Main menu

header

510 19 1de Cătălina Tăgârță

Operaţiunea „Cardul de sănătate” le dă bătăi de cap multor români. Chiar dacă au primit documentul medical în siguranță, prin poștă, activarea acestuia reprezintă încă o problemă, întrucât nu toţi medicii de familie şi-au achiziţionat cititoarele de carduri. În plus, oamenii își pun semne de întrebare referitor la „cum trebuie utilizat” și „la ce le folosește”.

Poate fi activat doar la medicul de familie

Pentru a fi valid, cardul trebuie mai întâi activat, fapt pentru care e necesar să vă prezentați la medicul la familie. Pacientul va găsi implementat pe card un cod de accesare secretizat (un cod PIN format din patru cifre, știut numai de el). În momentul în care se va prezenta la cabinet, cardul va fi introdus în cititor, iar acesta va printa codul de rigoare pe consultație și pe programul respectiv. Deci funcționează după același principiu ca al unui card bancar, doar că nu se folosește în supermarket, ci la medic, la spital sau la farmacie - pentru ridicarea unei rețete. În cip-ul cardului, fiecare cetățean își va putea trece, opțional, RH-ul, grupa de sânge, eventualele alergii, bolile cronice și dorința de a fi donator de organe. După fiecare consultație, doctorul înscrie în sistemul electronic serviciul de care a beneficiat pacientul. În acest fel, tot istoricul medical al unei persoane este informatizat.

În lipsa lui, sunt tratate gratuit doar urgențele

Chiar dacă unora poate nu le surâde ideea ca informațiile personale să fie accesibile tuturor persoanelor din domeniul medical, acest aspect are și multe laturi pozitive. Gândiți-vă, spre exemplu, că o persoană epileptică din București merge în concediu la Satu-Mare, unde i se face rău. Având asupra sa această asigurare medicală, medicii vor afla imediat diagnosticele și vor ști cum să acționeze în cunoștință de cauză, fără a mai pierde vreme recoltând probe și efectuând din nou analize, pierzând astfel timp, dar și bani. La fel de rapid se poate interveni și în cazul accidentelor cu victime (nu se mai pierde timp pentru aflarea grupei sangvine și așa mai departe). Odată cu acest card, românii e bine să știe că nu au doar de câștigat, ci au și de pierdut în cazul în care nu sunt conștiincioși. De ce? Foarte simplu! Dacă nu îl poartă nonstop asupra lor și pățesc ceva, consultațiile și tratamentul nu vor fi decontate de stat decât în cazul în care sunt considerate urgențe medicale. La fel și în cazul rețetelor. Dacă nu aveți dovada de asigurat la dumneavoastră și nu cunoașteți codul PIN nu vă puteți ridica medicamentele de la farmacie.

Se urmărește cheltuirea eficientă a banilor din sistem

Dacă vă întrebați de ce e nevoie de un astfel de instrument în sistemul medical românesc, aflați că reprezentanții Ministerului Sănătății sunt de părere că în acest mod se va putea face dovada calității de asigurat și se poate confirma prezența pacientului la furnizorul de servicii medicale. Prin implementarea acestui sistem informatic se dorește ca banii din sistemul de sănătate să fie cheltuiți mult mai eficient și transparent.

Atenție! Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne inactiv și nu-l veți putea folosi

Cardul este obligatoriu de la 1 aprilie. Până atunci, poate fi folosit în paralel cu adeverinţele şi trimiterile utilizate în prezent

Investigaţii recomandate la început de an

La începutul anului, specialiștii recomandă investigații de rutină, pentru a vă asigura că starea de sănătate este una bună. Vizate sunt aparatele care au o rată de regenerare rapidă, pentru că ele au cele mai mari riscuri de a dezvolta boli grave, precum cancerul. Orice femeie are nevoie, la început de an, de investigații la medicul ginecolog. Este vorba despre examenul Papanicolau, despre examenul secrețiilor vaginale și despre o ecografie transvaginală. De asemenea, nu trebuie neglijată ecografia de sân. Pentru jumătate din populație, aparatul genital și sânul reprezintă „călcâiul lui Ahile”, din acest motiv se investighează amănunțit, anual, chiar și în lipsa simptomelor.

Pentru ambele sexe, ecografia de abdomen este recomandată anual. Abdomenul este denumit „cutia neagră” a organismului. Statistic, aici se dezvoltă cele mai multe probleme de sănătate. Investigația dă indicii nu doar despre starea organelor vitale (cum ar fi ficatul sau rinichii), dar și despre posibile leziuni de ateroscleroză.

Apoi, sunt esențiale analizele uzuale de sânge și de urină, iar după 40 de ani în țările vestice se fac, la intervale regulate, o endoscopie superioară și o colonoscopie de control. Încercați ca, măcar o dată la cinci ani, să nu ratați nici aceste investigații, chiar dacă, aparent, nu aveți probleme. Iar anual mai trebuie efectuată și o radiografie la plămâni. Cancerul pulmonar se află în topul bolilor neoplazice în rândul bărbaților și pe locul al doilea în rândul femeilor.