Main menu

header

989 25 1de Gheorghe Zmaranda

Haruki Murakami, scriitor japonez, a spus despre munți că „în funcție de unghiul de vedere, de anotimp, de ora din zi, de starea de spirit a privitorului sau de orice alt lucru, își pot schimba efectiv aspectul. Astfel, este esențial să recunoaștem că nu putem cunoaște niciodată mai mult decât o singură latură, un mic aspect al unui munte”. Cred că este o teorie pe care o pot confirma chiar și cei mai experimentați alpiniști. Muntele, deși pare că dezvăluie mult despre sine, este mereu enigmatic și imprevizibil. De aceea nu trebuie subestimat niciodată. Pentru că este vremea călătoriilor, vă aducem în atenție câteva recomandări cu privire la expedițiile montane. Este vară, temperaturile sunt mari, riscul furtunilor este iminent, de aceea trebuie să fiți informați cu privire la conduita pe care trebuie să o aveți în cazul în care sunteți surprinși de o furtună pe munte.

Fiți atenți la semnele unei posibile furtuni!

989 25 2Indiferent de experiența pe care o aveți, atunci când porniți pe munte trebuie să fiți conștient de faptul că există riscuri pe care vi le asumați într-o astfel de călătorie și că nu trebuie să subestimați forțele care se pot dezlănțui aici. În călătoriile de acest fel sunt testate anduranța și capacitatea de adaptare la situații neprevăzute. Faptul că vremea se poate schimba într-o clipă pe munte nu este un clișeu, ci o realitate care îi pune în dificultate pe mulți turiști. Vara cu atât mai mult cresc șansele de a fi luat prin surprindere de o schimbare bruscă a vremii, de aceea este foarte important să vă documentați temeinic cu privire la traseul pe care vreți să îl faceți și să consultați prognoza. Odată ajunși pe munte, trebuie să fiți atenți la schimbările de pe cer. Vara, când temperaturile sunt ridicate, se înregistrează și multe furtuni care apar parcă din senin. Observați cerul în mod constant. Cumulus sunt nori denși, cu margini clar definite. Aceștia pot indica iminența unei furtuni pentru că, în general, se transformă în nori cumulonimbus care pot avea o dimensiune impresionantă. Un semn al faptului că furtuna care urmează să înceapă va fi foarte violentă este și faptul că cerul se întunecă rapid, apar rafalele de vânt, iar temperatura scade. Dacă observați aceste semne trebuie să fiți pregătit pentru furtună, să îmbrăcați echipamentul de ploaie și să mergeți într-un loc sigur unde nu există riscul producerii unei viituri sau desprinderii stâncilor.

Îndepărtați-vă de obiectele metalice și așezați-vă în poziția ghemuit!

989 25 3În cazul în care sunteți surprinși de o furtună pe munte și nu aveți posibilitatea de a vă retrage într-un refugiu montan trebuie să rămâneți calm și să respectați următoarele recomandări. Unul dintre cele mai serioase riscuri care pot apărea în timpul unei furtuni este să fiți lovit de fulger, iar locurile unde există cea mai mare probabilitatea ca acest lucru să se întâmple sunt pe crestele munților, pe platourile montane sau sub copaci. Evitați așadar aceste zone. Dacă, totuși, furtuna apare rapid și nu aveți posibilitatea să vă adăpostiți într-un loc mai sigur trebuie să vă îndepărtați de orice obiecte metalice pe care le aveți la dumneavoastră sau din jur. Renunțați la bețele metalice, spre exemplu, pentru că sunt conductor de electricitate. „Deși părerile sunt împărțite cu privire la capacitatea pioletelor, bețelor și telefonului de a atrage fulgerele, noi recomandăm ca acestea să fie lăsate la circa 30 de metri de locul în care veți stationa, astfel încât după ce pericolul fulgerelor a trecut să fie la îndemâna dumneavoastră”, se arată pe site-ul Salvamont România. Apoi așezați-vă în poziția ghemuit, cu brațele în jurul genunchilor și capul pus pe genunchi. Asigurați-vă că nu aveți contact direct cu solul, folosiți în acest sens rucsacul sau un sac de dormit. Puneți-l pe pământ și așezați-vă pe el. În cazul în care faceți parte dintr-un grup este foarte important să vă asigurați că oamenii se dispersează, nu stau grupați. Păstrați cel putin 15 metri distanță unul de celălalt pentru a evita o „lovire în lanț”. Rămâneți în poziția ghemuit până în momentul în care furtuna se oprește. În general, furtunile inopinante se termină la fel de repede cum încep, dar Salvamont România recomandă ca după ce ați auzit ultimul tunet să rămâneți circa 30 de minute în această poziție pentru a fi siguri că pericolul a trecut.

Atenţie la semnele care anunţă furtuna, mai ales la înnorările bruşte vara şi la „ceaţa” coborâţă, parcă, din... cer!

Ponturi

  • Înainte de a urca pe munte documentaţi-vă temeinic cu privire la traseul pe care îl veți parcurge. Este important să știți care este durata lui, nivelul de dificultate și ce refugii montane veți găsi în expediția pe care v-ați propus să o realizați;
  • Deși vremea este foarte imprevizibilă în munți, este indicat ca înainte de a organiza o plecare de acest fel întotdeauna să consultați prognoza meteo;
  • În timpul furtunii nu rămâneți lângă sursele de apă, izvoare sau pârâie pentru că sunt conductoare de electricitate;
  • În cazul în care una dintre persoanele care vă însoțesc pe munte a fost lovită de fulger puteți să îi acordați prim-ajutor atunci când furtuna a încetat. Este important de știut că persoana lovită de fulger nu reține sarcina electrică descărcată. Obligatoriu anunțați evenimentul echipelor Salvamont şi apelați numărul unic de urgență SNAU 112.

„Nu staţionaţi pe vârfuri, creste sau zonele plate expuse“

Conduita pe care trebuie să o avem pe munte este una de prevenție și de vigilență. Salvamont România are indicații foarte clare cu privire la ce ar trebui să facem în situații de genul celor descrise mai sus. „Nu staționați pe vârfuri, creste sau zonele plate expuse, iar dacă sunteți surprins de furtună atunci trebuie să ştiți că zona mediană a crestelor este mai puțin periculoasă decât extremitățile ei. Nu rămâneți lângă stâlpi de marcaje și nu atingeți nimic din ce poate fi conductor de electricitate. Nu staționați sub copaci înalți sau solitari, ci mai degrabă între pâlcurile de copaci mai mici. Orientați-vă rapid și găsiți o mică ridicătură sau platformă dominată de un punct înalt vecin și ghemuiți-vă la cel puțin un metru distanță de acel punct. Este indicat ca acesta să fie de vreo cinci-zece ori mai înalt decât poziția de ghemuit. Evitați pietrele umede și zonele cu licheni. Nu căutați refugiu în grote mici sau surplombe întrucât există riscul de a forma o punte de scurtcircuit. Spațiul grotei în care staţionați trebuie să aibă cel puțin un metru distanță față de pereții laterali, trei metri distanță deasupra capului și cel puțin 20 de metri față de intrare”.