Main menu

header

857 25 1de Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea

Iarna bate la ușă, iar scumpirile anunțate și costurile facturilor au devenit probleme reale pentru o bună parte dintre români. Pentru toate aceste neplăceri, există trucuri și soluții practice, care vă vor ajuta să micșorați valoarea facturilor și să economisiți mai mulți bani. Specialiştii în eficiență energetică recomandă câteva schimbări în locuință, pentru a reduce semnificativ cheltuielile cu utilitățile.

Alegeți ferestre cu două sau trei straturi de sticlă

Dacă locuiți la bloc, factura la încălzire poate fi redusă cu circa o treime prin izolarea termică. Procedura este una complexă. Aceasta nu implică doar izolarea faţadelor cu polistiren expandat şi montarea de tâmplărie termoizolantă, ci şi izolarea subsolului, a teraselor, reabilitarea instalaţiilor de încălzire. Dacă locuința nu este izolată termic și doriți să faceți economii, apelați la câteva trucuri simple. Atunci când aerisiți o cameră, deschideți larg ușile și geamurile, pentru ca aerul să intre repede în încăpere. În acest mod, pierderile de căldură vor fi mai mici. Ferestrele cu două sau trei straturi de sticlă joacă, de asemenea, un rol important în menținerea căldurii. În cazul în care aveți geamuri din lemn, umpleți spațiul dintre sticlă și lemn cu silicon sanitar.

21 de grade Celsius, temperatura optimă din cameră

Oricât de frig ar fi afară, locuința nu trebuie supraîncălzită. Practic, dacă scădeți temperatura cu un grad în casa dumneavoastră, puteţi reduce consumul de energie cu până la 7%. Controlul centralei se poate face la orice oră, din orice loc, prin intermediul termostatelor inteligente. Acestea pot fi programate direct de pe telefonul mobil, prin intermediul unei aplicaţii. Setaţi termostatul la 21 de grade Celsius, aceasta fiind o temperatură optimă pentru sănătate, confort şi buget, potrivit Comisiei Europene. Dacă vă este prea cald, nu deschideţi ferestrele. Mai bine micșorați temperatura sistemului de încălzire. În cazul în care plecați la birou, specialiștii vă sfătuiesc să setați o valoare mai scăzută cu trei sau patru grade Celsius față de normal. Setaţi din centrala termică o temperatură mai mică a apei calde, pentru a nu necesita combinarea cu apă rece. Termostatul va fi reglat la circa 50 de grade Celsius pentru boiler.

Optați pentru becuri LED

857 25 2Pentru reducerea facturii la curentul electric, este indicat să înlocuiți becurile clasice cu altele de tip LED. Spre deosebire de becurile cu filament, LED-urile pot consuma cu până la 75% mai puțin curent electric. În plus, acestea au și o durată de viață mult mai lungă. Inconvenientul constă în faptul că sunt mai scumpe, dar își scot banii într-un timp rezonabil. Chiar și atunci când aveți becuri economice, nu lăsați lumina aprinsă în camerele pe care nu le utilizați. Păstrați lumina aprinsă doar în acele camere în care vă petreceți timpul. Veți observa o diferență în valoarea facturii. Partea cea mai mică a consumului de curent din casă revine iluminatului, aproximativ 30%. Restul de circa 70% reprezintă consumul electrocasnicelor și electronicelor pe care le dețineți. Înainte să plecați de acasă pentru mai mult timp, scoateți aparatura electrocasnică din priză. Veți consuma cu până la 10% mai puţină energie electrică.

Cumpărați electrocasnice performante

857 25 3Este esențial de amintit că electrocasnicele sunt etichetate de producători, iar consumatorii pot analiza eficienţa energetică şi consumul anual al acestora. Pentru acest lucru, trebuie doar să citiţi eticheta lipită pe fiecare aparat sau manualul de instrucţiuni. Procentual din valoarea facturii, electrocasnicele cu cel mai mare consum de energie electrică sunt: aparatul de aer condiţionat (25%), boilerul (15%), frigiderul (14%), maşina de spălat (10%), maşina de spălat vase (7%). Pentru consum optimizat, este necesar să alegeţi aparatele din clasa A+++, A++, A+, chiar dacă acestea sunt mai scumpe. Aparatele din clasa A+++ sunt cu până la 65% mai eficiente energetic, cele A++, cu până la 45%, iar cele A+, cu până la 25%.

Folosiți un dispozitiv de economisire a energiei

Maşina de spălat vase nu trebuie utilizată pentru un număr mic de farfurii sau pahare. Dacă doriți să economisiți energie electrică, puteți scoate din program opţiunea de uscare. Programul intensiv de spălare se va aplica doar tigăilor, oalelor şi farfuriilor foarte murdare. Frigiderul și congelatorul trebuie să stea cât mai departe de sursele de căldură şi la aproximativ 20 de centimetri depărtare de perete. Temperatura recomandată pentru frigider este între un 1 și 4 grade Celsius. Pentru congelator, aceasta ar trebui reglată la -18 grade Celsius. Setarea frigiderului la o temperatură foarte joasă nu face decât să îl suprasolicite, fără să facă fructele și legumele din interior mai proaspete. Dezgheţaţi congelatorul frigiderului în mod regulat. În caz contrar, acesta poate consuma cu până la 25% mai multă energie electrică. Deschideţi ușa frigiderului de puţine ori şi verificaţi garnitura. Este necesar ca aceasta să fie în stare bună. Astfel, veți evita risipa de curent electric. Un alt pont de economisire a energiei electrice se referă la cuptorul cu microunde şi la plita electrică, care trebuie utilizate la nivelul mediu de intensitate. Nu uitați să scoateți din priză electronicele și încărcătorul telefonului după folosire. În caz contrar, vor continua să consume multă energie, chiar dacă nu alimentează aparatele. Monitorul calculatorului trebuie să fie de tip LED sau LCD și să aibă anumite funcţii activate: sleep mode, auto shutdown sau hybernate. Scoateți din priză uscătorul de păr şi aparatele de îngrijire personală după folosire. Maşina de spălat rufe va fi setată pe programul de spălare economic şi rapid (30 de minute), la o temperatură de spălare de 30-40 de grade Celsius. Pentru a eficientiza consumul de energie electrică, este indicat să utilizați un dispozitiv de economisire a energiei. Acest dispozitiv poate stabiliza tensiunea, contribuind la prelungirea vieții aparatelor electrice.

În sezonul rece, nu lăsați mobilierul lângă calorifere, întrucât poate împiedica răspândirea căldurii

Lipiţi o folie de aluminiu în spatele caloriferului

Nu uitați să aerisiți caloriferele în fiecare an. Procedura se face în special vara sau la începutul sezonului rece. Dacă aerul se acumulează, caloriferul nu se încălzește uniform. Aerul acumulat nu permite apei să circule corect și prin tot caloriferul, afectând fluxul de agent termic. Puteți apela la ajutorul unui specialist care să vă arate cum se procedează. Dacă doriți ca temperatura din cameră să crească, lipiți o folie de aluminiu în spatele caloriferului. Aceasta trebuie să aibă dimensiuni mai mari față de cele ale caloriferului. Cu ajutorul acestei metode, temperatura va crește cu câteva grade Celsius. În plus, pentru a avea o temperatură mai mare, achiziționați un covor pufos în cameră. O temperatură ridicată în locuință poate fi obținută și prin alte trucuri simple. De pildă, după ce ați terminat de făcut duș, lăsați ușa de la baie deschisă. La fel puteți proceda și cu ușa de la bucătărie, după ce utilizați cuptorul aragazului.