Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

În condiţiile în care salariile au scăzut simţitor, multe persoane nu-şi mai permit să mai comande în fiecare zi pizza sau mâncare de la firmele de catering. Aşadar, fie gătiţi acasă şi luaţi hrană la voi, fie trebuie să fiţi extrem de atenţi de unde vă cumpăraţi de mâncare dacă nu vreţi să cheltuiţi prea mult. Vă oferim câteva sfaturi care vă pot ajuta să economisiţi nişte bani, preparându-vă singuri „pacheţelul” pentru serviciu.

Preparatele comandate sunt foarte scumpe
În primul rând, trebuie să ţineţi cont de faptul că nici colegii, dar nici şeful nu vor veni să vă plătească facturile, aşa că nu are de ce să vă fie ruşine de ei dacă vă luaţi „pacheţel” la serviciu. Consumaţi cu încredere mâncare de acasă şi sfătuiţi-i chiar şi pe colegi să facă acelaşi lucru dacă nu vreţi să fiţi singurii în această situaţie. Puteţi opta pentru mâncare gătită, sandvişuri şi chiar prăjituri, iar acestea vor fi, cu siguranţă, mult mai sănătoase decât cele din comerţ.
Nu uitaţi nici de cămara bunicii. Zacusta, dulceaţa sau compotul pot salva „pacheţelul” în zilele aglomerate, în care nu aveţi timp să gătiţi. Gândiţi-vă câţi colegi de-ai dumneavoastră dau zilnic câte 7-8 lei pe o porţie de zacuscă.

Salate consistente în loc de shaorma
Totuşi, dacă într-o zi n-aveţi timp sau chef să staţi în bucătărie, în această perioadă puteţi consuma cu încredere roşii, castraveţi, ardei ori brânză. Pe lângă faptul că vă vor costa mai puţin pentru că le puteţi aduce de acasă, veţi mânca şi sănătos şi veţi fi plini de energie. Există soluţii şi pentru cei care nu vin direct de-acasă la serviciu sau care au plecat în grabă. În primul rând, nu fugiţi la fast-food să cumpăraţi shaorma sau hamburgeri (care costă între 7 şi 15 lei). Mai bine optaţi pentru un borcănel cu iaurt, care e mult mai sănătos. Îl puteţi servi cu covrigi sau gogoşi, pentru că nu costă mult (aproximativ 5 lei), iar dacă aveţi poftă de ceva dulce, cel mai bine e să optaţi pentru fructe. Evitaţi să achiziţionaţi produse de la metrou sau de la singurul magazin de lângă serviciu, mai ales dacă lucraţi într-o zonă industrială, pentru că acolo sunt mult mai scumpe.

Urmăriţi promoţiile la firmele de catering
Dacă aveţi poftă de pizza sau de mâncare deosebită preparată şi livrată de firmele de catering căutaţi pe internet oferte promoţionale. Sunt multe firme care, la două sau trei pizza comandate, în anumite zile, fac reducere sau vă oferă încă un produs gratis, aşadar „corupeţi-vă” şi colegii la această afacere. E şi păcat să nu exploataţi la maximum aceste avantaje.
Iată un alt truc care vă poate ajuta: când vă faceţi cumpărăturile la magazinele mari gândiţi-vă ce anume v-ar plăcea să ronţăiţi zilele următoare la serviciu, între mesele principale, şi luaţi mai multe pachete, pentru a avea un stoc consistent. Pe lângă faptul că nu va trebui să staţi în fiecare zi cu grija achiziţionării, ieşiţi şi mult mai ieftin. Diferenţele de preţ între un pachet de biscuiţi, de exemplu, cumpărat de la hypermarket şi unul luat de la un butic poate ajunge chiar până la 1 leu.
Altă variantă ar fi să vă axaţi pe salate, mai ales în această perioadă în care pieţele sunt pline de legume proaspete. Convingeţi-vă colegii şi şefii să puneţi toţi câte 3-4 lei şi să cumpăraţi ingrediente de la piaţă, ca să faceţi în fiecare zi salate în pauza de masă. Puteţi încerca o dată salată verde şi ton, altă dată roşii, brânză şi măsline şi tot aşa. O porţie de salată „de-a gata” costă în jur de 10 lei la magazin.
În plus, dacă lucraţi aproape de casă puteţi da o fugă în pauză, pentru un prânz cald.

Evitaţi mezelurile!

„Nu e o ruşine să vă luaţi pachet de acasă la serviciu. Important e ca hrana să fie proaspătă şi sănătoasă. De aceea, e bine să evitaţi, pe cât posibil, mezelurile. Mai bine faceţi sandvişuri cu brânză sau cu piept de pui. Vă recomand în această perioadă mâncarea uşoară de legume sau grătarul. Oricum, tot ce e preparat acasă e mai ieftin şi mai bun decât în oraş”, ne-a spus profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Plăcinta cu brânză făcută acasă, mai ieftină

Vreţi să gătiţi ceva ieftin şi bun, dar nu ştiţi ce? Supele şi mâncărurile cu diverse legume sunt cele mai recomandate, mai ales că în această perioadă se găsesc din plin în piaţă roşii, ardei, dovlecei ori fasole verde. De asemenea, dezvăţaţi copiii de sucuri. În primul rând, pentru că cele acidulate nu sunt sănătoase, iar în al doilea rând, pentru că preţurile celor naturale sunt destul de piperate (8-10 lei/litru). Mai bine le faceţi limonadă cu sucul de la o lămâie sau compot din orice fructe aveţi prin casă ori prin curte (un kilogram de prune costă 4 lei, iar o lămâie, în jur de 1 leu). Dacă aveţi poftă de pizza puteţi încerca să o preparaţi şi acasă. Faceţi un blat din făină, sare, drojdie şi, eventual, un ou, lăsaţi la dospit şi ornaţi-l cu ce aveţi prin frigider. Nu e neapărat nevoie să puneţi salam, şuncă presată sau caşcaval dacă nu aveţi. Puteţi încerca să o faceţi şi cu măsline, ardei, ceapă, roşii, brânză sau orice altceva găsiţi prin casă. De asemenea, dacă aveţi brânză mai veche, care a prins crustă sau s-a îngălbenit puţin, n-o aruncaţi. Spălaţi-o bine, pasaţi-o şi amestecaţi-o cu ouă, zahăr şi mirodenii şi apoi folosiţi-o la plăcintă sau la spaghete. Un alt sfat este să nu cumpăraţi doar pulpe de pui sau aripioare, pentru că separat sunt mai scumpe. Luaţi puiul cu totul şi veţi face din el şi supă, şi felul doi.

- Dacă un prânz complet la restaurant vă costă în jur de 20 de lei, tariful unei pizza comandate poate varia între 15 şi 30 de lei, în timp ce pacheţelul de acasă nu ar trebui să facă mai mult de 5-7 lei, adică mai puţin de jumătate