Main menu

header

514 19 1de Dana Purgaru

Din data de 15 februarie au intrat în vigoare noi reglementări rutiere în ceea ce priveşte siguranţa copiilor care sunt transportaţi în autovehicule pe drumurile publice. Conform statisticilor, în caz de accidente de circulaţie, scaunele de maşină pentru copii reduc probabilitatea traumelor cu până la 75%.

Centurile de siguranţă nu trebuie să treacă peste zona gâtului sau a feţei

Copiii cu o înălţime de până la 135 cm „pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii”, conform noii măsuri care a intrat în vigoare de la jumătatea lunii februarie. De asemenea, copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei, sau dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Sunt exceptaţi micuţii care au scutire medicală în acest sens

514 19 2Există însă şi excepţii de la aceste reguli. Astfel, dispozitivul de fixare în scaun pentru copii nu este obligatoriu dacă cel mic se află într-un autovehicul destinat transportului public de persoane, precum şi în taxi, dacă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. Totodată, se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranţă. „Conducătorul de autovehicul are obligaţia să aibă asupra sa certificatul medical al copilului, în conţinutul căruia trebuie să fie menţionată durata de valabilitate a acestuia”, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Aceştia au subliniat că, în aceste cazuri, transportul copilului se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului, iar în cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.

Cumpăraţi numai produse omologate

Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor şi se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de producătorul acestuia, care indică în ce mod şi în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiţii de siguranţă. „Prin excepţie, dispozitivele de fixare în scaun pentru copii pot fi montate inclusiv pe locul din faţă, prin orientarea cu faţa spre sensul opus direcţiei normale de deplasare a autovehiculului, numai după dezactivarea airbagului frontal corespunzător locului”, au mai precizat reprezentanţii IGPR.

Alegerea scaunului se face în funcţie de vârsta şi de greutatea copilului. Dacă acesta cântăreşte maximum 13 kilograme, este bine să îi luaţi un scaun tip „coşuleţ”, destinat grupei de vârstă 0 (0-13 kg) sau care înglobează caracteristici corespunzătoare grupei 0 şi 1 (0-18 kg). Acesta se montează cu spatele către direcţia de mers şi are un spătar înclinat ce permite protecţia coloanei. În plus, scaunele destinate copiilor de până la 3 ani trebuie să aibă centura de cuplare în cinci puncte. Copiilor cu greutate între 15 kg şi 36 kg le trebuie scaune din grupele 2 şi 3. Pe piaţă există scaune ce cuprind simultan trei grupe, adică 1, 2 şi 3, fiind destinate copiilor cu greutatea cuprinsă între 9 kg şi 36 kg.

După instalare, scaunele auto pentru copii nu trebuie să se mişte mai mult de doi-trei centimetri în lateral

Căutaţi marcajele ECE R44/04, (E2), ECE R44/03 pe scaune. Acestea atestă că produsele se conformează ciclului complet de testări europene şi corespund standardelor europene

Amenzi între 390 şi 480 de lei şi puncte de penalizare

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, în cazul nerespectării obligaţiei de a se asigura că cei mici poartă centuri de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condiţiile prevăzute de regulament sau al nerespectării dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, conducătorul autovehiculului este sancţionat cu 4-5 puncte-amendă (390-487,5 de lei) şi 3 puncte de penalizare.