Main menu

header

571 23 1de Raluca Grințescu

Puteţi să vă faceţi şerveţele umede în format mic pentru poşetă, să aveţi la birou, oriunde vă pot fi de ajutor. Se pot folosi cutii de plastic de diverse mărimi, cel mai practice fiind cele ce nu au capacul detaşabil.

Reţeta de bază pentru 20 de bucăți

Aveți nevoie de: 10 şerveţele de bucătărie cel puţin în două straturi, tăiate în jumătate cu un cutter pentru hârtie, 1/2 linguriţă cu glicerină vegetală, săpun făcut în casă (fără chimicale), de mărimea unei cireşe, dat pe răzătoarea mică, 1 linguriţă cu ulei de transport (cocos, gălbenele, ricin, cătină, migdale, măsline, caise, susan etc.), între 2 şi 20 de picături de ulei esenţial, la alegere, 100 ml apă. Amestecaţi ingredientele şi îmbibaţi şerveţelele cu această compoziţie.

Uleiurile esenţiale sunt alese în funcţie de mirosul preferat sau de întrebuinţarea dată șervețelelor. Pentru zonele sensibile, cum ar fi faţa şi gâtul, se foloseşte o cantitate mai mică de ulei esenţial, cel mult opt picături, iar pentru restul corpului, nu mai mult de 20 de picături la 100 ml apă.

Folosite după epilare pentru calmare, dezinfectare, împotriva iritaţiei şi înroşirii pielii: ulei de transport: gălbenele, cocos, luminiţa nopţii, cătină; 5-10 picături de ulei esenţial de muşeţel; 5-10 picături de ulei esenţial de melisă; 5 picături de ulei de ricin.

Atenuarea, cicatrizarea sau în unele cazuri vindecarea acneei: ulei de transport: cocos, migdale, caise, susan; 2 picături de ulei esenţial de tămâie sau smirnă; 2 picături de ulei esenţial de lavandă; 2 picături de ulei esenţial de geraniu; 2 picături de ulei esenţial de trandafiri. Dacă acneea este localizată pe spate, pe mâini, pe picioare, pe fese, cantitatea de ulei esenţial se poate dubla sau tripla la nevoie. Este necesar un test în prealabil, pentru a vedea dacă pielea dumneavoastră nu este alergică la anumite uleiuri.

ATENŢIE! Dacă acneea este localizată pe spate, pe mâini, pe picioare, pe fese, cantitatea de ulei esenţial se poate dubla sau tripla la nevoie. Este necesar un test în prealabil, pentru a vedea dacă pielea dumneavoastră nu e alergică la anumite uleiuri.

Mod de folosire: se tamponează cu un şerveţel pielea afectată de patru-cinci ori pe zi. Începeţi pe o porţiune mică, pentru a vedea cum reacţionează pielea în contact cu uleiurile folosite. Dacă apar iritații sau simţiţi că nu vă face bine, renunţaţi la folosirea lor.

Şerveţele intime cu efecte cicatrizante, antiinflamatoare şi antiinfecțioase puternice: ulei de transport: cocos, măsline, luminiţa nopţii; 10 picături de ulei esenţial de tămâie; 5 picături de ulei esenţial de geraniu. Tămâia are proprietăţi cicatrizante, antiinflamatoare, fiind şi un foarte bun antiinflamator extern. Se mai foloseşte şi împotriva inflamării sânilor: se pun pe zona afectată comprese cu infuzie de tămâie, care se vor ţine vreme de una-două ore pe zi.

Ingrediente necesare: 1 tub de şerveţele (prosoape) de bucătărie albe în cel puţin două straturi (nu folosiţi cu desene sau colorate, pentru că iese vopseaua şi este toxică); săpun de casă de mărimea unei nuci dat pe răzătoarea mică (se poate folosi orice alt săpun aveţi la dispoziţie, solid sau lichid, şampon sau gel de duș, important e să fie cât mai natural, fără chimicale); 350 ml apă plată sau distilată; 1 linguriţă cu glicerină vegetală (se poate şi fără); 2-4 linguriţe cu ulei de cocos fracționat (dacă folosiţi alt tip de ulei aveţi nevoie de conservant); 10-20 de picături de ulei esenţial de trandafiri şi de lavandă (se poate înlocui cu orice ulei esenţial preferaţi sau deloc).

Mod de pregătire: se amestecă săpunul ras cu 50 ml apă şi se mixează până la topirea totală a săpunului. Se adaugă pe rând glicerina, uleiul de cocos, restul de apă şi la sfârşit uleiurile esenţiale. Se mixează bine, după care se toarnă compoziţia peste şerveţelele puse într-o cutie de plastic unele peste altele. Fiecare după cum doreşte: poate să le taie în două, să le împăturească, în funcţie de cum le va folosi. Se lasă câteva ore până se umectează uniform, apoi se pot întrebuinţa.

Uleiul de cocos nu râncezește

Dacă şerveţelele sunt destinate demachierii, trebuie să fiţi atente la uleiul esenţial. Nu depăşiţi zece picături. Se poate folosi: lavandă, geraniu, trandafir, mosc alb, ambră. Dar depinde şi de piele. Testaţi prima dată lichidul obţinut pe faţă sub bărbie şi, dacă în două ore nu apare nicio iritație sau mâncărime, înseamnă că poate fi folosit fără probleme.

Pentru a controla soluţia rezultată, introduceţi o mână curată în ea şi ungeți-vă pe mâini. Lăsaţi să se usuce, apoi, în funcţie de rezultat, dacă nu vă mulţumeşte ceva, mai adăugaţi ingrediente (ulei de transport sau ulei esenţial). Cantitatea de glicerină vegetală nu trebuie depăşită, pentru că poate produce uscarea pielii.

Uleiul de cocos fracționat se poate înlocui cu alte tipuri de ulei, cum ar fi: ulei de gălbenele, de măsline, de migdale, de cătină etc. În acest caz va fi nevoie să adăugați un conservant vegetal sau ulei de sâmbure de grepfrut. Uleiul de cocos fracționat este cel mai bun, pentru că nu râncezeşte foarte uşor în amestec cu alte ingrediente şi îşi păstrează calităţile pentru o perioadă mare, fără a fi necesară conservarea. Celelalte uleiuri sunt foarte sensibile în amestec cu apă şi în contact cu aerul. În timp capătă un miros de rânced, schimbându-şi mirosul şi consistența dacă nu sunt conservate adecvat.

PONT. Dacă mai aveți prin casă şerveţele umede din comerţ şi nu doriți să le mai folosiți, nu le aruncați. Sunt minunate pentru a da luciu pantofilor sau pentru a şterge tot felul de pete, inclusiv cele de cafea sau carioca de pe canapeaua din piele

Pot fi folosite şi în probleme de sănătate

Şerveţelele mai pot fi folosite în multe alte probleme, ca acelea de sănătate şi pentru a reda buna dispoziţie:

  • ştergerea sau tamponarea rănilor adăugând ulei esenţial de bergamotă, lavandă, benzoin, tea tree, tămâie;
  • atenuarea durerilor date de arsuri cu ulei de muşeţel, eucalipt, levănţică;
  • atenuarea cicatricelor lăsate de acnee adăugând ulei de helichrysum, iasomie, neroli, petitgrain, lemn de santal;
  • în caz de sângerări nazale, tamponarea cu un şerveţel umed ce conţine chiparos, levănţică sau lămâie;
  • dacă aveţi o migrenă sau nevralgie, tamponaţi fruntea şi tâmplele cu un şerveţel ce conţine ulei esenţial de muşeţel, lavandă, mentă, rozmarin, benzoin, piper negru, muşeţel, salvie, geraniu, grepfrut, melisă;
  • pentru reîmprospătarea memoriei tamponați-vă faţa sau mirosiţi un şerveţel cu ulei esenţial de busuioc sau de rozmarin;
  • dacă sunteţi irascibili şi vreţi să vă calmaţi folosiţi benzoin, muşeţel, salvie, geraniu, lavandă, neroli, lemn de santal;
  • în caz de insomnie vă ajută uleiul esenţial de muşeţel, lavandă, salvie, neroli, petitgrain, lemn de santal;
  • pentru a ţine la distanţă insectele: lemn de cedru, citronella, eucalipt, levănţică, mentă, lemn de santal;
  • dacă aveţi probleme cu transpiraţia picioarelor, ştergeţi-le cu un şerveţel cu chiparos, salvie, geraniu, mentă;
  • în epuizare, lipsă de energie mirosiţi sau ştergeţi-vă faţa, gâtul şi mâinile cu un şerveţel în care aţi pus busuioc, grepfrut, lămâie, portocală, rozmarin, mandarine, ylang ylang, salvie;
  • dacă nu aveţi la dispoziţie un deodorant puteţi folosi cu succes şerveţele cu ulei esenţial de benzoin, bergamotă, citronella, salvie, coriandru, chiparos, geraniu, levănţică, lemongrass, smirnă, pin, lemn de trandafir.