Main menu

header

775 9 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Oricât de mult v-ați strădui să păstrați casa curată, specialiștii spun că există locuri toxice de care uneori nici nu aveți habar. Iată care sunt acestea și ce trebuie să faceți ca să aveți o locuință mai sigură și mai sănătoasă.

Inhalarea granulelor de naftalină din șifonier afectează sistemul nervos

775 9 2La o primă vedere, șifonierul nu pare a fi un loc toxic, dar experții demontează acest lucru. Motivul? Granulele de naftalină din șifonier sunt un pericol, ca și urmele de fluide care sunt folosite la curățarea chimică a hainelor. De aceea, se recomandă să nu introduceți în șifonier hainele aduse de la curățătorie, ci să le lăsați să se aerisească 24 de ore. Majoritatea pungilor în care acestea sunt depozitate conțin urme de percloretină, cel mai frecvent produs chimic folosit în curățatul uscat chimic, iar studiile au arătat că acesta este cauzator de cancere la animalele de laborator. În plus, dacă inhalați vaporii acestor substanțe veți putea avea și probleme cu sistemul nervos. Cât privește majoritatea produselor antimolii, acestea, spun specialiștii, conțin substanțe periculoase numite paradichlorobenzene. Dacă, din întâmplare, un copil ar înghiți un astfel de produs, se poate îmbolnăvi grav și chiar poate deceda. Pe de altă parte, spun specialiștii, inhalarea acestor vapori pe timpul nopții favorizează în timp dezvoltarea cancerului. Pentru a preveni această situație, e indicat să utilizați împotriva moliilor levănțică uscată sau lemn de cedru. De asemenea, specialiștii vă recomandă să căutați produse de spălat haine profesionale, care au un conținut scăzut de substanțe chimice în componență, produse pentru curățare umedă.

Clorul provoacă iritații ale tractului respirator

Curățați baia zi de zi, dar totuși simțiți un miros ciudat? Cu siguranță vinovatul este vreun înălbitor, dezinfectant sau orice alt tip de agent de curățare. Atenție și la clorul cu care dezinfectați baia, pentru că vă poate provoca iritații ale ochilor sau ale tractului respirator, ba, mai mult, s-au întâlnit cazuri când au apărut și dureri de cap sau arsuri ale pielii, dacă produsele nu au fost folosite în mod corespunzător. Dacă aveți clor depozitat în baie, trebuie să fiți foarte atenți ca să nu-l folosească cei mici. În caz contrar, se pot îmbolnăvi de astm. Cel mai bine ar fi să folosiți produse cât mai naturale, care nu au la bază substanțe chimice. Cada, vasul de toaletă și chiuveta din baie trebuie curățate des, măcar de două-trei ori pe săptămână, cu o soluție slabă cu înălbitor sau cu un dezinfectant pe bază de alcool. Chiuveta din bucătărie sau din zona de luat masa, de regulă din inox, trebuie curățată frecvent, preferabil cu un detartrant slab, pe bază de oțet.

Patul trebuie să fie lipsit de alergeni

Studiile au arătat faptul că un adult petrece în medie opt ore pe zi în pat, iar un bebeluș în jur de 14. De aici se înțelege foarte clar faptul că acesta nu trebuie să fie doar confortabil, ci mai ales extrem de curat, adică lipsit de alergeni și factori toxici. Din nefericire însă, specialiștii spun că saltelele vechi, cât și cele noi conțin atât compuşi organici volatili, cât și ftalaţi, izocianaţi şi unele substanţe ignifuge, toate acestea fiind toxice pentru organism. Dacă acei compuși volatili, considerați de altfel de Uniunea Europeană drept substanțe poluante, irită ochii, nasul și gâtul, provocând de la dureri de cap la greață și chiar afectarea ficatului, rinichilor și a sistemului nervos central, în ceea ce privește ftalații, aceștia afectează dezvoltarea organelor sexuale, dar pot produce și iritații ale pielii, mucoaselor, dificultăți de respirație și de aici la apariția astmului nu mai e decât un pas. La rândul lor, odorizantele de cameră poluează aerul. Se estimează că 20% dintre cei care le folosesc au dureri de cap și probleme de respirație. Pentru a scoate mirosul din materiale precum canapele, pulverizați cu vodcă.

Jucăriile pentru copii pot conține plumb

775 9 3Oamenii de știință susțin că marea problemă a jucăriilor pentru copii o constituie plumbul conținut de acestea, care, în doze mari, provoacă convulsii, dar și leziuni ale creierului la cei mici. Pe de altă parte, prezent în cantități mici, plumbul duce la o scădere a nivelului de inteligență la copii, dar și la pierderea concentrării, precum și la dislexie sau probleme de comportament. Pediatrii recomandă ca după joaca cu asemenea obiecte, copiii să fie spălați foarte bine pe mâini, dar este necesar ca micuților cu vârste de 1 şi 3 ani să le fie testat nivelul de plumb din sânge. Pentru ca ei să fie sănătoși, specialiștii spun că ar fi bine ca părinții să opteze pentru jucăriile ecologice, care nu sunt obținute din plastic sau alte materiale sintetice, iar cele mai bune sunt cele din lemn, plută, hârtie sau carton. Atenție și la picturile de pe jucării! Ar fi bine să le alegeți pe cele realizate cu vopseluri vegetale, care să nu conțină dizolvanți chimici și nici metale grele. Pe de altă parte, jucăriile ecologice trebuie să conțină o etichetă care să garanteze respectarea exigențelor relative la protecția mediului, mai exact trebuie să scrie conform normei ISO 14001.

Fumul de țigară conține amoniac, benzen, formaldehide și alte 50 de substanțe chimice despre care se știe că provoacă boli grave

Acoperiți salteaua de pe pat cu o husă hipoalergenică, pe care să o înlocuiți o dată la două săptămâni

Aerisiţi frecvent locuinţa şi nu intraţi încălţaţi în casă

Pentru ca locuința dumneavoastră să fie cât mai curată şi sănătoasă, aerisiți zilnic fiecare încăpere, inclusiv baia. Este foarte important să vă ștergeți pe picioare întotdeauna înainte de a intra în casă. Potrivit specialiștilor, acest lucru reduce de şase ori cantitatea de plumb dintr-un covor obişnuit. Ar fi foarte bine dacă v-ați descălța la ușă. De asemenea, se recomandă să folosiți un aspirator prevăzut cu o perie rotitoare, care are rolul de a reduce poluarea din covoare. În cazul în care este necesar să tratați o cameră cu pesticide, nu țineți acolo jucăriile pentru copii. În plus, puneți la loc jucăriile după o perioadă de două săptămâni. Dacă aveți suprafețe acoperite cu vopsea care conține plumb, curățați bine și dați cu o altă vopsea care nu are în compoziție această substanță. Dacă ați observat că în instalații se află plumb, la robinetul pentru apă rece lăsaţi apa să curgă până când se remarcă o schimbare a temperaturii apei, iar apa de la robinetul pentru apă caldă nu trebuie folosită pentru băut.