de Camelia Onciu
Laptele are mai multe virtuți. Se folosește la gătit, la fabricarea produselor de înfrumusețare, dar știați că acest produs lactat este util și în casă? Absoarbe mirosurile neplăcute, face suprafețele să strălucească, curăță temeinic podelele și vă hrănește plantele!
Gresie strălucitoare
Laptele este un ingredient din bucătărie foarte eficient și ca produs de uz casnic, folosit la curățenie încă de pe vremea bunicii. Este ieftin, accesibil tuturor, și mai ales nonchimic, protector al sănătății noastre și al mediului. Laptele este perfect pentru curățarea pardoselilor. Turnați puțin lapte pe podea și frecați cu mopul. Se lasă să se usuce și se clătește cu apă și puțin oțet alb. Gresia va străluci garantat.
Dezodorizant pentru frigider
Pentru mirosurile neplăcute, laptele este ideal ca deodorizant. Așezați pur și simplu câteva căni cu acest lichid în locuri strategice din casă. Frigiderul miroase urât? Sau există un miros puternic de umezeală în baie? Puneți o cană cu lapte în aceste spații închise pentru a absorbi mirosurile nedorite. Nu uitați să schimbați cupele cu lapte în mod regulat pentru a crește eficacitatea remediului.
Scoate petele din țesături
Dacă ați descoperit pe haine pete de suc de fructe sau de cerneală, nu vă panicați! Înmuiați țesătura într-un lighean cu lapte călduț timp de câteva ore, apoi spălați rufele manual, dacă este posibil cu detergent de casă. Laptele va dilua cerneala și veți scăpa de pete fără să folosiți chimicale.
Curăță și repară porțelanul fisurat
Serviciul de porțelan pătat poate fi din nou strălucitor. Scufundați ușor ceștile și farfuriile într-o cratiță mare umplută cu lapte și încălziți. Porțelanurile își vor recăpăta prospețimea de odinioară! Dacă s-a spart o ceașcă de porțelan, lipiți cioburile, apoi scufundați obiectul deteriorat în lapte fiert timp de o oră. Datorită căldurii, proteina numită cazeină preilor, dispare dacă fierbeți vasele în lapte, la foc mic, timp de o oră. Vreți să faceți să strălucească tacâmurile de argint moștenite de la bunica? Înmuiați o cârpă curată în lapte și frecați ușor tacâmurile, apoi clătiți.
Bacteriile lactice le distrug pe cele periculoase
Pentru a iginiza fosa septică sau pentru a curăța toaleta, turnați puțin lapte. Nu ezitați să folosiți chiar și lapte acru. Se lasă să acționeze, apoi se clătește. Bacteriile lactice le vor elimina pe cele periculoase din WC.
Remediu pentru poșete și pantofi
Pentru pantofii din piele zgâriați și deteriorați, înmuiați o cârpă în puțin lapte și ungeți zonele deteriorate. Lăsați să se usuce înainte de a şterge cu o cârpă moale. Laptele, bogat în nutrienți, va revitaliza pielea, o va curăța, o va hidrata și îi va da strălucire. Metoda e valabilă și pentru canapele, genți, curele, haine de piele.
Revigorează plantele
Plantele de interior pot fi curățate cu lapte expirat. Amestecați o pătrime lapte cu trei pătrimi apă într-un pulverizator și stropiți frunzișul plantelor de apartament. Acestea își vor recăpăta vigoarea. Bine de știut: laptele are proprietăți antifungice naturale, ajutând în lupta împotriva apariției ciupercilor datorită conținutului său în calciu, microorganisme, proteine și vitamina B care întăresc apărarea imunitară a plantelor. Face astfel posibilă lupta împotriva mucegaiului, care atacă dovleceii și castraveții.
Îngrășământ natural
Laptele este un îngrășământ natural care înlocuiește produsele chimice pentru tufele de trandafiri. Cu condiția să folosiți acest remediu cel mult o dată la trei luni, pentru a evita putrezirea și mirosurile neplăcute. Laptele acru ține departe dăunătorii și insectele din grădină, dar și pisicile care dau târcoale plantelor, fără însă a le pune viața în pericol. Pur și simplu turnați puțin lapte în jurul plantelor pe care doriți să le protejați.
Trucuri în bucătărie
Pentru a elimina gustul de congelat și pentru a spori aroma naturală a peștelui, se recomandă să-l dezghețați în lapte. Când pregătiți dulcețurile de casă, ungeți cu lapte etichetele de hârtie și lipiți-le pe borcanele răcite. După ce se termină gemul, etichetele vor fi îndepărtate foarte ușor. Cum să împiedicați laptele să se lipească de fundul cratiței? Treceți cratita prin apă rece și nu o ștergeți. Turnați apoi laptele. Se va forma o peliculă ușoară care va împiedica lipirea. Cum să faceți să nu dea laptele în foc? Puneți o farfurie mică din oțel inoxidabil cu susul în jos în cratiță. Trucul va reduce formarea de spumă și pieliță. Sau puteți pune o lingură de lemn peste oală. Cum să preveniți formarea de cocoloașe în aluatul de clătite? Încălziți puțin laptele înainte de a-l amesteca cu făina. Laptele diminuează gustul prea picant al alimentelor. Adăugați câteva picături în preparate și veți scăpa de gustul iute ca focul.