Main menu

header

528 25 1de Alexandra Rotărescu

Cine nu-şi doreşte o viaţă armonioasă şi împlinire pe toate planurile?! Cristina Groza (foto), singurul maestru Feng Shui atestat internaţional din România, este de părere că acest lucru este posibil pentru toată lumea, atât timp cât acceptăm să facem câteva schimbări importante în casa noastră.

„Când avem senzaţia că ne trage curentul, chinezii spun că ne atacă chi-ul”

- Spune-ne, pe înţelesul tuturor, ce este Feng Shui?

- Feng Shui este ştiinţa care ne învaţă să locuim inteligent, oferindu-ne soluţiile optime pentru a ne simţi şi a trăi bine în casa noastră.

- Şi cum funcţionează?

- Prin măsurători exacte şi prin calcule matematice se trasează harta energetică a unui spaţiu locuibil. Astfel, aflăm care sunt zonele cu energie pozitivă şi negativă din casă ori din spaţiul de lucru. Secretul aplicării ştiinţei Feng Shui constă tocmai în folosirea spaţiilor cu energie pozitivă şi evitarea celor cu energie negativă.

- Există reguli pe care toţi oamenii le pot respecta, astfel încât să aibă parte de armonie şi de prosperitate în viaţa lor?

- E bine să nu exagerați niciodată şi să vă urmați bunul-simţ interior, şi nu zecile de cărţi care sunt, de obicei, scrise de autori, şi nu de specialişti. Evitați să staţi sau să dormiţi sub grinzi, deoarece poate apărea o stare de apăsare similară expresiei „a avea sabia deasupra capului”. Evitaţi oglinzile din dormitoare, care vă reflectă în timpul somnului (acestea pot fi acoperite pe perioada nopţii), şi dormitul în dreptul uşii, cu uşa deschisă. Când avem senzaţia că ne trage curentul, chinezii spun că ne atacă chi-ul.

„Sănătatea e afectată de energia predominantă din dormitor”

- Ce putem face în cazul în care suntem bolnavi sau lipsiţi de energie?

- Sănătatea este afectată, în primul rând, de energia predominantă din locul în care dormim. Feng Shui ne ajută să identificăm aceste energii şi să alegem cea mai bună cameră pentru a ne odihni.

- Feng Shui ne poate ajuta să ne găsim sufletul-pereche?

- Cineva spunea că „sufletul-pereche se educă, nu se obţine de-a gata”. Sunt perfect de acord cu asta! Dormind pe energii bune, prin legea rezonanţei, putem atrage persoane potrivite nouă. Însă nimic şi nimeni nu ne poate garanta întâlnirea cu sufletul-pereche atât timp cât mai avem de lucrat cu noi. Niciun suflet-pereche nu va sta lângă o persoană prea cicălitoare sau exagerată în orice fel.

- Dacă avem conflicte cu vecinii, dacă suntem vorbiţi pe la spate de cei din exteriorul casei, există vreun mod de a evita acest lucru?

- În Feng Shui există nouă energii, fiecare dintre acestea fiind responsabilă de un domeniu al vieţii sau aducând o influenţă pozitivă sau negativă. Între cele nouă energii, există o energie specifică bârfei, scandalurilor şi problemelor legale, şi anume energia lui 7. Dacă este activă într-o casă, atrage toate aspectele negative despre care vorbeam.

- Dar în cazul în care situaţia noastră financiară are de suferit?

- Situaţia financiară e strâns legată de „energiile prosperităţii” din această epocă. Dacă aceste energii se nimeresc într-un dormitor, în baie sau în cămară, evident că vor aduce blocaje, neputând fi folosite la potenţialul lor maxim.

„Nu vă jucaţi prea mult cu culorile”

528 25 2- Ce culori putem folosi în dormitor, în sufragerie sau în bucătărie?

- Culorile sunt strâns legate de cele cinci elemente: foc, pământ, metal, apă, lemn. În Feng Shui, ele joacă un rol foarte important, pentru că remediile ţin de folosirea acestora în spaţiul respectiv. Pentru elementul foc, folosim culoarea roşu; pentru lemn: verde, albastru şi obiecte din lemn; pentru pământ: culorile galben, portocaliu şi elementele corespondente pământului: cristale, ceramică, lut, pietre; pentru metal: culoarea alb, auriu, argintiu şi obiecte metalice, iar pentru apă, culoarea negru. Totuşi, aceste elemente nu se dispun la întâmplare prin casă. Vă sugerez să nu vă jucaţi prea mult cu culorile în casă ori la birou. Încercaţi să păstraţi o atmosferă neutră şi să daţi accente de culoare cu ajutorul obiectelor decorative.

- Înainte de a ne muta în casă nouă, de ce trebuie să ţinem cont?

- Toate obiectele dintr-o casă joacă un rol important în activarea energiilor pozitive sau negative. De exemplu, televizorul, acvariul cu peşti, fântâna şi obiectele electrocasnice sunt considerate ca fiind obiecte active. Dacă nimeresc pe o energie pozitivă, îi vor amplifica efectul, însă, aşezate pe o energie negativă, îi vor amplifica şi acesteia valenţa.

„Rezultatele ar trebui să apară în maximum o lună”

- Odată ce începem să aplicăm regulile Feng Shui, cât de repede apar şi rezultatele?

- După teorie, rezultatele ar trebui să apară în maximum o lună. Vorbind din experienţă însă, această perioadă este relativă, existând nenumărate cazuri în care rezultatele au apărut mult mai repede, chiar şi în câteva zile, mai ales cele legate de calitatea somnului.

- Energiile în Feng Shui se schimbă o dată la 20 de ani. Trebuie să avem vreo grijă specială în 2015?

- În Feng Shui există cicluri temporale de câte 20 de ani. Din 2004 am intrat într-un astfel de ciclu. Astfel, o dată la 20 de ani este bine să aducem schimbări în casa noastră, deoarece anumite energii expiră şi altele intră în vigoare ca influenţă. De obicei, oamenii au un simţ interior care le spune că ceva nu merge, ceea ce e un lucru foarte bun. An de an, avem un set de energii care vin suplimentar peste energiile deja existente în spaţiul în care locuim sau lucrăm. Anul 2015 aduce cele mai mari blocaje în zona de V a casei, unde ar fi bine să punem elemente de apă sau de metal pentru a diminua influenţa energiei aflate în acel sector.

- Ce sfaturi le poţi da cititorilor noştri care doresc să-şi îmbunătăţească viaţa?

- Chinezii au o vorbă: „Succesul unui om este influenţat de destinul său, de noroc, de Feng Shui-ul casei sale şi, nu în ultimul rând, de educaţie şi de ajutorul necondiţionat oferit celorlalţi”. Aşadar, să vă păstrați informaţi, să căutați cunoaşterea, deoarece ea vă dă putere interioară, şi să oferiți cât mai mult ajutor, pentru ca energia Universului să lucreze în favoarea dumneavoastră.

„Dormind pe energii bune, putem atrage persoane potrivite nouă. Însă nimic şi nimeni nu ne poate garanta întâlnirea cu sufletul-pereche atât timp cât mai avem de lucrat cu noi. Niciun suflet-pereche nu va sta lângă o persoană prea cicălitoare sau exagerată în orice fel“

„Toate obiectele din casă joacă un rol important în activarea energiilor pozitive sau negative. De exemplu, dacă televizorul, acvariul cu peşti, fântâna, obiectele electrocasnice nimeresc pe o energie negativă, îi amplifică efectul”

Miracole

- Românii sunt reticenţi sau receptivi la Feng Shui?

- Îmi amintesc de un cuplu care m-au chemat. De fapt, ea m-a chemat. Soţul nu credea în așa ceva, dar, de dragul ei, a acceptat. Problema lor era că nu puteau avea copii. Am făcut măsurătorile şi calculele necesare, i-am pus să mute mobilierul şi, deşi soţul a mormăit nemulţumit, tot de dragul ei a făcut schimbările. Într-o lună trebuiau să plece peste hotare la inseminare artificială. După numai două săptămâni m-a sunat ea: „E un miracol! Am rămas însărcinată pe cale naturală! În plus, de când am făcut schimbările, ne şi înţelegem mai bine!”