Main menu

header

799 26 1de Camelia Onciu

Da, există insecticide naturale care chiar funcționează! Iată câteva rețete pentru spray-uri homemade naturale, care pot anihila insectele din casă și grădina dumneavoastră. Dacă nu vă place ideea de a pulveriza prea multe substanțe chimice pe corp, încercaţi aceste remedii. Se pot prepara ușor și repede și pot fi folosite zi de zi.

Cunoaște-ți dușmanul!

E suficient să ieșiţi afară, insectele vă vor găsi imediat. Unele se ghidează după dioxidul de carbon pe care îl expiraţi, altele vă localizează după urmele de parfum, căldură corporală, vibrații sau chiar culorile hainelor pe care le purtaţi. O modalitate de a vă face mai puțin atractivi pentru insecte este să evitaţi săpunurile parfumate, loțiunile, apa de colonie, fixativul sau aftershave-ul. Sau puteţi folosi substanțe care blochează receptorii dăunătorilor, făcându-vă mai greu de găsit.

Soluţii pe bază de uleiuri

799 26 2Țânțarii urăsc citronella, eucaliptul de lămâie, scorțișoara, mușcata-trandafir și iarba-mâței. Furnicilor și muștelor nu le plac menta, busuiocul și dafinul. Musculițele sunt respinse de citronella, lemongrass și mușcata-trandafir. Căpușele și păduchii evită eucaliptul de lămâie. Dar ce-ar fi să existe un produs antiinsecte universal? Îl puteți prepara acasă pe bază de uleiuri esențiale. Vestea bună e că vă putem oferi chiar patru rețete de astfel de insecticide homemade. Pentru prima reţetă aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 2 căni cu apă de hamamelis (se găsește la Plafar), 1/2 linguriță cu ulei de citronella sau cu lemongrass și 1 lingură cu oțet de mere. La a doua reţetă puteţi folosi: 1 cană cu alcool izopropilic, 1 cană cu apă, 1/2 linguriță cu ulei de mușcată-trandafir. A treia reţetă poate să conţină: 1 cană cu alcool și 10-20 de picături de uleiuri esențiale ca lemongrass, mentă sau eucalipt de lămâie. Iar pentru a patra reţetă apelaţi la: 1/4 lingură cu oțet, 1/2 linguriță cu ulei de busuiocul cerbului, 1 linguriță cu ulei de eucalipt de lămâie, 1 lin- guriță cu ulei de portocale și 1 linguriță cu ulei de citronella. Pentru oricare dintre rețete optați, procedura e aceeași: se amestecă ingredientele, se toarnă amestecul într-un pulverizator și se poate folosi ca spray direct pe piele.

Varianta cu plante uscate sau verzi

Nu aveți uleiuri esențiale la îndemână? Folosiți ierburi uscate sau proaspete. Dacă puteți prepara un ceai, atunci puteți să obțineți şi aceste remedii. Dacă utilizați plante proaspete, veți avea nevoie de cel puțin trei ori cantitatea de plante comparativ cu cea uscată. Ierburile uscate sunt mai concentrate, deoarece apa a fost îndepărtată, făcându-le mai puternice decât ierburile proaspete. Iată două rețete pe bază de plante: 1. Puneți 2 linguri cu frunze tocate de mentă proaspătă, busuioc și lavandă într-o cană cu apă clocotită. Când s-a răcit, strecurați și adăugați o cană cu apă de hamamelis, apoi agitați. 2. Se fierbe 1 cană cu apă, se adaugă câteva cuișoare și 3-4 linguri cu ierburi uscate de mentă, iarba-mâței și lavandă. Se amestecă, se acoperă, se răcește și se strecoară. Adăugați 1 cană cu apă de hamamelis sau cu alcool izopropilic. Păstrați-le la frigider! Dar trebuie să ţineţi seama de câteva sfaturi: unele plante și uleiuri pot fi dăunătoare sau iritante. Eucaliptul cu lămâie nu e recomandat copiilor mai mici de 3 ani și femeilor însărcinate sau care alăptează; înainte de utilizare, testați spray-ul de casă pe o porțiune mică de piele pentru a descoperi eventuale reacții alergice; uleiurile pot păta hainele; etichetați remediul și păstrați-l într-o sticlă de culoare închisă sau într-un loc întunecat, pentru a-i prelungi valabilitatea; dacă transpirați excesiv, deveniți din nou vulnerabili la mușcăturile insectelor, deoarece transpiraţia poate elimina repede produsul insecticid.

Lumânări antițânțari

799 26 3De cele mai multe ori lumânările și uleiurile din comerț sunt amestecate cu aditivi ieftini și dăunători. Dar puteţi să vă faceţi propriile lumânări acasă, în numai o oră. Nu doar una, ci chiar o rezervă de lumânări pentru mai mult timp. Apelaţi la următoarele ingrediente: fulgi de ceară de soia, cutii metalice sau borcănele de sticlă, fitile de lumânări, ulei esențial de citronela sau de mentă, portocală dulce și grepfrut. Lipiți fitilele lumânării pe fundul fiecărei cutii. Turnați fulgii de ceară de soia într-o oală. Veți avea nevoie de două ori mai mult fulgi de soia decât volumul borcanului pentru lumânări. Așezați oala cu ceară în altă oală mai mare, cu suficientă apă, care va urca pe părțile laterale ale vasului. Încălziți apa (nu fierbeți!) până când ceara începe să se topească. Amestecați pentru a accelera topirea. Apoi, lăsați să se răcească preț de câteva minute. Adăugați în ceară 30-40 de picături de ulei de Citronella și amestecați. Turnați în borcănele sau în cutiuțe, lăsând fitilul afară. Aşteptaţi ca ceara să se răcească și să se solidifice. Tăiați fitilul la 2 cm. Lumânările sunt gata, aprindeți-le și puneți pe fugă gândacii!

Oțetul le vine de hac furnicilor

Cu toții ne bucurăm de frumusețea naturii, dar atunci când natura încearcă să ne intre în casă, aceasta poate deveni o problemă. Dacă furnicile v-au invadat locuința sau doriți să vă asigurați că nu o vor face, atunci optați pentru acest spray din uleiuri esențiale și oțet. Furnicile operează trimițând cercetași care apoi lasă urme de feromoni pentru restul coloniei. Anumite uleiuri esențiale ajută la perturbarea acestui traseu al mirosurilor, creând confuzie pentru furnici. Nu trebuie să apelați la pesticide toxice, anumite componente ale uleiurilor esențiale vor face același lucru. Menta nu este excelentă doar pentru sănătatea părului și pentru apa de gură. Acest ulei puternic le derutează pe furnici. La fel și cuișoarele sub formă de ulei esențial. Cuișoarele conțin eugenol, care ucide furnicile. d-Limonenul este un compus din uleiurile citrice, cum ar fi portocala și lămâia, care este, de asemenea, toxic pentru furnici. Însă furnicilor nu le place mai ales mirosul de oțet. Pur și simplu pulverizați oțet peste zona cu furnici, așteptați 30 de minute, apoi luați-le cu o mătură. Pentru a prepara acest spray aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 30 de picături de ulei esențial de mentă, 10 picături de ulei esențial de cuișoare, 15 picături de ulei esențial de portocale, 1/2 cană cu oțet alb, 1/2 cană cu apă. În sticla de spray adăugați uleiurile esențiale și oțetul. Turnați apă până când sticla este aproape plină, dar nu chiar. Înșurubați capacul pulverizatorului și agitați bine. Pulverizați prin zonele pe unde ați văzut furnici. Folosiți-l prin plin la colțurile dulapurilor, ușilor, pragurilor, ferestrelor. Îmbibați cu insecticid cârpe de bumbac și așezați-le în cămară sau pe acolo pe unde știți că furnicile ar putea reveni.

Ţineţi păianjenii departe de familia dumneavoastră!

Păianjenii se instalează în casele noastre din mai multe motive. Uneori pentru că le place un loc cald unde să se ascundă în lunile reci, alteori sunt în căutare de hrană sau de apă și, alteori pur și simplu intră printr-o crăpătură sau o fereastră deschisă, fără niciun alt motiv. Există o mulțime de produse încărcate cu substanțe chimice pentru respingerea și uciderea păianjenilor, dar dacă aveți animale de companie sau copii mici, acestea pot fi periculoase. Acest spray cu ulei esențial ecologic va ține păianjenii departe de familia dumneavoastră. Ingrediente: apă, 25 de picături de ulei esențial de mentă, 5 picături de ulei esențial de eucalipt, detergent ecologic pentru vase, pulverizator din sticlă, dischete de bumbac. Se toarnă apă în pulverizator, apoi se adaugă uleiurile și câteva picături de detergent. Amestecați și pulverizați ușile, pervazurile ferestrelor și oriunde păianjenii obișnuiesc să se ascundă. Folosiți spray-ul cel puțin o dată pe săptămână pentru cele mai bune rezultate.