Main menu

header

624 29 3de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Una dintre cele mai utilizate și mai eficiente substanțe naturale folosite nu doar la gătit, ci și la curățat, este bicarbonatul de sodiu. De la cuptor la vesela din argint, acesta se dovedește un ajutor neprețuit pentru curățenia unuia dintre cele mai uzitate spații din locuință.

Degresează excelent

Bicarbonatul de sodiu se poate folosi în locul prafului de curățat, pentru că degresează excelent oalele, tăvile, tigăile. Dacă realizați un amestec din 100 de grame de bicarbonat de sodiu și un litru de apă, veți obține o soluție eficientă și mai ales naturală nu doar pentru obiectele din oțel inoxidabil, ci și pentru cele din porțelan sau chiar din plastic. Dacă lăsați peste noapte vase care păstrează urme mai vechi de resturi alimentare în apă fierbinte cu bicarbonat, puteți rezolva acest inconvenient. Mai mult, praful-minune acționează și pentru curățarea țevilor: faceți o soluție din 200 de grame de bicarbonat, 50 mililitri de oțet și un litru de apă, apoi turnați-o pe țevi o dată pe săptămână, iar mirosul neplăcut va dispărea.

Putere maximă de acțiune

Bicarbonatul curăță ca un praf eficient, lipsa chimicalelor fiind un avantaj semnificativ. Așadar, puneți într-o solniță praful și împrăștiați-l pe suprafețele ce urmează a fi curățate și care sunt dintre cele mai diverse: faianța, cada de baie, chiuveta, aragazul etc. După curățare, clătiți foarte bine cu apă. Pentru un efect și mai puternic, bicarbonatul poate fi transformat și într-o pastă, amestecându-l cu sare grunjoasă și cu apă de fiecare dată când murdăria este mai rezistentă. Totodată, dacă veți introduce o perie umedă în bicarbonat și apoi frecați cu ea grilajele grătarului, de regulă atât de greu de curățat, veți constata că bicarbonatul este mai eficient decât foarte multe substanțe chimice.

Pentru strălucirea gresiei

Utilizările bicarbonatului nu se opresc aici. De pildă, tacâmurile din argint pot fi curățate foarte ușor cu o pastă pe care o obțineți din trei părți bicarbonat și o parte apă. După ce le frecați și le clătiți foarte bine, veți constata că și-au recăpătat strălucirea. Mai departe, simpla adăugare a unei jumătăți de cană cu bicarbonat în găleata cu apă pregătită pentru spălat dușumelele din gresie sau din marmură le va face să arate impecabil. Nu în ultimul rând, dacă animalul de companie sau copilul a pătat peretele, puțin bicarbonat aplicat pe un burete umed vă ajută să rezolvați problema.

Scoate petele galbene de pe haine

Bicarbonatul este renumit pentru capacitatea de a elimina petele galbene care apar la subrațul hainelor. Pentru asta, rufele se lasă la înmuiat într-un amestec de bicarbonat și apă. De asemenea, presărarea bicarbonatului peste litiera pisicii va înlătura mirosul specific, iar împrăștierea acestuia la colțurile casei va ține la distanță insecte cum sunt gândacii sau furnicile.

PONT. Bicarbonatul elimină eficient și mirosul din frigider, ca și pe cel din coșul de gunoi.