Main menu

header

785 21 1de Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa

Farfuriile, repicientele și paharele din sticlă folosite frecvent în bucătărie nu mai strălucesc ca altădată? Nici de vazele din același material nu sunteți mulțumiți și e o sarcină frustrantă să le curățați? Iată care sunt cele mai bune sfaturi pentru ca aceste produse să arate ca noi.

Laptele albește farfuriile

Adorați să aveți în bucătărie vase din sticlă? Atunci ar trebui să știți că printre cele mai bune metode pentru a le curăța se numără sarea și oțetul. Tot ce trebuie să faceți este să dizolvați 250 ml oțet și trei linguri cu sare grunjoasă într-un vas cu 500 ml apă caldă. În această soluție se vor așeza vasele murdare, lăsând să acționeze o jumătate de oră. La final, spălați folosind detergentul de vase. Totodată, puteți pune puțină sare pe obiecte și frecați până ce petele ies. Aceasta nu va degrada suprafețele. La rândul său, laptele reușește să redea culoarea albă a farfuriilor sau să mascheze micile zgârieturi. Puneți vesela într-un litru de lapte fierbinte, lăsați până se răcește, spălați cu detergent de vase și clătiți cu apă călduță. Rezultatul este unul remarcabil.

Oțetul scoate petele de pe vasele yena

785 21 2Utilizați des vasele de yena, dar oricât de mult vreți să eliminați petele de ulei ars sau grăsimea de pe margini e în zadar? Nu vă trebuie produse scumpe pentru a le readuce la starea inițială, ci un remediu fantastic care vă înjumătățește munca: oțetul alimentar. Lăsați la înmuiat pentru o jumătate de oră, frecați cu un burete abraziv, spălați cu detergent de vase, iar la final clătiți bine cu apă fierbinte. Veți constata că oțetul și-a făcut foarte bine treaba. Succes aveți și cu bicarbonatul de sodiu. Scufundați vasul de yena în apă fierbinte și păstrați în jur de 20-25 de minute pentru ca petele de arsură să se înmoaie. Preparați ulterior o pastă din bicarbonat de sodiu și oțet de mere, cu care veți freca zonele murdare. Utilizați în acest sens un burete de bucătărie. O soluție eficientă este și praful de copt. Pudrați buretele cu acesta și degresați zonele murdare. Folia de aluminiu este ideală pentru îndepărtarea petelor uscate de pe vasele de sticlă. Formaţi o minge din folie și întrebuințați-o ca un burete obişnuit pentru spălat vase. Cojile tari de ouă fierte sunt fantastice pentru vasele de sticlă. Aruncaţi bucăți de coajă de ou în interior, picuraţi detergent pentru spălat vase, adăugaţi puțină apă și agitaţi bine.

Alcool etilic și amoniac pentru pahare prețioase

O problemă cu care se confruntă toate gospodinele sunt petele care apar pe paharele de sticlă. E foarte important de știut că trebuie să spălați imediat paharele în care s-a consumat vin roșu sau siropuri de fructe, altfel riscați să rămâneți cu urme care nu vor ieși doar cu apă și detergent de vase. Dacă totuși nu ați apucat să le curățați la timp, apelați la ajutorul bicarbonatului de sodiu pe care îl veți dizolva în apă, ca să nu fie abraziv și să le zgârie. Pentru cele pretențioase, în special cu model, se recomandă să le lăsați la înmuiat în apă cu oțet de mere sau sare de lămâie în jur de o oră și veți observa cum impuritățile se vor desprinde. Ulterior, folosiți detergent de vase și apă. Un alt tratament util pentru pahare este amestecul de alcool etilic cu apă în părți egale și câteva picături de amoniac. Atenție! Nu limpeziți paharele cu apă fierbinte și nu le puneți cu gura în jos să se scurgă. Se folosește doar apa călduță alături de un burete sau o lavetă, nicidecum sârmă. Nu puneți nici prea mult detergent, pentru că vor deveni greu de clătit. La final, ștergeți imediat cu un prosop care nu lasă scame și depozitați într-un loc unde nu intră praf.

Zațul de cafea și orezul alungă mizeria

785 21 3Greu de rezolvat poate fi și curățarea vazelor de sticlă care, fiind transparente și expuse tot timpul la lumină, adună multă mizerie. Dacă vreți ca acestea să fie impecabile, aveți nevoie de oțet alb, zaț de cafea, detergent de vase, un burete, o cratiță mică și o lingură. Încălziți două linguri cu oțet în cratiță până când lichidul devine fierbinte, turnați zațul de cafea și amestecați până când se transformă într-o pastă. Luați o cantitate mică, frecați bine vaza și clătiți. Ulterior, spălați cu detergent de vase, clătiți din nou și ștergeți cu un prosop curat. De asemenea, puteți să preparați o soluție cu orez, oțet și detergent anticalcar. Puneți în vază o mână cu orez, adăugați apă caldă, acoperiți gura obiectului și agitați bine. Scurgeți apa și orezul, curățați cu detergent de vase și limpeziți cu apă călduță. Totodată, puteți umple vaza cu apă cât mai caldă, adăugați tablete antiacide și lăsați o jumătate de oră să acționeze. Goliți vaza, clătiți cu puțin detergent de vase și în final cu apă călduță. Ștergeți cu un prosop de hârtie.

Evitați buretele de sârmă pentru că vasul se zgârie foarte uşor, iar pentru zonele mai greu accesibile folosiți o periuță de dinți veche

Uleiul pentru bebeluşi desprinde etichetele lipicioase

Să scăpați de etichetele lipicioase de pe sticlă nu e o muncă deloc ușoară, iar cea mai la îndemână metodă rămâne tot înmuierea în apă fierbinte. Lăsați până ce eticheta cade singură și frecați partea lipicioasă cu un disc de vată îmbibat în ulei pentru bebeluși. Pentru a scăpa de ulei, apelați la ajutorul săpunului. Maioneza nu se consumă doar în salate, ci ajută și la îndepărtarea etichetelor lipicioase. Indicat ar fi ca înainte să aplicați acest produs, să înmuiați obiectul. Dacă sunteți în criză de timp, fixați un strat generos de maioneză pe etichetă. Pentru a evita apariția zgârieturilor, petelor și dungilor, păstrați paharele așezând între ele fâșii de carton subțire. Dacă aveți mașină de spălat, alegeți pentru pahare regimul delicat și folosiți produse pentru clătire. Specialiștii vă recomandă ca paharele să le puneți doar pe piciorușe, în caz contrar poate apărea un miros neplăcut de umezeală. De mare ajutor pentru gospodine sunt husele în care se introduc farfuriile. Acestea le protejează de praf şi vă vor scăpa de nevoia spălării înainte de vreun eveniment. Crăpăturile veselei acumulează murdărie și microbi care vă pot afecta sănătatea. De asemenea, cănile, paharele, castroanele sau farfuriile ciobite vă pot răni și chiar se pot sparge când turnați în ele ceva fierbinte. Prin urmare, locul lor nu este în bucătăria dumneavoastră, ci la coșul de gunoi.