Main menu

header

770 15 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Spitalizările și chiar decesele puse pe seama utilizării țigărilor electronice au generat o alarmă internațională legată de pericolul la care se expun fumătorii cu aceste dispozitive. Odată cu statisticile îngrijorătoare au apărut și sfaturile avizate pentru a renunța la periculosul „vaping”, care poate avea consecințe fatale.

Linie telefonică specială

La fel ca în cazul fumătorilor de țigări clasice, cei care folosesc dispozitivele electronice pot decide, la un moment dat, că ar fi mai bine să renunțe. Potrivit statisticilor organizației Truth Initiative, din Washington, circa jumătate dintre tinerii utilizatori de țigară electronică își doresc să se lase, cu atât mai mult cu cât nu există studii suficiente care să evalueze adevăratele consecințe ale acestui obicei. „Cercetările derulate până în prezent au evi- dențiat un potențial risc crescut de instalare a bolilor cronice de plămâni la cei care utilizează dispozitivele electronice”, punctează expertul Sean D. Levy, de la Centrul Medical „Beth Israel Deaconess”, din Boston. În aceste condiții, specialiștii pun la dispoziția celor care vor să renunțe la țigara electronică o serie întreagă de sfaturi și de rețele de ajutor. Astfel, potrivit expertului Thomas Ylioja, de la National Jewish Health, din Denver, o linie telefonică destinată celor care vor să se lase de „vaping” este o modalitate care a înregistrat rezultate promițătoare. De asemenea, s-au dovedit utile programele de ajutor care permit personalizarea schemei în funcție de nevoile fiecărui fumător care vrea să se lase.

Notați motivele pentru care doriți să renunțați

În afară de proiectele și programele care includ sprijin din exterior, cei care vor să renunțe la țigara electronică pot face anumiți pași și acasă, în viața de fiecare zi. Una dintre modalitățile recomandate de specialiști este notarea într-un jurnal a motivelor pentru care doriți să renunțați la viciu. „Identificarea rațiunii din spatele deciziei unei persoane de a se lăsa de fumat este o unealtă foarte puternică pentru oricine își propune acest scop, indiferent de stadiul în care se află”, detaliază Megan Jacobs, autoarea unui program special destinat sprijinirii persoanelor care vor să renunțe la „vaping”. Potrivit experților, cele mai des invocate motive care se notează sunt cele legate de sănătate, apoi de costuri și de recuperarea sentimentului de independență, respectiv satisfacția de a renunța la o dependență. „De ajutor s-a dovedit în multe cazuri și calculul legat de economia care va urma și eventual planificarea acelei sume pentru o altă achiziție”, punctează Ylioja. În același timp, se poate dovedi util să trimiteți unui prieten decizia scrisă, astfel încât atunci când vor interveni momente de slăbiciune să aveți ceva care să vă aducă aminte de promisiunea pe care ați făcut-o în primul rând propriei persoane, recomandă experții.

Creați o rețea de apropiați care să vă susțină

770 15 2Specialiștii în dependențe afirmă că nu este obligatoriu să treceți singur prin procesul de eliberare de țigara electronică. „Renunțarea este de cele mai multe ori dificilă și veți avea nevoie de persoane apropiate care să vă poată susține pe acest drum, indiferent că sunt membri ai familiei, prieteni sau cunoștințe din programele în care v-ați înscris”, argumentează Jacobs. Așadar, pentru șanse cât mai mari de susținere a efortului de voință până la capăt, este recomandat să identificați apropiați care v-ar putea sprijini încă înainte de a pune în practică decizia de renunțare și să creați o rețea pe care să vă puteți baza oricând. În același timp, elaborați un plan de a gestiona stresul pe care îl va implica perioada dificilă care urmează. „Ceea ce auzim cel mai des de la tinerii care încearcă să renunțe la țigara electronică este faptul că recurg la acest dispozitiv pentru a gestiona stresul din viața lor. În aceste condiții, îi ajutăm direcționându-i spre alte mijloace de a face față acestei stări psihice”, arată Ylioja. Unele dintre cele mai uzitate sunt plimbările, muzica preferată sau pur și simplu apăsarea mecanică de câteva ori pe capătul unui pix în momentele acute.

Învățați să spuneți „nu”

770 15 3A spune „nu” nu se referă doar la reluarea obiceiului nociv de care tocmai v-ați lăsat, ci și la momentele în care vă întâlniți cu unele cunoștințe care fumează, iar tentația reapare. Potrivit studiilor, în acest din urmă caz, probabilitatea ca o persoană din cercul respectiv să vă invite „să trageți un fum” este foarte mare. Ca urmare, specialiștii recomandă să evitați pe cât se poate compania fumătorilor și eventual să faceți mici ajustări în rutină - alt drum spre școală, ocolirea locurilor unde colegii folosesc țigările electronice etc. „Poate fi util să exersați un refuz net pentru eventualitatea în care cineva va încerca la un moment dat să vă tenteze. Acest gest conferă un tip de putere interioară care vă va ajuta mult să reduceți presiunea socială”, consideră Jacobs. În același timp, este foarte indicat să aruncați și dispozitivul de „vaping”, întrucât este mult mai simplu să rezistați ispitei dacă nu aveți țigara electronică la îndemână. Experții afirmă că a păstra obiectul dorinței la care ați renunțat nu face decât să se constituie în tentație.

Dacă încercați să vă lăsați de țigările clasice trecând la dispozitivele electronice, metoda se poate dovedi foarte riscantă. Potrivit cercetărilor internaționale, 90% dintre cei care fac acest „schimb“ continuă să fumeze în ambele variante și la trei ani de la momentul trecerii, ceea ce amplifică riscurile pentru sănătate

Lăsaţi-vă treptat

Una dintre cele mai eficiente metode de a renunța la țigara electronică s-a dovedit obiceiul de a practica „minirenunțări”, cum le numesc specialiștii. Mai precis, dacă nu vă simțiți foarte deciși să vă lăsați de „vaping”, începeți prin a lăsa dispozitivul acasă toată ziua, ceea ce vă va da ocazia să descoperiți alte metode de a trece prin timp fără țigară. În același timp, puteți folosi plasturi, medicamente pe bază de rețetă sau alte tratamente care vi se pot potrivi pentru a scăpa de nevoia de nicotină. „Terapiile înlocuitoare vă permit să reduceți mult din nevoia de a fuma și, împreună cu celelalte mijloace din arsenalul propus de specialiștii în dependențe, la un moment dat puteți reuși să vă lăsați definitiv de țigara electronică”, susține Levy.