Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

- Faceţi casa lună economic şi rapid, după modelul bunicii

Vă gândiţi să vă apucaţi de curăţenia de toamnă? În acest caz trebuie să vă documentaţi bine înainte să daţi fuga la magazin pentru a cumpăra soluţii de dezinfectat care mai de care mai scumpe. Cum credeţi că reuşeau bunicile noastre să îşi cureţe casele fără ele? Ei bine, foloseau produse pe care le aveau la îndemână în gospodărie, cum ar fi oţetul, amoniacul, lămâia, bicarbonatul de sodiu şi chiar sarea. Folosindu-le, veţi economisi mulţi bani.

Bicarbonatul scoate petele de pe covor
Primul pas pentru începerea curăţeniei este să scoateţi covoarele şi să le spălaţi. Dacă nu aveţi bani să le duceţi la curăţătorie, folosiţi metoda bunicii: aceasta îl aşeza pe o porţiune de ciment curăţată bine în prealabil, fie în curte, fie pe stradă, şi îl spăla cu multă apă şi săpun de casă. Dacă mocheta dumneavoastră are diverse pete, nu vă gândiţi la soluţiile aşa-zis miraculoase din comerţ. Încercaţi mai întâi să o umeziţi, apoi presăraţi bicarbonat de sodiu pe suprafaţa murdară şi lăsaţi-l cam o jumătate de oră să acţioneze, după care frecaţi bine cu o cârpă uscată sau cu o perie şi apoi clătiţi. Cu ajutorul acestui truc puteţi scoate pete şi de pe haine sau de pe diverse huse. La fel de bine pot fi îndepărtate urmele de pe covoare sau mochete dacă le frecaţi cu o lavetă înmuiată într-o soluţie făcută din terebentină şi apă, iar pentru reîmprospătarea culorilor e necesar să le periaţi cu o soluţie concentrată din apă şi sare.

Geamurile se spală bine cu amoniac
Geamurile se spală bine cu o soluţie preparată dintr-o lingură cu amoniac la doi litri de apă sau cu apă şi oţet. Această din urmă metodă este indicată şi pentru a lustrui jaluzelele, clanţele şi mobila din lemn. După ce curăţaţi frecaţi repede cu o cârpă moale, pentru a şterge urmele rămase. Veţi vedea că rezultatul va fi la fel ca atunci când foloseaţi produse speciale pentru lemn, respectiv metal, numai că veţi economisi în jur de 10-20 de lei, cât costă fiecare dintre acestea.
Dacă pereţii sunt mucegăiţi şi nu aveţi bani ca să zugrăviţi în această perioadă, frecaţi-i bine cu oţet, apoi ştergeţi-i cu o lavetă înmuiată în apă. Puteţi folosi oţet de mere, pentru că acesta are un miros mai plăcut. La fel se procedează şi pentru grăsimea care a sărit pe gresie. De asemenea, faianţa din baie sau din bucătărie poate fi curăţată şi dezinfectată cu ajutorul unei soluţii din apă şi bicarbonat. Astfel, veţi economisi serios! Dacă o soluţie pentru faianţă, spre exemplu, costă în comerţ în jur de 10-20 de lei, preţul unui plic cu bicarbonat de sodiu variază între 2 şi 3 lei.
Nu uitaţi nici de husele canapelei sau de tapiţeria din stofă! Acestea vor fi ca noi dacă le ştergeţi cu o cârpă moale înmuiată într-o simplă soluţie de apă cu săpun.

Ulei de in pentru un parchet strălucitor
Parchetul poate redeveni strălucitor dacă-l frecaţi cu ulei de in sau cu o soluţie obţinută din puţină apă şi parafină.
Odată ajunşi în bucătărie, începeţi curăţenia cu frigiderul şi aragazul. Rugina de pe ochiuri se curăţă cu ulei vegetal, însă acesta poate arăta lună şi dacă utilizaţi o soluţie preparată în casă din: o lingură cu oţet, una cu bicarbonat de sodiu şi puţin detergent de vase sau detergent lichid. În plus, această soluţie poate fi folosită şi pentru obiectele pline de grăsime cum ar fi cuptorul cu microunde. Evident, este bun şi detergentul de vase, dar nu trebuie să cumpăraţi cele mai scumpe produse, pentru că uleiul de in şi oţetul vă vor fi de mare ajutor în bucătărie.
Chiar şi mirosul înţepător din coşul de gunoi poate fi îndepărtat cu ajutorul unei soluţii preparate dintr-o jumătate de cană cu oţet fierbinte în care adăugaţi una-două linguri cu bicarbonat de sodiu. La sfârşit clătiţi bine recipientul. Această „reţetă” e bună şi la curăţarea frigiderului, iar pentru ca mirosurile să nu se amestece între ele, ţineţi o ceşcuţă cu puţin oţet sau o lămâie tăiată pe jumătate în frigider.

Puneţi clor în vasul de toaletă
Petele de cafea de pe căni sau urmele de săpun de pe chiuvetă şi de pe baterii vor dispărea dacă le frecaţi cu o pastă formată din două linguriţe cu sare şi una cu oţet. În ceea ce priveşte baia, iată un truc folosit până să apară odorizantele de WC: înainte, oamenii turnau seara, înainte de culcare, un dop cu înălbitor (clor) în vasul de toaletă, care nu e nici foarte scump, costă în jur de 3-4 lei şi vă ajunge câteva luni. Acesta omoară toate bacteriile până dimineaţă, iar vasul va străluci. Repetaţi procedeul de două-trei ori pe săptămână. Pentru a curăţa chiuvetele şi cada, puneţi pe o lavetă umedă puţin bicarbonat de sodiu şi puţin oţet. După ce frecaţi bine, clătiţi laveta şi turnaţi pe ea câteva picături de ulei de eucalipt sau lavandă, apoi ştergeţi din nou suprafeţele curăţate anterior. Aceste uleiuri se găsesc în farmaciile naturiste şi lasă un miros de proaspăt.

Şervete umede pentru întrerupătoare

După modelul şerveţelelor umede, puteţi confecţiona, în confortul propriei case, şervete umede pentru curăţarea rapidă a întrerupătoarelor electrice, clanţelor, oglinzilor sau chiar ferestrelor. Iată cum trebuie să procedaţi: amestecaţi într-o oală trei linguri cu oţet alb, o linguriţă cu detergent lichid şi două căni cu apă. Înmuiaţi în această soluţie şervete micuţe sau lavete de bucătărie şi apoi depozitaţi-le într-o cutie sau casoletă închisă ermetic. Le puteţi folosi ori de câte ori aveţi nevoie.

Parfumaţi-vă locuinţa cu flori

Nu mai daţi banii pe lumânărele parfumate şi odorizante, pentru că cel mai sănătos mod de a păstra un miros proaspăt în casă este aerisirea şi „împodobirea” camerelor cu flori. În ceea ce priveşte umidificatorul, renunţaţi de tot la el, deoarece acesta încurajează dezvoltarea mucegaiurilor, deci a astmului şi a alergiilor.
Pont! Bibelourile sau obiectele decorative din inox pot fi curăţate cu o lavetă înmuiată în alcool sanitar, în timp ce acelea din ceramică se igienizează bine cu oţet.