de Cătălina Tăgârţă
Cumpărarea unei locuinţe e un moment important, poate chiar unic în viaţa multora. De aceea e important ca toţi cei aflaţi pe punctul de a-şi achiziţiona casa mult visată să fie atenţi la câteva sfaturi esenţiale, şi neapărat cu mare băgare de seamă în ceea ce priveşte actele.
Nu spuneţi agentului imobiliar de câţi bani dispuneţi
În primul rând, viitorii proprietari trebuie să calculeze bine câţi bani au la dispoziţie sau cât ar putea obţine de la bancă printr-un împrumut. Şi nu uitaţi să păstraţi şi o mică rezervă pentru cheltuielile cu notarul şi alte acte. Când veţi afla răspunsul la această întrebare puteţi începe să căutaţi imobile şi să aflaţi preţuri. În funcţie de tarifele acestora veţi şti în ce categorie vă puteţi încadra. Nu e un secret pentru nimeni că locuinţele la curte, situate în oraş, sunt mult mai scumpe decât apartamentele, dar preţul prezentat nu e obligatoriu să fie şi cel final, aşa că nu vă împiedică nimic să negociaţi. Ca o regulă generală, nu e bine să spuneţi proprietarului, şi nici agentului imobiliar de câţi bani dispuneţi, ci să daţi o medie a preţurilor la ofertele care vi s-au părut mai interesante. În caz contrar, fiţi siguri că aceştia vor face preţul în funcţie de bugetul dumneavoastră.
Inspectaţi „starea de sănătate” a locuinţelor vechi
La casele vechi fiţi cu mare băgare de seamă la starea lor de „sănătate”, pentru că reparaţiile şi amenajările se pot ridica până-n 50% din preţul de cumpărare, mai ales dacă imobilul are o vechime de peste 40 de ani.
Apoi, e bine să căutaţi până găsiţi ceva pe plac, dar trebuie să ţineţi cont şi de zicala: „Casa perfectă o ai doar atunci când ţi-o construieşti singur. Când cumperi una gata făcută trebuie să recurgi la o situaţie de compromis”. Aşadar, indiferent că vorbim despre o casă pe pământ sau despre un apartament la bloc, verificaţi cu atenţie tâmplăria, acoperişul, tavanele, instalaţiile electrice şi cele sanitare. Mai întâi aflaţi din ce sunt făcuţi pereţii şi ce grosime au, apoi uitaţi-vă la grosimea tocurilor de la uşi, la tâmplărie, iar dacă nu este în stare bună vedeţi ce se poate reface şi ce nu. De asemenea, nu neglijaţi nici instalaţia electrică, iar dacă nu vă pricepeţi cel mai bine ar fi să cereţi părerea unui specialist în construcţii şi amenajări. În funcţie de toate acestea veţi putea cere şi un preţ estimativ al lucrărilor, şi astfel să negociaţi preţul imobilului.
Lipsa dotărilor aduce o reducere de câteva mii de euro
Preţul locuinţei mai poate fi negociat la sânge şi dacă aceasta nu e dotată cu geamuri termopan, cu gresie, faianţă sau aer condiţionat. Făcând un mic calcul, veţi observa că preţul acestora se poate ridica la câteva mii de euro. Ţinând cont de aceste detalii, veţi putea plăti un preţ mai mic pentru aceeaşi casă care nu este recondiţionată, decât pentru una cu totul pus la punct. Depinde de ceea ce căutaţi. Însă majoritatea preferă, în ultima vreme, să ia o casă nerenovată, pentru a o face pe placul lor, decât să cumpere una modernă, iar apoi să dea jos gresia, faianţa şi aşa mai departe, pentru a o aranja altfel, ceea ce înseamnă bani irosiţi. Pe de altă parte, e posibil ca locuinţa să aibă totuşi câte ceva în dotare, caz în care trebuie să verificaţi calitatea materialelor. De exemplu, dacă parchetul existent este vechi şi a fost raşchetat de foarte multe ori s-ar putea să nu mai poată fi recondiţionat, ci trebuie schimbat.
Apoi, nu sunt indicaţi pereţii placaţi cu rigips, pentru că nu se ştie ce poate fi în spatele rigipsului. Nici pereţii tapetaţi nu sunt recomandaţi. Fie e posibil să nu vă placă modelul, fie la curăţare veţi fi nevoiţi apoi să renovaţi camera. În plus, vopseaua în ulei poate fi un adevărat calvar, la fel ca reorganizarea prizelor. Dacă nu vi se par montate la îndemână şi e necesar să faceţi canale de împământenire prin beton pentru a pune altele pregătiţi-vă de îndurat câteva zile de zgomot intens.
Verificaţi datoriile proprietarului
Dacă locuinţa trece toate probele „de interior”, preţul e acceptabil, iar cartierul în care e situată vă avantajează, atunci puteţi trece la următorul pas. Întrebaţi vecinii şi administratorul dacă este gălăgie în imobil, ce proiecte se află în desfăşurare în apropiere şi, foarte important, mai ales pentru cei de la bloc, dacă există datornici pe scară. De multe ori, acest lucru poate duce, în timp, la oprirea apei, a gazelor şi alte neplăceri similare. Mai mult, dacă oamenii nu sunt gospodari şi nu achită fondul de rulment, scara va fi mereu neîngrijită şi întunecată. Odată marcat şi acest pas, interesaţi-vă de datoriile proprietarului de la care trebuie să cumpăraţi şi asiguraţi-vă că toate actele sunt în regulă.
Stabiliţi în contract data mutării
Dacă totul este bine, puteţi semna, în sfârşit, actele, dar numai după ce aţi prevăzut în contract o clauză clară, unde este specificată data la care vă puteţi muta şi în ce constă bunul pe care îl cumpăraţi. De exemplu, au fost cazuri în care, după ce au semnat actele, foştii proprietari au plecat cu uşa de la intrare, cu echipamente şi instalaţii sanitare sau chiar cu bazinul de la WC. De aceea, cel mai bine e să stabiliţi sub formă scrisă cu ce dotări luaţi casa.
Pentru contractul de vânzare-cumpărare trebuie să prezentaţi la notar, pe lângă actele de identitate, şi: un dosar, actul de dobândire a imobilului (atestă dreptul de proprietate asupra bunului imobiliar şi poate fi fie un act de vânzare-cumpărare, un contract de construire, un certificat de moştenitor, contract de donaţie, de schimb sau de sentinţă civilă definitivă), certificatul fiscal (atestă că proprietarul figurează pe rolul administraţiei financiare cu imobilul ce urmează a fi vândut, imobil pentru care impozitele sunt achitate la zi, nefiind urmărit pentru eventuale debite sau amenzi către stat), adeverinţă-tip de la Asociaţia de Proprietari (din care reiese că nu sunt datorii) şi dovada intabulării imobilului (ce atestă înscrierea în Cartea Funciară, intabularea având acelaşi rol pentru imobil la fel ca şi buletinul pentru o persoană). Atenţie! Pentru înscrierea imobilului în Cartea Funciară este obligatoriu ca vânzătorul să aibă cadastrul realizat. În plus, la notar e posibil să mai aveţi nevoie de certificatul energetic al casei, de documentele eliberate de bancă - în cazul în care achiziţionaţi imobilul pe credit - şi alte acte solicitate de notar.
• În cazul în care luaţi casa pe credit, fiţi cu băgare de seamă la toate clauzele din contractul de împrumut.