Main menu

header

763 27 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Vremea rea ia pe toată lumea prin surprindere, în multe privințe, dar mai ales în ceea ce privește încălțămintea purtată. Ca să vă asigurați că nu o să cădeți când pământul a înghețat, e momentul să recurgeți la câteva trucuri antialunecare.

Un „nu” hotărât căzăturilor!

Pentru copii căzăturile pe gheață sunt de cele mai multe ori amuzante, dar când vine vorba despre o persoană matură, situația se poate schimba. Motivul este unul cât se poate de simplu: pe lângă penibilul situației de a sta ca o căprioară fără ajutor în mijlocul străzii, trebuie să luați în calcul și posibilitatea de a vă alege cu probleme serioase, pentru că fracturile, luxațiile, întinderile de ligament, tumefacțiile sau hemoragiile fac parte, fie că vreți, fie că nu, din peisajul de iarnă. Iar durerea, groaza și zilele de internare, ba chiar de mobilizare la pat, trebuie să fie îndepărtate.

Puneți peste ghete o bucăţică de săculeț de rafie

Oricine a cumpărat, chiar și o dată, un săculeț cu fructe, fie că e vorba despre portocale, mandarine sau orice altceva, știe cum arată un săculeț de rafie. Dar puțini cunosc faptul că acesta este un truc excelent antialunecare. Tot ce trebuie să faceți este să puneți peste încălțăminte o bucată din această plasă, să o legați la gleznă cu o sfoară sau, pur și simplu, de colțuri. Cu ajutorul acestui material grunjos, nu veți mai aluneca pe gheață. Un alt truc folositor este să înfășurați pe vârful ghetelor sau bocancilor câteva rotocoale de sfoară. Atenție! Începeți de la vârf spre gleznă și faceți un nod rezistent spre exteriorul tălpii.

Cipici deasupra bocancilor

763 27 2Cartoful le este un bun prieten celor care au încălțăminte de iarnă care alunecă. Tot ce trebuie să faceți este să tăiați un cartof în două și cu miezul acestuia să masați bine talpa. Amidonul conținut de această legumă se va impregna în textura tălpii și va împiedica alunecarea. Pentru efect maxim, se recomandă să repetați operațiunea înainte de fiecare purtare. Chiar dacă nu e estetic, nu trebuie să vă fie rușine să puneți șosete peste încălțări. Sau, la fel de bună, varianta mai scurtă, „cipicii” cu care vă încălțau bunicii înainte de săniuș, peste cizmulițe. Tot materialele naturale sunt cele mai indicate, așa că puteți folosi șosete mai scurte din lână, cânepă sau bumbac.

Bățul de polei, soluție veche, dar eficientă

Să fie bățul purtat de bunici o soluție împotriva alunecării? De cele mai multe ori da, pentru că indiferent cât de haios ar părea, de multe ori vă crește siguranța în deplasare pe trotuarele înghețate. Dar pentru că suntem în secolul al XXI-lea, nu ar fi rău dacă ați apela la bețele de drumeție, care au vârful mai ascuțit. O soluție de urgență atunci când nu aveți nimic la îndemână este să lipiți pe tălpi și pe tocuri benzi adezive, fie că este leucoplast sau orice alt material care vă ajută să nu mai alunecați. Evitați însă benzile care sunt ele însele alunecoase. Și pâsla poate fi de folos în acest context.

Ghimpi de metal sau branțuri antiderapante

În magazinele de specialitate puteți găsi, de asemenea, alte soluții bune antialunecare. Specialiștii vă recomandă, de exemplu, dispozitive care vă ajută să înaintați pe gheață cu ajutorul unor „gheare”, cum ar fi nişte ghimpi de metal sau diferite alte branțuri cu elastic din material nonadeziv, în diverse forme. Dacă vă hotărâți să achiziționați așa ceva, trebuie să fiți în primul rând atenți la calitate. În acest sens, trebuie să știți că branțurile trebuie să fie moi și elastice și, mai ales, să se poată fixa perfect pe încălțămintea dumneavoastră. Așa că la asemenea produse nu trebuie să faceți economie, pentru că vă vor fi de mare folos în perioada aceea.

Talpa din piele este ideală iarna

Specialiștii vă recomandă ca iarna să purtați pe cât posibil doar încălțăminte din piele, cu talpă solidă, antiaderentă. Excepțional ar fi și dacă talpa este din piele, pentru că acest material împiedică alunecarea pe gheață sau pe zăpadă. La fel de adevărat este faptul că încălțămintea făcută în cea mai mare parte din piele poate avea dezavantajul de a fi grea, dar trebuie să fiți siguri că este prietenul care la nevoie se cunoaște. În plus, iarna se recomandă să evitați cât mai mult posibil încălțămintea îngustă și înaltă și să optați pentru cea lată, care să adere mai bine la sol, oferind mai multă stabilitate și siguranță. Cea mai bună încălțăminte o veți găsi în magazinele sportive, unde bocancii și ghetele sunt realizate din materiale inovative și design ergonomic. Mai mult, acestea sunt impermeabile, rezistente la temperaturi scăzute și la alunecare.

Alegeți cizmele cu talpă din cauciuc microporos

Cea mai indicată pereche de încălţăminte de iarnă, fie că sunt cizme, ghete sau bocanci, este aceea care are talpă cu striaţii. Materialul trebuie să fie unul nu foarte dur, ci în aşa fel încât să vă permită să vă ancorați şi să vă echilibrați cât mai bine corpul. În plus, cizmele cu talpă din cauciuc sau din cauciuc microporos sunt foarte indicate pe gheaţă şi pe zăpadă, pentru că au talpa plată şi flexibilă. Foarte bune sunt și UGG-urile. Sunt călduroase, au talpa plată, dintr-un material cauciucat care vă va împiedica să alunecați pe gheaţă. Purtați-le cu încredere atât pe polei, cât şi pe zăpadă.

Sfat! Pe îngheț, nu purtați geamantane, sacoșe grele sau copii în brațe și nu țineți mâinile în buzunare, ci pe lângă corp, depărtate, pentru balans.

Adoptaţi metoda pinguinului

Ați văzut vreodată un pinguin care să cadă pe gheață? Nicidecum, pentru că acesta știe cum să meargă. Așadar, când vedeți o parte a drumului cu polei sau gheață, esențial este să mergeți încet, cu pași mărunți și ușor aplecat spre față, pentru ca centrul de greutate al corpului să nu se mai situeze între tălpi, ci pe piciorul cu care pășiți. De asemenea, labele picioarelor trebuie să fie ușor înclinate către exterior, pentru o mai bună susținere. Nu e nicio problemă că mergeți puțin legănat, important e ca genunchii să nu fie rigizi, ci puțin flexibili. Aveți grijă să aveți îmbrăcăminte groasă. Dacă se întâmplă să cădeți, aceasta va atenua șocurile. De asemenea, puneți mănuși în mâini, pentru că vă veți putea sprijini în palme, dacă se întâmplă să alunecați. Nu în ultimul rând, optați pentru bocanci care să vă susțină gleznele.