Main menu

header

790 25 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Vă luptați cu teribilele pete de pe haine și aveți senzația că lucrurile dumneavoastră nu vor mai fi niciodată la fel? Vă propunem câteva sfaturi legate de îndepărtarea petelor dificile. Nu sunt greu de urmat și merită să le încercați, pentru că rezolvă această problemă cu care se confruntă majoritatea gospodinelor. Iată ce aveți de făcut.

Untul dispare dacă veți folosi pudra de talc

Când v-ați așteptat mai puțin, rochița la care țineți atât de mult s-a pătat cu unt? Nu vă mai faceţi procese de conștiință că nu ați fost atente și curățați repede locul cu apă caldă și săpun. Imediat puneți fierul de călcat încălzit pe pată, dar nu înainte de a așeza o foaie de hârtie subțire pe țesătură. Dacă însă haina este din mătase, pudrați-o cu talc și veți vedea cum grăsimea se va absorbi rapid. Ulterior, spălați haina cu apă și săpun. Dacă vă aflați la birou și cămașa s-a pătat de ulei, urgent presărați o cantitate mai mare de sare. Dacă sunteți acasă, atunci puneți pe pată bicarbonat de sodiu. Dacă însă pata de ulei este mai veche, înainte de a introduce haina la mașină, luați un burete fin sau o lavetă și frecați zonele pătate cu detergent de vase și pe față și pe dos, apoi clătiți haina cu apă caldă. Dacă petele nu au dispărut, repetați procedeul, apoi introduceți la mașina de spălat.

Ceara nu va mai exista dacă utilizați făină sau amidon

De asemenea, petele de ulei se vor duce pulverizând fixativ pe acestea. Lăsați să acționeze minimum o jumătate de oră, apoi spălați cu detergent și apă caldă. În cazul în care petele de ulei au apărut pe lucrurile albe, folosiți cu încredere apa oxigenată. O altă soluție bună pentru petele de ulei, de data aceasta de pe hainele colorate, sunt băuturile carbogazoase. Degresați cu acestea, apoi spălați hainele așa cum faceți de obicei. La prima vedere, nu pare nimic mai rău decât să pătaţi hainele cu iod. Nu vă faceți probleme și acesta va ieși dacă veți presăra făină sau amidon. Se lasă câteva ore să acționeze, apoi se spală cu detergent și apă. La fel de greu par de scos și petele de ceară. Dar doar pentru cei care nu cunosc cel mai bun procedeu... În consecință, puneți o hârtie peste ele și călcați cu un fier încins. Repetați apoi cu altă foaie de hârtie și procedați astfel până când veți constata că ceara s-a transferat prin căldură pe aceasta. Când locul devine curat, spălați la mașină.

Laptele vă scapă definitiv de cerneală

790 25 2Când petele de grăsime sunt proaspete, folosiți pasta de dinți. Puneți o cantitate mai mare, lăsați să se usuce, apoi frecați cu simț de răspundere folosind o perie. Ulterior, introduceți lucrurile la mașina de spălat. Nici cu petele de pix nu e glumit, iar familiile cu copii știu cel mai bine acest lucru. Cea mai bună soluție rămâne spirtul. În consecință, frecați bine cu spirt locul respectiv și în doar câteva minute veți scăpa de pată. Un dezastru se ivește când micuții și-au pătat hainele cu cerneală. În acest caz, puneți o lavetă înmuiată în alcool metilic sub articolul respectiv, iar deasupra o bucățică de vată, care are rolul de a absorbi cerneala. Când aceasta se va îmbiba, va fi schimbată și procedeul se repetă până când pata dispare. Dacă însă pata se încăpățânează să persiste, înmuiați articolul cu probleme în apă cu săpun, lăsați la înmuiat câteva ore și spălați. De mare ajutor pentru a scăpa de cerneală vă este și laptele. Începeți prin a înmuia articolul vestimentar în lapte cald și păstrați șase-șapte ore. Veți observa cum în această perioadă acesta va absorbi culoarea și pata va dispărea pe măsură ce laptele se usucă. Ulterior, puneți hainele la spălat, așa cum faceți în mod normal. În cazul în care s-au pătat cu cerneală haine de culoare albă, mai ales bumbac sau lână, le puteți pune la înmuiat în apă cu înălbitor. Se lasă să acționeze două-trei ore, se clătesc și se introduc în mașina de spălat.

Folosiți cu încredere acetonă, suc de lămâie sau muștar

Tot pentru petele de cerneală este bună acetona, care se va folosi exact ca și alcoolul etilic. La rândul său, lămâia este un puternic agent de înălbire. Pentru a scăpa de cerneala de pe lucruri, aveți nevoie de sucul unei jumătăți de lămâie și puțină vată. Înmuiați în sucul de lămâie și aplicați pe pată timp de un minut. Repetați procedeul până ce pata dispare. În plus, lămâia este foarte bună și pentru a vă curăța mâinile pătate de curățatul cartofilor sau al vinetelor. În acest sens, frecați bine mâinile cu coaja unei jumătăți de lămâie sau le introduceți în apă cu sare de lămâie sau oțet. O problemă mai complicată apare când copiii sau chiar dumneavoastră ați folosit cerneală roșie și hainele au ajuns un dezastru. Nu și dacă veți folosi muștarul. Tot ce trebuie să faceți este să puneți câteva linguri cu muștar peste pată, lăsați timp de 24 de ore, iar a doua zi spălați locul respectiv cu detergent.

Bicarbonatul de sodiu alungă resturile de ketchup

790 25 3V-a curs ketchup pe pantaloni sau pe tricoul preferat? Pare imposibil de curăţat la prima vedere, dar bicarbonatul de sodiu vă este un prieten de nădejde în această situație. Primul lucru care trebuie făcut este să nu lăsați ca pata roșie să pătrundă adânc în material, drept urmare, îndepărtați repede și spălați cu multă apă rece și pe față și pe dos, iar ulterior cu detergent de vase. De asemenea, utilă este combinația dintre bicarbonat de sodiu și apă oxigenată. Amestecați bine, întindeți pe pată și lăsați să acționeze în jur de 10-15 minute. În final, clătiți și introduceți la mașina de spălat. De asemenea, puteți să spălați haina cu apă rece, apoi să puneți pe pată o bucățică de vată îmbibată în apă oxigenată, să înmuiați în soluție salină și să lăsați să se usuce. În final, băgați la mașina de spălat. Dacă aveți pete roșii pe pulovere de lână este bună lămâia. Pentru început, frecați pata ușor cu sare, apoi repetați operațiunea, dar folosind o dischetă înmuiată în zeamă de lămâie. La final, clătiți cu apă rece. Dacă petele roșii sunt pe haine sintetice, oțetul vă salvează. Diluați o linguriță cu oțet într-un pahar cu apă și aplicați amestecul pe pată, frecând ușor. Clătiți cu apă rece și introduceți la mașină.

Petele de ciocolată de pe haine se scot prin frecare cu apă foarte sărată, cele de cafea dispar folosind apa minerală, iar petele de parfum se duc cu glicerină caldă

Recomandări să nu distrugeţi lucrurile

Specialiștii vă recomandă ca atunci când aveți de scos pete, sub nicio formă nu încercați să le îndepărtați prin frecare, pentru că s-ar putea să vă treziți că se întind pe toată suprafața materialului. De asemenea, nu puneți hainele la uscător dacă pata nu este îndepărtată complet. În caz contrar, aceasta va pătrunde și mai adânc în țesătură și în acel moment chiar va fi extrem de greu de scos.