Main menu

header

988 28 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

În multe cazuri, garajul se poate transforma într-un fel de depozit improvizat, unde își găsesc loc tot felul de obiecte care nu sunt necesare în fiecare zi. Dar cu puțină organizare și unele trucuri de la specialiști, acesta poate deveni un spațiu ordonat și, implicit, mult mai aerisit și mai funcțional.

Gândiți pe verticală

Dacă inițial garajul poate părea un spațiu mare, a-l transforma într-un depozit dezorganizat îl va face nu doar inestetic, ci și haotic - puteți să nu mai găsiți ceva ce căutați tocmai în locul unde ați pus acel obiect pentru… a-l găsi. Așadar, prima recomandare pe care o fac experții este să gândiți pe verticală. „Fie că utilizați coșuri stivuibile, rafturi în picioare sau instalați organizatoare de perete, aceste instrumente vă ajută să creați spațiu de depozitare suplimentar și vă ușurează organizarea articolelor. Recomandăm întotdeauna clienților noștri să încorporeze rafturi metalice pe picioare pentru garajele cu spațiu limitat. Acestea oferă depozitare suplimentară substanțială și mențin un aspect îngrijit, ordonat”, recomandă Aaron Traub, proprietar și organizator la My Professional Organizer Dallas.

Păstrați obiectele accesibile

988 28 2Organizarea înseamnă mai mult decât eliminarea dezordinei de pe podea. Pentru a face lucrurile cât mai eficiente posibil, acordați prioritate stocării în funcție de frecvența cu care sunt utilizate obiectele. „Articolele pe care le folosiți des ar trebui să fie păstrate în cea mai accesibilă parte a garajului, pe care o puteți numi zona 1. Pe de altă parte, lucrurile pe care le utilizați mai rar ar trebui să fie stocate în zonele 2 sau 3. De exemplu, instrumentele pe care le accesați des ar trebui să fie plasate în zona 1, în timp ce decorul sezonier - umbrele de plajă, decorațiuni de Crăciun sau piscine gonflabile - pot fi într-un spațiu mai puțin accesibil, care ar putea fi zona 3”, explică Nicole Gabai, fondatoarea B. Organized și autoarea cărții „The Art of Organizing: An Artful Guide to an Organized Life”.

Creați un sistem numerotat de stocare

Containerele de depozitare din plastic sunt o modalitate la îndemână de a păstra articole similare împreună, iar etichetarea coșurilor în care aveți diverse obiecte vă asigură că puteți găsi rapid piesa care vă trebuie la un moment dat. Dacă aveți mai multe containere pentru diferite categorii, tot prin folosirea zonelor amintite poate fi făcută ordine, în funcție de prioritatea accesării. Organizatorul Kathi Lipp, autoarea cărții „The Clutter-Free Home”, sugerează să adăugați numere la fiecare etichetă, apoi să păstrați o listă principală a conținutului din tot garajul pe o foaie amplasată la vedere: „Când caut ghivece de grădină, de exemplu, mă uit pe listă și știu că acestea sunt în coșul de grădinărit; și coșurile sunt numerotate, așa că nu trebuie să cotrobăi peste tot”. De asemenea, în garaj puteți sorta obiectele după un anumit proiect de îmbunătățire a locuinței sau după segmentul de utilizare (bricolaj, electricitate, instalații sanitare etc.).

Piesele mici stau bine în cutii de medicamente, etichetate

988 28 3Mulți pasionați de computere își schimbă des ustensilele de lucru, așa că unele părți de calculator pot ajunge în garaj. Apoi este nevoie de unul dintre acestea, dar dezordinea mare descurajează orice încercare de a-l identifica. Așa că specialiștii recomandă amplasarea acestor componente sensibile și de mici dimensiuni în cutii de medicamente. Același sistem este perfect valabil și pentru elemente de fixare - șuruburi, șaibe, inbusuri, cuie, piulițe. Aceste containere mici au dimensiunea perfectă pentru astfel de obiecte și la final nu mai este nevoie decât să le etichetați și să le amplasați în funcție de activitățile de fiecare zi și de câtă nevoie aveți de aceste obiecte. Iar dacă piesele sunt mai multe sau ceva mai mari, experții recomandă un truc simplu: tăiați treimea superioară a unei sticle de plastic de doi litri, lăsați o parte puțin mai înaltă, astfel încât să puteți face o gaură și să atârnați organizatorul pe un perete, apoi înfășurați bandă adezivă în jurul fundului sticlei, pentru a o întări, și umpleți-o cu instrumentele potrivite, care în acest fel vor fi și organizate, și la vedere.

Ţineţi hainele în cutii de plastic

Un garaj poate fi un loc la îndemână pentru a depozita hainele în afara sezonului, mai ales dacă dulapurile din casă sunt mai mici. Pentru a prelungi durata de viață a pieselor vestimentare, folosiți cutii de plastic atunci când le depozitați în garaj. „Nu este recomandat să puneți hainele în cutii de carton, deoarece mirosul specific de adeziv se poate transfera pe haine, fiind ulterior greu de îndepărtat. Și nu uitați să folosiți lavandă uscată pentru ținerea la distanță a dăunătorilor”, spune Gabai. Aceleași cutii de plastic cu capac etanș pot fi ideale pentru pâmântul de flori care rămâne după fiecare operațiune din grădină, împiedicând transformarea acestuia în bulgări din cauza umidității.

Înfășurați furtunul în jurul unei găleți… suspendate

Uneltele sunt unele dintre cele mai frecvente obiecte găsite într-un garaj și pot ajunge rapid la stadiul de dezordine dacă nu sunt organizate corespunzător. În primul rând, luați în considerare păstrarea instrumentelor la care ajungeți des în interiorul locuinței. „Puteți ține o cutie de instrumente mai mică și mai simplă într-o zonă din casă, cum ar fi cămara sau spălătoria, pentru articolele utilizate frecvent, cum ar fi un ciocan, șurubelnițe, cuie”, recomandă Gabai. În ceea ce privește garajul, mulți proprietari de grădini au de furcă iarna cu „indisciplina” furtunului de udat, dar și aici specialiștii au identificat o soluție simplă: înfășurați-l ordonat în jurul unei găleți vechi sau a unei cutii mai mari de vopsea, în funcție de dimensiuni, vă sfătuiește organizatorul profesionist Sandy Magura: „Găleata va menține furtunul în siguranță și îl va împiedica să se răsucească. Apoi atârnați găleata de mâner pe un cârlig de perete, pentru a o ține într-un spațiu mai ferit, care să nu încurce”.

Dacă aveți articole cu forme care nu se potrivesc cu ușurință pe rafturi, folosiți cârligele în formă de „S“, o soluție ușoară, dar eficientă pentru aproape orice, cu atât mai mult cu cât pot fi agățate și de tavan

Barele din cauciuc fac loc şi maşinii, şi rafturilor

Deși este posibil să aveți suficient spațiu în garaj pentru a parca o mașină sau chiar două, aglomerația poate surveni rapid atunci când doriți să folosiți zona și pentru depozitare. Pentru a vă asigura că aveți suficient spațiu pentru ambele, Gabai recomandă bare de protecție mari, din cauciuc: „Acestea conturează în mod clar perimetrul de parcare, permițându-vă să utilizați tot ce rămâne disponibil pentru depozitare, să instalați câte rafturi sau dulapuri aveți nevoie și să vă asigurați un spațiu adecvat de circulat printre toate acestea”.