Main menu

header

966 27 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Dezvoltarea unor bune obiceiuri financiare este un efort care aduce o mulțime de beneficii. Specialiștii recomandă câteva măsuri care pot fi luate și care, odată devenite reflexe, oferă un sentiment de siguranță foarte important pentru echilibrul interior.

Diferențierea cheltuielilor importante de… dorințe

Momentul de a începe instituirea unor bune obiceiuri financiare este… oricând - dar cu cât mai repede, cu atât mai bine. Fără să fie foarte complicate, aceste obiceiuri bune trebuie doar menținute cu strășnicie, pentru a deveni reflexe. Primul pas către bunăstarea financiară este să știți exact câți bani aveți și pe ce îi cheltuiți. După ce scădeți din venitul de bază cheltuielile importante - chiria sau creditul ipotecar, alimentele, transportul, îngrijirea copiilor, asigurările (de viață, de locuință, de sănătate) și divertismentul - calculați cât cheltuiți pe articole care nu sunt neapărat necesare, dar pe care vi le doriți - cafeaua de lux pe care o cumpărați în drum spre serviciu, mesele la restaurant sau chiar obiectele de firmă. Făcând acest simplu gest cât mai des, veți constata că fără să vă dați seama, din al doilea capitol vă cresc economiile. 

Fixarea unui buget și urmărirea plăților

Dacă aveți conturi de card de credit, notați rata dobânzii și plățile minime necesare. Pentru alte împrumuturi, cum ar fi unul pentru mașină sau pentru studii, notați soldul, plățile și când vor fi achitate. Revizuiți și actualizați aceste informații o dată sau de două ori pe an și veți observa că va deveni tot mai ușor să vă mențineți bugetul. Cel mai popular tip de buget este regula 50-30-20, un ghid pentru nevoi, dorințe și economii. Acest tip de ordonare este un foarte bun punct de plecare pentru ordonarea finanțelor, echilibrează economiile pe termen lung și lasă suficient spațiu pentru cheltuielile alocate distracției. De asemenea, este foarte important ca toate cheltuielile să fie „ținute în mână”, cel puțin până la momentul în care tipul de buget pe care îl preferați devine rutină.

Stabiliți un fond de urgență

Indiferent de instrumentul de bugetare pe care îl utilizați, puterea acestui obicei financiar vine din urmărirea cheltuielilor în mod regulat, iar aceasta poate face diferența între doar a rămâne pe linia de plutire sau a avansa. În tot acest tablou, pentru a nu dezechilibra o situație ordonată, este indicat să stabiliți un fond de urgență, pentru situațiile neprevăzute care apar în viața oricui și care nu ar trebui să vă dea finanțele peste cap. Pentru a evita acest scenariu, experții financiari recomandă economisirea unei sume echivalente cu până la șase luni de cheltuieli de trai, într-un fond de urgență. Chiar dacă inițial pare un standard foarte ridicat, se poate începe cu o sumă confortabilă, secretul reușitei fiind aceeași amintită disciplină: punând în mod constant sume cât de mici în fondul respectiv, veți constata la un moment dat că o situație neprevăzută, chiar dacă nu va putea fi acoperită integral din acele economii, poate fi mult „ușurată” din perspectivă financiară și nu vă va lăsa complet descoperiți. Specialiștii numesc acest obicei „economisirea pe pilot automat” și poate avea efecte remarcabile, generând un sentiment de siguranță în fața evenimentelor neașteptate.

Economisire prin „pierderea din vedere”

Persoanele care reușesc să economisească regulat, indiferent ce sume, folosesc un truc pentru a face din acest bun obicei un automatism: „pierd din vedere” suma respectivă, care pleacă automat spre fondul de urgență. Pentru că este atât de ușor pentru oricine să lase viața de zi cu zi să împiedice atingerea obiectivelor de ordonare a finanțelor proprii, acest tip de a nu avea în fața ochilor respectiva sumă alocată economisirii este de natură să ferească de cheltuielile impulsive. Nefiind disponibile, aceste sume care pleacă automat spre siguranța zilei de mâine nu vă afectează în niciun fel bugetul standard, dar în schimb multiplică o sumă care ajunge să ofere o liniște interioară prețioasă.

„Mentalitatea frugală”: trăiți cu mai puțin decât câștigați

Acest obicei se poate implementa de regulă atunci când deja există anumite reflexe legate de sănătatea finanțelor proprii. În vremuri complicate și schimbătoare, persoanele cele mai disciplinate reușesc, totuși, să „pășească pe teren sigur” din punct de vedere al banilor. La început, a trăi cu mai puțin decât câștigați poate fi dificil și este necesară ceea ce se numește „mentalitatea frugală” pentru o vreme, adică renunțarea la tot ce nu este absolut necesar, pentru formarea reflexului, apoi mintea realizează cât de puțin, printr-o eventuală comparație, îi trebuie cu adevărat unei persoane pentru a trăi decent. De aici încolo, coroborat cu bunele obiceiuri de disciplină financiară deja instaurate, este tot mai ușor să ajungeți la rutina de a trăi cu mai puțin decât câștigați. Recompensa nu se va lăsa așteptată prea mult timp, iar siguranța financiară este unul dintre cele mai bune scopuri pentru a face ordine în buget.

Plătiți-vă datoriile la timp

966 27 2Datoria poate fi un instrument util la un moment dat în viață, dar experții financiari recomandă ca aceasta să nu dureze foarte mult, indiferent de motivul pentru care a fost făcută. La mijloc este o chestiune de calcul: cu cât duceți mai mult timp datorii, cu atât veți plăti mai multă dobândă, iar aceștia sunt bani pe care altfel i-ați putea direcționa către obiective de economisire. Unul dintre cele mai bune obiceiuri, care nu implică neapărat constrângere, ci voință și disciplină pe termen lung, este acela de a plăti mai mult decât suma minimă a datoriei ori de câte ori este posibil. Chiar și o mică creștere vă va ajuta să rambursați mai repede datoria, ceea ce înseamnă că veți economisi bani cu dobânda. De asemenea, este de preferat să vă exersați noul bun obicei mai întâi pe plata datoriilor cu dobândă mai mare. Din același tablou fac parte și facturile, întrucât penalizările de întârziere sunt tot banii personali, care ar putea fi direcționați spre altceva. Dacă doriți să vă simplificați cu adevărat viața financiară, aveți la dispoziție serviciul automat de plată a facturilor al băncii unde aveți contul și nu mai trebuie decât să vă asigurați că includeți acele sume în buget. Obișnuința de a plăti facturile la timp va preveni comisioanele de întârziere și vă va îmbunătăți ratingul de credit, ceea ce vă poate economisi bani sub forma unei rate mai mici a dobânzii atunci când solicitați un împrumut.

Chiar dacă venitul crește, specialiștii recomandă mici ajustări ale stilului de viață pentru a menține cheltuielile sub control, cu accent pe evaluarea pragmatică a dorințelor legate de achiziții tot mai scumpe

Cont anticipat pentru pensionare

Cu cât începeți mai devreme să economisiți pentru pensie, cu atât mai bine - acest lucru s-a dovedit în timp adevărat chiar dacă pensionarea pare departe. De ce este esențial să construiți mai devreme economii pentru retragere? Potrivit specialiștilor, timpul este cel mai bun aliat al economisirii - în decenii, banii puși deoparte pentru senectute se înmulțesc mult mai accentuat, astfel încât puteți câștiga dobândă la dobândă.