Main menu

header

597 23 1de Carmen Ciripoiu

Pentru orice gospodină, a face bucătăria și baia să strălucească pare un calvar. Nu și când se folosesc cele mai ieftine și mai bune produse păstrate de pe vremea bunicii.

Uleiul topeşte rugina de pe vasele din fontă

Gătitul preparatelor gustoase în vase de aluminiu e o plăcere, dar nimic nu pare mai greu să arate ca noi. O rețetă simplă și cu maximum de efect se compune din apă, o ceapă și o lingură cu sare. Se taie ceapa în opt felii, se pune în apă împreună cu sarea și se lasă să fiarbă aproximativ zece minute. În felul acesta se desprinde toată arsura de pe fundul oalei, care se îndepărtează foarte ușor, cu un burete. Inoxul este un material igienic și durabil, dar, din păcate, obiectele capătă rapid pete și zgârieturi. Ca să arate ca și cum ar fi achiziționate recent din magazinele de specialitate, se amestecă o lingură cu săpun moale de potasiu cu o lingură cu cretă flotată până se obține o pastă omogenă. Preparatul se aplică pe o cârpă, se freacă inoxul, apoi se lustruiește. Și rugina e o mare problemă în bucătărie. Cum se previne apariția acesteia? Nimic mai simplu: se unge vasul cu ulei. În cazul în care rugina s-a instalat deja, se dizolvă o lingură cu sare de lămâie în 500 ml apă, apoi se freacă bine vasul cu soluție.

Plita se şterge cu praf de copt

Încet-încet, sezonul murăturilor se apropie, iar mirosul borcanelor din cămară trebuie reîmprospătat. Cum? Cu ajutorul țelinei. Se clătesc borcanele cu apă fierbinte, apoi se freacă cu puțin praf de sulf, se introduce frunze de țelină și se toarnă deasupra apă clocotită. Praful de curățat sau alți detergenți este o soluție mult prea dură pentru a reda strălucirea tigăilor din teflon. Din acest motiv, cea mai bună alternativă rămâne praful de copt. Se toarnă 1/8 l apă și două linguri cu praf de copt în tigaie, se dă totul în clocot, apoi se clătește tigaia cu apă proaspătă și se șterge. Praful de copt este excepțional și pentru îndepărtarea murdăriei care se adună în șanțurile plitei electrice. Se presară praf de copt deasupra și se șterge plita cu o lavetă.

Oţetul scoate petele de calcar de pe robinete

597 23 2Pentru a preveni mirosurile neplăcute din frigider se taie un măr în jumătate și se păstrează în frigider. Se înlocuiește odată pe săptămână. În cazul în care s-a înfundat scurgerea de la toaletă, se toarnă sodă în scurgere și apă fierbinte deasupra. Pentru scurgerea de la chiuvetă se toarnă apă clocotită în care au fiert cartofi sau zaț de cafea. Petele proaspete de pe suprafețe dispar instantaneu dacă sunt frecate cu zeamă de lămâie. Armăturile și robinetele sunt de regulă locurile cele mai afectate de petele de calcar. Se înmoaie o cârpă în oțet și se șterge aceste locuri. Când depunerile de calcar sunt serioase se dă în clocot 150 m oțet adăugați în 150 ml apă, apoi se dizolvă un sfert de linguriță cu sare. Se aplică soluția pe zonele afectate și se lasă să acționeze o jumătate de oră. Se clătește bine cu apă curată și se șterge cu o cârpă uscată.