.
Read more: Ticurile sau oftatul, semne că avem nevoie de magneziude Dana Purgaru
Cercetătorii de la Universitatea americană MIT lucrează la o tehnologie de injectare ce nu necesită ac a substanţelor în corpul uman. Astfel, în viitor, doctorii ar putea administra medicamente utilizând un jet de înaltă presiune, cu un diametru similar cu cel al trompei unui ţânţar, ce pătrunde în piele fără a mai fi nevoie de ace şi injectează substanţe la o viteză similară cu cea a sunetului.
Read more: Ştiri sănătoase (374)