Main menu

header

750 23 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Clasic și deopotrivă elegant, lemnul este nelipsit din locuințe. Pentru că de multe ori acesta se poate înnegri sau zgâria, păstrarea frumuseții sale poate fi uneori extrem de costisitoare. Ce puteți face ca să nu mai plătiți atât de mulți bani pe diferite produse chimice pentru îngrijirea lemnului? Să apelați la cele mai bune soluții naturale. Iată câteva trucuri eficiente cu care veți obține rezultate formidabile.

Petele dificile vor dispărea cu oțet

Cu siguranță, doamnele au cunoștință de cât de bun este uleiul de migdale pentru înfrumusețarea pielii, mai ales că acesta previne apariția ridurilor. Dar uleiul de migdale mai are și o altă calitate neștiută de multă lume: este excelent și pentru a trata lemnul. Acesta reușește să acopere crăpăturile de pe suprafața lemnoasă, finisând-o cel mai bine, oferă strălucire lemnului și, nu în ultimul rând, protejează mobila. Pentru a pregăti o soluție minunată cu care să lustruiți lemnul, aveți nevoie de două lingurițe cu apă, două lingurițe cu ulei de migdale și o cârpă din bumbac. Atenție! Când preparați această soluție, nu trebuie să folosiți niciodată apa fierbinte, pentru că uleiurile își vor pierde din proprietăți. Puneți apa și uleiul de migdale într-un vas, apoi umeziți cât mai bine cârpa din bumbac cu această soluție. Curățați cât puteți de bine mobilierul de lemn! După acest procedeu, lăsați suprafețele să se usuce singure. Pentru a lustrui podeaua sau balustrada de lemn din locuințe, amestecați o cană cu apă cu 1/4 cu oțet alb într-un vas cât mai mare. Înmuiați o cârpă din bumbac în această soluție, apoi curățați suprafețele murdare și lipsite de strălucire. Rezultatele vor fi de-a dreptul uimitoare.

Uleiul de arbore de ceai, bun pentru pardoseală

750 23 2V-ați dorit foarte mult să aveți acasă pardoseală de lemn și visul vi s-a împlinit? Acum aveți însă o problemă pentru că v-ați săturat să tot cheltuiți bani pentru ca parchetul să strălucească? Nu vă faceți probleme, pentru că aveți la îndemână cea mai bună soluție naturală. Și pe bani cât mai puțini. Pentru a obține acest produs, aveți nevoie de o cană cu apă caldă, 1/4 cană cu oțet alb și 10-15 picături cu ulei esențial de arbore de ceai. Pentru început, trebuie să încălziți apa, însă aveți grijă să nu fie fierbinte! Adăugați apoi oțetul alb și uleiul esențial de arbore de ceai. Umeziți bine o cârpă de bumbac în această soluție și frecați pardoseala sau pulverizați soluția pe parchet și curățați cu mopul. Nu doar că parchetul va fi curat, dar veți avea în casă și un miros foarte plăcut.

Uleiul din ficat de cod redă luciul

Tocmai v-ați achiziționat mobila de lemn pentru care ați muncit mult, însă din motive pe care nu le cunoașteți, ați observat câteva zgârieturi? Nu e un capăt de lume, așa că nu vă enervați. Luați repede o capsulă cu ulei de ficat de cod, frecați bine lichidul de suprafața afectată și lăsați pentru câteva ore pentru ca aceasta să pătrundă cât mai bine în lemn. Ulterior, frecați bine suprafața cu o cârpă moale din bumbac și veți rămâne uimiți de luciul pe care-l va prinde. Pentru efect maximum, e necesar să repetați procedeul de două ori pe săptămână. Și tot pentru a uita definitiv de zgârieturile de pe mobilă, puteți folosi o metodă utilizată din cele mai vechi timpuri. Este vorba despre pasta de nuci. Pentru a o prepara, măcinați câteva nuci până vedeți că se obține o substanță făinoasă, apoi umeziți bine cu ulei de măsline. Cu acest produs, frecați cât mai bine mobila, apoi lăsați să se usuce. Excesul va fi îndepărtat cu o cârpă moale din bumbac. Pentru efect maxim, trebuie să repetați procedeul o dată pe săptămână.

Ceara acoperă crăpăturile

De parcă nu v-ar fi ajuns zgârieturile, acum ați observat și că în mobilă există mici crăpături? Cum să le acoperiți? Cel mai simplu mod este să folosiți ceara. Frecați bine cu o cantitate mai mare de ceară suprafața afectată, iar pentru crăpături mai mari folosiți ceară densă, cu care umpleți găurile formate. Ulterior, lustruiți bine mobilierul folosind un burete sau o cârpă moale din bumbac. Dacă aveți acasă obiecte de mobilier de care sunteți pur și simplu îndrăgostiți, însă acestea sunt vechi și zgâriate pe deasupra, atunci apelați la ajutorul zațului de cafea. Acest ingredient acoperă petele și umple micile crăpături sau găuri formate de-a lungul timpului. Umeziți zațul de cafea cu apă sau cu ulei de semințe de in și aplicați amestecul pe zonele cu probleme. Îndepărtați excesul cu o perie. Repetați acest procedeu o dată pe săptămână pentru a avea efectul dorit. Extrem de util pentru a acoperi zgârieturile de pe mobilier este și oțetul alb, în combinație cu uleiul de măsline. Această combinație nu doar protejează lemnul împotriva agenților externi, dar are și rolul de a elimina praful și bacteriile. Amestecați în părți egale oțet alb și ulei de măsline, apoi frecați bine cu această soluție suprafețele de lemn care doriți să fie reparate. Lăsați să se absoarbă câteva minute, apoi îndepărtați excesul, folosind o cârpă moale, dar umedă.

Pentru a preveni deteriorarea lemnului, aplicaţi un strat de ceară

Masa va arăta impecabil cu ajutorul pastei de dinţi

Vă amintiți cu siguranță de plastelina cu care în copilărie modelați diferite figurine, dar sigur nu ați știut că aceasta este un material interesant și extrem de folositor pentru a acoperi crăpăturile de pe mobilierul de lemn. Luați plastelină cât credeți că aveți nevoie, apoi umpleți cu atenție găurile. Pentru ca aceasta să rămână fixate, folosiți puțin lac sau lipici. Dacă masa din lemn s-a zgâriat, vă vine urgent în ajutor pasta de dinți. Tot ce trebuie să faceți este să umeziți pastă de dinți cu ulei vegetal, apoi să frecați bine cu acest amestec masa sau orice altă suprafață de lemn care are probleme. Lăsați să se usuce de la sine, apoi folosiți o cârpă moale și umedă pentru a șterge excesul. Când aveți de-a face cu zgârieturi foarte adânci, cea mai bună soluție rămâne rumegușul cu lipici. Amestecați rumeguș cu puțin lipici, iar acest produs trebuie să îl aplicați peste orice crăpătură de pe mobilier. Așteptați o perioadă să se usuce, apoi lustruiți bine suprafața. Pentru ca lemnul să strălucească, puteți aplica puțin lac sau chiar vopsea.