Main menu

header

779 27 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

De capră, de oaie, franțuzească sau din orice loc al lumii ar proveni, brânza este nelipsită de pe masa românilor. De altfel, studiile au arătat că patru din zece români obișnuiesc să consume zilnic brânzeturi. Dar oare câți dintre aceștia știu că brânza nu se taie la întâmplare, ci forma calupului determină cum trebuie porționată aceasta? Iată care sunt cele mai bune trucuri pentru ca brânza pe care o consumați să fie tăiată corect, pentru a fi savurată așa cum merită.

Nu se întinde niciodată pe pâine!

Un platou cu brânzeturi, câteva pahare cu vin și o conversație interesantă sunt ingredientele perfecte pentru o seară minunată. La prima vedere, a face un platou cu brânzeturi pare o bagatelă, însă specialiștii spun că situația stă cu totul și cu totul altfel. Și asta dintr-un singur motiv: fiecare tip de brânză trebuie tăiat în funcție de forma și de textura sa. Dacă acest lucru nu se va respecta, vă puteți trezi cu brânză ruptă, lipită de cuțit, fără formă sau pur și simplu sfărâmată. În plus, e important de știut și faptul că brânza nu se întinde niciodată pe pâine, ci se servește folosind tacâmul adecvat. În acest context, specialiștii susțin că pentru a servi brânză proaspătă de vacă, de oaie sau urdă veți avea nevoie de ajutorul unei lingurițe pentru desert. Mai mult, astfel de brânzeturi nu trebuie servite la mese oficiale sau importante. La brânza fermentată sau cu un conținut moale se folosește un cuțit cu vârful rotunjit spre exterior și despicat la capăt. Aveți grijă ca partea despicată să o folosiți pentru a lua de pe platou bucata de brânză pe care ați tăiat-o și a o așeza pe farfurie. Folosiți-vă de cuțitul normal pentru a tăia bucățele, pe care le puneți pe bucăți de pâine, pentru a le mânca apoi, bucată cu bucată. Brânza nu se „întinde” pe pâine și se mănâncă doar folosind cuțitul.

Cea cu formă rotundă, mică sau plată se porționează sub formă de triunghi

779 27 2Dacă v-ați hotărât ca de pe platoul cu brânzeturi să nu vă lipsească cele mici, rotunde și plate, atunci trebuie să le tăiați în formă triunghiulară. Exact ca atunci când ați porționa un tort. Se va începe felierea întotdeauna din centrul bucății și se va duce cuțitul spre margini. Atenție! Folosiți întotdeauna un cuțit bine ascuțit. Pentru ca brânza să nu se lipească de acesta, introduceți cuțitul în apă fierbinte înainte de a-l folosi. Brânza brie e indicat să fie tăiată în triunghiuri mari, care, la rândul lor, trebuie apoi tăiate în jumătate. Pentru rezultate excelente, înainte de a tăia brânza, scufundați cuțitul puțin în ulei.

Parmezanul se răzuie!

Excepționale pentru a prepara salate și sendvișuri sunt brânzeturile sub formă de baton sau brânza de capră. În acest caz, specialiștii vă recomandă să le tăiați în felii groase, folosind un cuțit ascuțit. Pentru rezultatele dorite, introduceți cuțitul în apă fierbinte după fiecare felie. La tăierea brânzeturilor tari, care sunt întotdeauna supuse presiunii, se folosește de regulă un cuțit cu mâner dublu. Acestea pot fi tăiate fie în felii subțiri pe lățime, fie porționați brânza în jumătate, apoi faceți triunghiuri mici, de dimensiui egale. Tot brânza tare o puteți tăia în cuburi egale, pe care apoi să le așezați pe bețe de cocteil, alături de roșii cherry sau de alte legume. Cât privește parmezanul, acesta va fi folosit cel mai mult la prepararea pastelor, a lasagnei sau a altor rețete specifice bucătăriei italiene. Deși aceasta este o brânză foarte tare, nu necesită un tip special de tăiere, pentru că se răzuie sau se fac scale de parmezan.

Tăietor special din sârmă pentru Roquefort

779 27 3Dacă vă place să consumați brânză cu mucegai, atunci ar trebui să știți că aceasta se taie începând din centru către exterior, în felii de aproximativ un deget grosime. Brânzeturile precum Roquefort sunt semisolide și greu de tăiat din cauza grăsimii pe care o conțin. Dacă vreți să nu aveți parte de un eșec, ar fi bine să folosiți un tăietor special de brânză din sârmă. Iar brânza albastră tăiată în formă de triunghi sau de evantai, cu siguranță va arăta excepțional atunci când va fi servită. Pentru aproape toate tipurile de brânză însă, specialiștii au înlocuit cuțitul cu… ața dentară fără aromă. Tot ce trebuie să faceți este să tăiați o bucată de ață dentară mai lungă decât bucata de brânză, apoi să începeți să feliați. Se repetă procedeul până când se obține cantitatea dorită. Se calculează aproximativ 40-50 de grame pentru o persoană. Brânzeturile se păstrează la frigider, în raftul pentru legume, doar în recipiente de sticlă sau de porțelan. Pentru a preveni uscarea brânzeturilor, se învelesc în hârtie de copt sau în hârtie cerată. Un truc pentru a preveni uscarea brânzeturilor este ungerea cu unt a suprafețelor expuse la aer.

Brânzeturile se servesc doar pe platou din lemn, sticlă sau marmură și vor fi așezate în funcţie de gust, de la cele mai ușoare la cele mai puternice, în sensul acelor de ceasornic

Se consumă la temperatura camerei, la finalul mesei

Asocierea vinului cu brânzeturile este considerată o adevărată artă. Vinurile dulci echilibrează gustul brânzeturilor sărate și se potrivesc de minune. Brânzeturile cu arome puternice, așa cum este Roquefort, merg în- totdeauna cu vinuri la fel de aromate, licoroase și puternice. Atenție! Vinurile roșii fructate distrug brânzeturile tari aromate, în timp ce vinurile roșii taninice nu fac deloc o casă bună cu brânzeturile mai cremoase. Gusturile fine ale brânzeturilor pot fi puse în valoare de nuci, miere, smochine, mere, pere, pâine crocantă, migdale, fructe de pădure sau struguri. Mixați-le și veți trezi toate simțurile. Când faceți un platou cu brânzeturi, aveți grijă să amestecați mai multe tipuri. Puteți alege brânză din lapte de vacă (Mozzarella, Parmezan, Provolone, Mascarpone, Brie, Leerammer, Gouda), din lapte de oaie (Roquefort, Pecorino, Nasal), din lapte de capră (Feta, Montrachet, Chevre, Caprino). Atenție! Aromele complexe ale brânzeturilor ies la iveală la temperatura camerei. E foarte important ca acestea să fie scoase din frigider cu cel puțin o oră înainte de servire și lăsate să se încălzească la temperatura camerei. Abia atunci când acestea nu se mai simt reci la atingere pot fi consumate. Potrivit specialiștilor, brânzeturile se mănâncă la încheierea mesei.